Яку їжу люди зазвичай купують навинос? Каву, хотдог, шаурму, якийсь простенький десерт, в холодну пору, можливо, ще чай або глінтвейн. А як щодо ароматного та ситного борщу? Стаканчик цієї української страви можна купити навинос, і не у Києві чи Львові, а у британському Кембриджі. «Коротко Про» розпитала власницю проєкту Лілію Почкун про Borsch to GO, смаки британців, а також про популяризацію борщу у всьому світі.
Лілія Почкун мріє, щоб символ проєкту, танцюючий борщик, знали як лого Макдональдса в усьому світі. Фото: ФБ Borsch to GO
Київський торт, вареники, кава за особливим рецептом. І, звісно, його українська величність борщ! Саме такі страви можна спробувати у невеличкому бістро Borsch to GO у парку Parker's Piece, що у центральній частині британського Кембриджа.
Тамтешній борщ адаптований під смаки британців. Так, замість картоплі до страви кладуть сочевицю, та й готують не у каструлі, а у сковорідці-вок, яка швидко нагрівається до високих температур. Відповідно, борщ вариться за 20 хвилин, а всі його інгредієнти зберігають максимум вітамінів. Страву подають у паперовому стаканчику з веселою наліпкою танцюючого борщика, з канапкою чи, як кажуть британці, сандвічем зі смальцем та соленим огірком.
- Після першої ж ложки наші гості кажуть «ммм!» - усміхається власниця закладу Лілія Почкун. – Називають мене "леді-борщ" і кажуть, що порівнюють смак зі стравами, що готували їхні бабусі, згадують своє дитинство, розпитують про Україну. А ми обов’язково пригощаємо борщиком навіть тих, хто прийшов лише по каву. І через деякий час більшість з цих людей повертаються до нас знову, тільки вже по борщ.
Лілія – киянка, підприємниця, мама 4 синів. З перших хвилин знайомства розуміємо: перед нами надзвичайно активна жінка, яка не може, не хоче і не буде сидіти на одному місці склавши руки. Майже два роки тому киянка ризикнула і відкрила у британському Кембриджі бістро Borsch to GO зі стравами української кухні. До реалізації такого проєкту українську підприємницю підштовхнула війна.
- За 4 дні до війни я з молодшим сином приїхала до Кембріджа, привезла його на навчання, - розповідає «Коротко Про» Лілія Почкун. – І вже збиралася повертатися додому, але тут війна. Так і залишилася у Британії. Пам’ятаю, як чоловік (він залишився у Києві) запитав мене: «Лілю, що будеш робити в Британії? Маєш якісь ідеї?»
Думок щодо подальшого майбутнього у жінки було багато. Лілія каже, що одразу згадала, як не дивно, про японський суп рамен.
- Я завжди дивувалася, як рамен здобув таку популярність у світі, - каже Лілія. – І ще до війни час від часу думала: наш борщ теж так зможе. У Кембриджі прийшов час втілити ці думки у життя. Український борщ може стати популярною стравою у всьому світі і гідно нести місію відновлення України та популяризації української культури. Адже нам потрібна підтримка усіх країн. Для перемоги ворога варто об’єднатися.
Після детального вивчення усієї інформації щодо підприємництва у Великій Британії, пошуку коштів, обговорення реалізації проєкту, підготовки необхідних документів у парку Parker's Piece з’явилося бістро Borsch to GO. Працює щодня з травня по листопад.
Стаканчик борщу коштує 5,50 британських фунтів стерлінгів, приблизно 265 грн. Фото: news.blog.net.ua
- Нам дуже допомогли власники британської кав’ярні Locker Caffee - John та Carrol Hodges та їхній син Adam, – розповідає Лілія. - Вони нам дали чимало практичних порад, які допомогли уникнути проблем у майбутньому. До речі, у цього подружжя пів року жила моя київська подруга Альона Сидорук зі своїм сином. З нею разом відкрили наше бістро, вклавши своє бачення краси української кухні.
Лілія пригадує, як її подруга власноруч шила штори для їхнього кафе, малювала веселого борщика на прилавку, обирала кришталеву французьку люстру. На жаль, після першого місяця роботи подруга та партнерка вийшла із проєкту. А Лілія продовжує знайомити британців з українським борщем.
- Стаканчик борщу у нас коштує 5,50 британських фунтів стерлінгів (приблизно 265 грн. – Авт.), - каже Лілія. - Крім цієї основної страви, ми пропонуємо поласувати варениками, налисниками, які ми описуємо британцям як крепи з начинкою, шматочком київського торту. До речі, цей десерт у нас власної версії: з маскарпоне та вершками. Також готуємо і страви, які зрозумілі місцевим, наприклад, курка у лаваші або веганський варіант з грибами. А узагалі найбільш популярний у нас є так званий Trinity Set, або набір «Трійця»: це борщ, торт і кава Шушковського.
Що до кави - Лілія пояснює, що це справжній anti-age напій, який гальмує старіння організму. Секрет у суміші з 9 спецій, які додають до напою. Рецепт такої кави винайшов одеський лікар, вчений та винахідник Віталій Шушковський, який помер у 2022 році. Жінка каже, напій активізує роботу залоз внутрішньої секреції, що продовжує молодість. До речі, приготувати таку каву можна й вдома (рецепт нижче).
- Хочу, щоб наша страва стала популярною, як той самий рамен, щоб наш символ "танцюючий борщик" знали як лого Макдональдса, - ділиться своїми мріями Лілія Почкун. – Ми з командою перевірили, чи подобається іноземцям борщ на прикладі того ж Кембриджа. І зараз будуємо платформу для популяризації борщу, яка об’єднає рестораторів усього світу. Звісно, рецепт страви буде адаптований до смакових традицій кожної країни. І хочу підкреслити, що через війну наші жінки зараз розсипані по всьому світу, наче перлинки. А що готує українка і вдома, і на чужині? Звісно, борщ! Це наша медитація. Тому, впевнена, що саме мої співвітчизниці стануть амбасадорками проєкту у різних країнах світу.
Лілія Почкун переконана, що її проєкт Borsch to GO стане оновленням звичного нам фастфуду, тому що нестиме нутриціологічну цінність. І допомагатиме відбудувати Україну.
А ще "леді-борщ" дописує книгу про проєкт та, звісно, борщ, яка вийде двома мовами - українською та англійською, і вже у квітні цього року готується представляти її у Норвегії, а згодом в усьому світі.
Чайну ложку кави змішуємо зі щіпкою кожної спеції (усе в однакових пропорціях, крім червоного перцю, який додаємо за смаком безпосередньо у чашку з кавою), варимо у турці або ж заливаємо окропом чи використовуємо кавомашину. Даємо кілька хвилин настоятися. І можна смакувати зі шматочком чорного шоколаду. Лілія каже, неймовірна насолода.