Цьогоріч православні та католики святкуватимуть Великдень в один день – 20 квітня.
Як зірки збираються провести цей день та які традиції шанують у їхніх сім’ях, вони розповіли для Коротко про.
- Великдень для мене – одне з найулюбленіших свят. Друге настільки ж улюблене – Різдво. Оскільки я зі святої Галичини (сміється), то там на такі свята заведено зустрічатися всім за родинним столом, адже це зближує й продовжує традиції, - розповідає Андрій Черепущак, блогер та ведучий проєктів Нового каналу «Місто і село» і «Мамо, ваш вихід!». - Зараз, на жаль, це не завжди виходить, бо в кожного з’явилися свої справи. Я от переїхав у Київ. Але раніше, коли навчався в університеті, то стабільно щороку на Різдво і Великдень приїздив додому й відзначав його з рідними. Був у бабусі й дідуся, ми всі разом ходили до церкви, святили паски.
Цьогоріч, як каже Андрій, вирватися додому не вдасться, бо має багато роботи, але обов’язково піде до церкви у Києві.
- Хоч де б я не був, завжди дотримуюся цієї традиції. Навіть коли жив в Італії, все одно ходив до української церкви і святив паску, - продовжує він. - Цього року піду в Патріарший собор, головний український греко-католицький храм на Лівому березі, поряд з яким мешкаю. Вже починаю готуватися: хочу придбати новий красивий кошик, замовити найсмачнішу ковбаску й найпухкішу паску. Не знаю, чи вдасться пофарбувати крашанки власноруч, але вони точно будуть! На сніданок, можливо, зустрінемося з друзями й поснідаємо посвяченими стравами, влаштуємо бій крашанками. До речі, це одна з моїх улюблених забав на Великдень.
- Цьогоріч Великдень для мене особливий - вперше в житті дотримуюся посту і не вживаю м’яса, - ділиться Тоня Матвієнко. – Але, зізнаюсь, це трохи вплинуло на самопочуття. Організм, певно, дає знати, що не вистачає заліза. Але водночас відчуваю, ніби відкриваю в собі новий рівень внутрішнього спокою і сили.
Дотримується співачка і звичая, який передала їй мама Ніна Митрофанівна Матвієнко: ⠀
- А ще зберігаю одну теплу традицію, яку передала мені мама. На Великдень червоним яєчком катати по обличчю - щоб чисте, червоненьке та здорове було. Така дрібничка, але в ній стільки любові з дитинства!
Юлія Зорій Великдень святкуватиме з родиною.
- Зазвичай на Великдень ми збираємось великою родиною або у бабусі по татовій лінії, або по маминій. Цього разу приїде і моя молодша сестричка Тамара з Італії. Там вона живе вже більше 15 років, але щоразу намагається приїхати на свята, - ділиться ведуча програми «Ранок у великому місті» на каналі ICTV2.
Одна з традицій, яку Зорій шанує з дитинства, - вмивання любистком і крашанками.
- Вранці, як завжди, підемо до церкви, потім всі разом сядемо за стіл снідати свяченим. Далі всі лягають відпочити або йдуть гуляти, а на обід вже всі знову збираються, - каже Юлія. - Ще один обовʼязковий ритуал – вмивання любистком і крашанками. Мама завжди у великодній ранок готувала теплу водичку із любистком, кидала туди крашанку, і всі дівчата у сімʼї вмивалися тією водою. Казала: «Будете красиві, як ті крашанки, і любимі, бо вода з любистком здатна позбавити від негативу і принести позитивні зміни у житті, зокрема, в любовних справах». Мами немає вже багато років, а традиція з нами досі.
Володимир Гладкий зізнається, що часто на Великдень йому доводилося працювати, але цього року все ж таки планує провести цей день з рідними.
- Цього року планую провести Великдень в колі сім'ї, як завжди, на дачі в селі Сорокотяга. Думаю, якось так воно має бути. Як правило, для мене це і є сімейні традиції, - ділиться зірка серіалів «АТП Перевізники» та «Дільничний з ДВРЗ». - Бажаю всім нашим шанувальникам, глядачам, всім нашим прекрасним українцям зустріти Великдень в мирі. Всім миру, добра і любові. Нехай янголи бережуть кожну оселю!
- Наша родина дуже любить це свято. Попри всі емоційні гойдалки, які переживаємо ми, українці, дуже хочеться, щоб такі світлі дні допомагали зберігати віру та єдність, - говорить ведучий телеканалу СТБ Григорій Решетник. - Ми активно готуємось до Великодня. Часто святкуємо в Івано-Франківську, на батьківщині моєї дружини Христинки. Там збирається кілька поколінь родини - аж чотири!
Однак цього року родина Решетників на свято буде у Києві, бо робочі графіки не дозволяють поїхати на гостини.
- Обов’язково підемо до церкви посвятити пасочки. Напередодні, як завжди, вдома пануватиме особлива передсвяткова атмосфера - Христинка разом з дітьми і бабусею пече паски, а я долучаюсь до прикрашання. Спогади про Великдень у мене ще з дитинства - пам’ятаю, як моя бабуся місила тісто і як у нашому домі завжди жила віра, тепло й любов, - продовжує Григорій. - Ще одна наша традиція - кожен із синів має свою великодню корзинку. А в нас із Христинкою - спільний кошик. Бабуся обов’язково готує маленькі пасочки, крашанки - це неймовірно зворушливо.
Після церкви, можливо, поїдемо до друзів - щоб розділити радість свята у дружній, родинній атмосфері. Обов’язково вдягнемо вишиванки - це вже стало доброю традицією. До церкви на Великдень приходить дуже багато людей, і це створює справжню, світлу, всеукраїнську атмосферу єдності.
А вже після свят, коли в діток почнуться весняні канікули, вирушимо на Західну Україну - обов’язково побачимося з бабусями й дідусями, зберемося великою родиною. Бажаємо всім зустріти Великдень з теплом у серці і у колі близьких. Збирайтеся родиною, даруйте одне одному любов і добрі емоції.
Кожен із синів Григорія та Христини Решетник має свою великодню корзинку. Фото: www.instagram.com/olya_carrera/
Світлана Павелецька цього року, як і торік, планує йти на всеношну службу.
- Цього року ми, як і минулого, розпочнемо цей день із всеношної служби. Минулого року вперше з початку війни відстояли службу, - розповідає співзасновниця видавництва «Книголав» та сексуально-освітнього простору N’Joy. - Потім поспимо і поїдемо на сніданок до батьків мого хлопця, бо Дмитро постує, і для нього цей сніданок особливо важливий. Не лише з релігійної точки зору, а й як людини, яка понад місяць тримала дуже суворий піст. Якщо погода дозволить, можливо, поїдемо на дачу, але в будь-якому разі проведемо цей день з родиною.
Незмінною традицією у родині Світлани залишається битва крашанок.
- Особливі традиції святкування були раніше, я завжди їздила в Одесу, але війна все змінила. Тепер ми створюємо нові традиції, - продовжує вона. - Вперше після початку війни мій син Саша буде з нами на Великдень. Єдина традиція, яка в нас залишається незмінною, - це битва крашанок. Щороку намагаюся пекти паски, але київський ринок кав’ярень та пекарень пропонує так багато всього, що важко змусити себе це робити.
У сім’ї Світлани Павелецької незмінна традиція - це битва крашанок. Фото: instagram.com/paveletskaya_svitlana/
Іван Люлєнов на Великдень буде у рідному селі Стоянівка (Молдова).
- Святкувати будемо у селі в батьків. Ще й мій брат приїде з дружиною та племінником із Німеччини. Тому майже всі разом будемо святкувати вдома. Тільки старшому брату цього разу не вдалося приїхати, - розповідає співак та тренер «Ліги сміху». – На Великдень ми завжди збиралися родиною. Були крашанки, паски. Чомусь ще й у карти на гроші грали. Не знаю чому, але саме на Великдень ми це робили з дітьми. Звісно, там були копійки, але в карти грали.
Люлєнов каже, що вдома у них була традиція – у великодній ранок вмиватися червоною крашанкою і звичайним яйцем.
- У тазику ще були копійки. Не знаю, навіщо це було, але така була традиція, - продовжує Іван. - Завжди приїжджало багато родичів зі своїми пасками та рулетами. Але найважливіше відбувалося до цього дня. Все село готувалося: вдома робили генеральне прибирання, білили дерева, підмітали. Взагалі це єдиний такий день у році, коли було дуже багато роботи, і основний акцент - саме на прибиранні та чистоті.
- Великдень для нашої родини має особливе значення - це свято для нас таке ж важливе, як і Різдво. Щороку ми з нетерпінням чекаємо, коли доньки повертаються з навчання, щоб разом зустріти Великдень вдома, дотримуючись усіх наших родинних традицій, - розповідає акторка та продюсерка. - Обов’язково всією сім’єю йдемо святити паску. Раніше ми часто вирушали до батьків у Львів, щоб відзначити свято у великому родинному колі, але цього року вирішили залишитися в Києві.
Олена Лавренюк зізнається, що їй дуже подобається прикрашати великодній стіл:
- Мені дуже до душі прикрашати великодній стіл - вибір посуду та декору приносить справжнє задоволення. Заздалегідь починаю готуватися: підбираю елементи, які створюють у домі святкову, затишну атмосферу. Паску ми традиційно купуємо в одному й тому самому місці - у ресторані «Гості». Це вже наша маленька, але така тепла сімейна традиція.