Восени червоні грона цих ягід рясніють без перебільшення всюди. З давніх-давен українці люблять та шанують калину. Ця рослина вважається народним символом нашої держави. А ще калина - скарбниця вітамінів та мінералів. Чим та кому корисна, а також у чому полягає символізм цих ягід, дізнавалася KP.UA.
Хіт «Ой, у лузі червона калина..» переспівав кожен українець. Калина вже давно не лише гарний кущ з дрібними білими квітами навесні та червоними ягодами восени. Це символ патріотизму, незламності та мужності українського духу. Червоні грона - наче кров людей, які впродовж століть боролися за незалежність. Також калина - це своєрідний образ міцної родини, родова рослина. Колись кущ обов’язково саджали біля родинної хати. І вважали, що велика біда буде у родині, якщо калина пропаде, а той, хто зрубає це деревце, не матиме щастя.
А скільки вишитих сорочок та рушників з калиновим орнаментом! Майстрині часто зображали калину з птахами, як вісниками миру і злагоди. А ще деревце символізує красу та материнство: квітуча калина - це дівчина, кущ в плодах - мати, ягідки - діти. До речі, ягодами калини дотепер прикрашають весільний коровай. Узагалі калина – весільне дерево, тому що за старих часів відігравало важливу роль у таких обрядах.
Історики стверджують, що наші пращурі вважали калину також символом безперервності життя та народження Всесвіту. І назва її походить від стародавньої назви сонця – Коло, адже самі ягоди круглі як ця яскрава зірка. Також існує думка, що калина від слова «калити», тобто «загартовувати». Ось таке деревце з дрібними ягідками, а який потужний символ українського народу!
- Усього відомо близько 200 видів калини, - розказали KP.UA працівники агрофірми «Лан». - В Україні росте менше десяти. Виростити калину може кожен. Це невибаглива і морозостійка рослина. Добре росте вона на сонячному місці, любить вологий ґрунт. Може рости і без добрива, але краще підживлювати раз на рік. Калиновий кущ легко формувати, обрізаючи зайві гілки.
Окрім калини звичайної, в українських садах ростуть і крупноплідні сорти, наприклад «Гранатовий браслет» та «Марія».
Калиновим орнаментом часто прикрашають вишиті рушники та сорочки. Фото: ФБ Волинська обласна бібліотека для дітей
Калинові грона збирають восени, найкраще після першого морозу. Тоді ягоди не будуть такими кислими та гіркими. Зате скільки користі міститься в маленькій ягідці! Калина багата на мінерали, вітаміни та антиоксиданти. Факт: ці ягоди містять у півтора рази більше вітаміну С і у п’ять разів більше заліза, аніж лимон. А ще в калині є:
Наші предки добре вивчили цілющі властивості калини і активно використовували її у лікуванні багатьох хвороб. Лікарі також радять звернути увагу на калину при застуді. Не поспішайте бігти до аптеки по всілякі чаї для підвищення імунітету. Набагато ефективнішою буде дія калинового морсу: кілька ложок ягід залити теплою водою, додати цукру або меду до смаку і пити теплим впродовж дня. Також калина допомагає:
Ягоди калини містять велику кількість пуринів, тому вона протипоказана вагітним жінкам та людям, які мають хвороби нирок, подагру, підвищену кислотність шлунку, низький артеріальний тиск.
Як ми казали вище, калина є скарбницею вітаміну С. На жаль, це найбільш нестабільний вітамін, який швидко втрачає свої корисні властивості при найменшій термічній обробці. Тому є два варіанти зберігання калини – заморожувати та висушувати. В такому вигляді ягоди можна використовувати для чаю або морсу.
На зиму - як чай або ж до оладок та сирників підійде калинове варення. Такий джем готується без термічної обробки, тому зберігаються майже всі вітаміни.
Інгредієнти:
Банки для варення заздалегідь простерилізувати. Калину ретельно промити, ягоди перебрати, очистити від хвостиків. Засипати цукром (або залити медом), перебити блендером або пропустити через м’ясорубку. І все! Варення розлити по банках і закрити стерилізованими кришками.
Інгредієнти:
Ягоди перетерти з цукром за допомогою блендера, додати лимонний сік, добре вимішати. Додати сіль, імбир, паприку, вичавити часник і знову все вимішати. В такому вигляді залишити соус на годину при кімнатній температурі, щоб настоявся. Зберігати в холодильнику не більше 2 днів.
П’ять фактів про калину