Яна Лінецька із села Лукашівка Черкаської області заснувала бренд «Парк цілющих трав» – невелике крафтове виробництво чаїв - минулого року. Дівчина отримала грант від навчально-грантової програми для жінок «Початок» – і розпочала “чайні” експерименти. Навесні родина висадила близько гектара лікарських трав - чебрець, календулу, м'яту та шавлію. Трави продавали і просто так, а ще робили оригінальні чайні композиції. І не тільки. Про властивості чаїв та корисні поєднання трав для здоров'я Яна розповіла Коротко про.
- Яно, чому саме чаї? І які рослини для них вирощуєте?
Яна почала вирощувати цілющі трави та робити з них чаї всього рік назад. Фото: instagram.com/park.of.healing.herbs
- Сама я родом із села, і для мене трави були звичним заняттям. Травами займалися моя бабуся та мама. Ми вирощували календулу, м'яту, ромашку, з бабусею збирали чебрець на лузі. Трави нагадують мені дитинство, тому коли торік вирішила взяти участь в освітньо-грантовій програмі, націленій на розвиток жіночого підприємництва, питань, чим займатися, не було.
Поки що ми досить молоде підприємство - розпочали справу у квітні минулого року. Самі вирощували трави. Одну частину трав ми продавали, іншу залишали для потреб. Щось купували. Наприклад, мелісу самі не вирощуємо. Також купували кропиву та лікарську ромашку.
Зате м’яту ми вирощуємо трьох сортів. Як на мене, найкращий сорт, який я для себе визначила, - м'ята чорнолиста, в народі її називають шоколадною. Запах у неї як у м'ятної цукерки, вона прям солодка. Цей смак дуже відчувається у чаях.
З осені вже намагалися компонувати чаї, робити готовий продукт. Зараз у нас є чотири трав'яні збори – «Моя крихітка», «Сповільнись», «Жіночий» та «Імунітет». Був також сезонний чай «Дух Різдва», куди входили липа, ромашка, цедра апельсина та пелюстки троянд. Підбирали пропорції методом спроб і помилок.
- У цих чаїв є якесь спеціальне призначення чи просто смаки різні?
- Сам проєкт для мене – проєкт жіночого підприємництва, у цьому ключі ми вирішили рухатися. Приміром, чай – «Жіночий збір". У ньому кропива, материнка, м'ята, чебрець, лаванда та календула. Все це жіночі трави, вони підходять і для гормонального фону, і очищення організму, допомагають під час ПМС.
У чаї "Імунітет" - ехінацея, бузина, листя малини, листя смородини - ці трави ми вживаємо при застуді або для її профілактики. Чай “Сповільнись” - більш заспокійливий, у ньому зібрані м'ята, меліса, ромашка, гісоп (пряно-ароматичний лікарський медонос. - Ред.). Також у нас є композиція “Моя крихітка”. Цей чай призначений для дітей. У ньому є материнка, чебрець, м'ята та ромашка.
Також у нас є сіль для ванн із травами та свічки з натурального бджолиного воску з додаванням трав.
- А де ви вчилися вирощувати трави та робити чаї? Чи ви цьому навчилися ще у дитинстві?
- Ні, ми й зараз навчаємось, бо технологія вирощування трав непроста. У мене є досвід в аграрці, цим займається і мій батько, і мій чоловік, але вони більше націлені на рослинництво, а у вирощуванні лікарських трав інша технологія. Тому для нас трави багато в чому були експериментом.
Ми продовжуємо експериментувати та навчатися. І вчитися нам ще довго, бо все пізнається на практиці. Заручилися підтримкою консультантів, агрономів, технологів. Дізнавалися, як висівати трави, на яку глибину, як доглядати, коли прополювати, коли збирати. Усьому навчалися у процесі та за допомогою сторонніх консультантів. Якщо говорити про більші масштаби, ніж посадити траву в горщику, то без технологів не обійтися.
- Як вибрати корисний чай? На що звернути увагу?
- Насамперед відштовхуватися потрібно від своїх бажань та потреб. Комусь підійде заспокійливий чай, комусь імуномодулюючий, хтось хоче насолодитися приємним смаком для різноманітності. Але при цьому потрібно стежити за собою, стежити, як реагуватимете ваш організм: трави хоч і мають корисні властивості, але можуть виступати як алерген. Якщо використовувати їх з лікувальною метою, це потрібно робити за призначенням лікаря, щоб не нашкодити собі.
Якщо ви купуєте трави, беріть їх у перевірених постачальників. В іншому разі їхня якість буде під питанням. Не варто купувати трави, якщо не можна перевірити, де вони збиралися. Зокрема на стихійних ринках.
Можна спробувати вирощувати трави самостійно, якщо у вас є дача у селі та ви приїжджаєте туди на літо.
Головне, щоб самі насадження були далеко від доріг. У жодному разі не можна збирати трави біля доріг та магістралей, автозаправок чи великих підприємств. Це має бути екологічно чиста зона. Що далі від цивілізації, то краще. Або вирощуйте трави вдома в горщиках.
- До речі, про горщик. Як вдома самостійно вирощувати якісь трави та робити чаї для себе?
- Поекспериментувати кожен може, для цього є всі можливості. Головне, і самі рослини, і насіння треба купувати у перевірених постачальників.
Багато хто продає трави в горщиках. Це може бути м'ята, чебрець. Такі культури можна вирощувати самостійно. Але й тут варто експериментувати та пробувати. Починати краще з моночаїв, пробувати, що у вас із цього вийде.
Лікарські трави не надто вибагливі і взагалі-то нескладні у вирощуванні. Тому їх можна виростити на своїй ділянці, якщо ми говоримо про власні потреби. Головне, знати період, коли треба сіяти насіння. Також треба садити їх не дуже глибоко, до 3 см.
- А можете запропонувати рецепти чаїв від різних напастей? Наприклад, як зробити чай від нудьги? Які трави до нього мають входити?
- Питання цікаве… Як на мене, не варто одразу компонувати багато трав. Починати краще з двох-трьох. Універсальною травою для складання композицій може бути ромашка, м'ята або меліса, якщо м’ята вам занадто пряна.
М'ята добре комбінується з лимоном та імбиром. Можна поєднувати чебрець і ромашку, липу та ромашку – вони добре поєднуються між собою.
Трохи лаванди стане яскравим доповненням до будь-якої чайної композиції, оскільки вона має яскравий смак та аромат. Її також можна пити самостійно.
- І це більше поради про поєднання смаку, а не про користь?
- Так, це про смак. Тому що чай від туги... Складно сказати, які трави туди мають входити. Але якщо треба заспокоїтися, добре поєднувати м'яту, мелісу та ромашку.
Якщо говорити про більш тонізуючий чай, це може бути бузина - вона має яскравий освіжаючий смак з кислинкою. Добре освіжає календула, яку можна назвати травою від 99 захворювань. Це універсальна трава, яка має бути вдома у кожного. Вона і очищає організм, має протимікробні, ранозагоювальні властивості, може навіть знижувати температуру. Вона добре виглядає, що вже тішить око, піднімає настрій та розганяє нудьгу.
До речі, зверніть увагу, що у календули збирається лише квітка, до того ж яка розквітла, на відміну від тієї ж м'яти, де використовується стебло Якщо говорити про тривале зберігання, трава має бути висушена. Трави мають бути без роси -тому збирати квіти потрібно вдень. Після цього вони добре висушуються під накриттям. Не під прямими променями сонця, інакше рослина втрачає свої корисні властивості.
- А які ваші найулюбленіші трави? І так, щоб і смачно, і користь максимальна була?
- Мені подобається ромашка. Вона має заспокійливий та протизапальний ефект, підтримує організм. Ромашка добре поєднується з іншими травами та може бути базою для формування чайних композицій. У неї ніжний спокійний смак – одразу включаються асоціації з дитинством, налаштовуєшся на щось гарне та приємне.
Мені також подобається чебрець. За давніми повір'ями, він вважається українською травою. Кажуть, козаки, коли йшли у похід, брали із собою чебрець як нагадування про українську землю. Для мене це гарна асоціація.
Культивований чебрець відрізняється своїм ароматом та смаком. Він більш пряний, ніж той, який росте на луках і в полях. Хороший своїм ароматом і корисними властивостями, теж виступає як заспокійливий, а ще це дієвий відхаркувальний засіб від кашлю.
Лаванда мені подобається своїм яскравим смаком та ароматом. Вона добре доповнює чайні композиції, і її не так багато потрібно.
Валеріана мені також подобається, але її складно вирощувати. Сьогодні вона набирає популярності, валеріанові чаї дуже популярні в кав'ярнях. Але самостійно її не виростити.
- Ви так багато трав назвали – плануєте ще якісь вирощувати?
- Зі списком трав остаточно не визначилися - будемо експериментувати. У наступному сезоні плануємо висадити гісоп, розширити площу під м'ятою та чебрецем, посадимо чорнобривці, які не встигли минулого сезону. А ще хотіли б зайнятися чайною трояндою: це одна з найрентабельніших культур.
Яна стала учасницею навчально-грантової програми для жінок «Початок», яку організувала мережа центрів підтримки підприємців «Дія». Програма націлена на розвиток жіночого підприємництва та включає два напрямки - початок власної справи та розвиток бізнесу.
У програмі взяли участь 200 жінок, стільки ж проєктів було презентовано. Фінансування отримали близько 20. Ідея Яни створити сад цілющих трав витримала конкурсний відбір, що допомогло втілити її в життя.