За півтора року пандемії ми пережили і повне зникнення лимонів в країні, і імбир за ціною лосося, і поради запихати в ніс часник, в крайньому випадку - закопувати лимонним соком, і з'їдати в день 100 грам масла «для поліпшення роботи легенів». Народна творчість з профілактики та лікування нового вірусу буйним цвітом цвіла, коли не було розуміння хвороби і вакцини від неї. Тепер начебто і є, але в супермаркетах знову в кожному другому кошику - лимони та імбир. Просто осінь, пік нової хвилі, сезон ГРВІ, і відчайдушно не хочеться робити щеплення...
Але якщо вірити - може, і допоможе, хоча все це і нагадує бісовщину якусь. Пропонуємо розглянути плюси і мінуси п'яти найпопулярніших «профілактичних» продуктів.
Ще під час «імбирної лихоманки» в минулому році глава програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан порадив бути обережними з народними методами лікування і не тішити себе ілюзіями. Імбир, як і лимонний сік, не допомагає проти коронавіруса, а продукти, які цілющо впливають на імунну систему і загальний стан здоров'я, не є автоматично панацеєю від ковіда. Хоча і мають позитивний психологічний ефект.
заявив Майкл Райан.
При цьому несправедливо применшувати вартість імбиру - справжньої комори вітамінів групи В, С, Е і К і макроелементів (кальцію, магнію, міді, фосфору, заліза, цинку, натрію, селену). Крім загальнозміцнюючої і тонізуючої дії на організм імбир полегшує симптоми застуди, допомагає при нудоті, зміцнює роботу серця, нормалізує кровообіг і травлення, полегшує біль за рахунок протизапальних властивостей, заспокоює кишечник, позитивно впливає на пам'ять, шкіру і навіть потенцію.
Важливо: у вживанні цієї рослини є і ряд обмежень. Використовуючи корінь при застуді, відкладіть імбир в сторону, поки тримається температура, інакше відчуття жару посилиться.
Обережними потрібно бути людям з серйозними порушеннями серцево-судинної системи. Імбир розріджує кров і несумісний з гіпотензивними засобами. Не показаний тим, хто переніс інсульт, інфаркт і тим, хто страждає на ішемічну хворобу серця.
При колітах, виразках, гастритах і дивертикулезах краще не вживати через дратівну дію на слизову шлунка.
Не рекомендується давати дітям до двох років через можливість алергічних реакцій, хоча і малюки постарше навряд чи оцінять цей специфічний смак.
Якщо імбир поважають не всі прихильники народних методів лікування, то наша віра в лимони незнищенна. З приходом пандемії віра ця підросла і зміцнилася, але ВООЗ знову все заперечує.
На зорі боротьби з ковідом в мережі «гуляв» чудодійний рецепт з Ізраїлю, за яким потрібно було змішати лимон і соду і пити два рази на день у вигляді гарячого чаю. І ця пекельна суміш, смак якої навіть представляти не хочеться, гарантувала вбивство вірусу в зародку. Як показав час, ізраїльтянам коктейль не допоміг, але корисні властивості лимонів від цього ніхто не відміняв.
зазначає сімейний лікар Ірина Лебідь
Крім того, лимони стимулюють перистальтику кишечника, покращують кровообіг, допомагають кращому вбиранню корисних речовин з їжі, є потужними антиоксидантами.
Важливо: не забуваємо, що лимони все-таки відносяться до алергенів, тому при схильності до алергічних реакцій краще не ризикувати. З цієї ж причини не рекомендуються вагітним, жінкам, які годують, дітям до 3 років і людям з хворобами нирок.
Протипоказані при виразці шлунка і 12-палої кишки, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, оскільки можуть подразнювати слизові шлунка і кишечника.
Якщо є проблеми із зубною емаллю, після вживання лимона доведеться почистити зуби і ретельно прополоскати рот.
Забудьте про лимони, якщо запальний процес перейшов у гостру стадію - кислота посилить загальне роздратування.
Найпотужніший природний антибіотик «удостоївся» окремого місця в розвінчанні коронавірусних міфів від Всесвітньоъ організаціъ охорони здоров'я.
сказали, як відрізали в ВООЗ.
А ось як засіб для профілактики і лікування ГРВІ та грипу - будь ласка. Властивості часника простягаються від загальнозміцнюючих до потогінних і слизерозріджувальних, тому він корисний при запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів і носоглотки і навіть при пневмонії.
У складі часнику чого тільки немає: вітаміни групи В, С, К і Е, калій, кальцій, мідь, магній, натрій, залізно, селен. Сірка і рычовини, які містять її в часнику - вороги бактерій, патогенних грибків і канцерогенів. А аліцин, який і формує його запах і смак, має антибактеріальну та антиоксидантну дію.
Часник допомагає не тільки підвищити захисні функції організму, але і цілюще впливає на серце і судини, знижуючи рівень поганого холестерину і нормалізуючи тиск. «Працює» і з шлунково-кишковим трактом, стимулюючи травлення, оздоровлюючи кишкову флору, посилюючи секрецію жовчі і ферментів. Прискорює обмін речовин в організмі, позитивно впливає на потенцію.
Важливо: з часником потрібно не допустити «передозування» і не їсти його наголодно.
Людям із зайвою вагою про цей овоч краще не згадувати, оскільки він відмінний стимулятор апетиту.
Не рекомендується при підвищеній кислотності, загостренні виразки і гастриту через подразнення слизової органів шлунково-кишкового тракту.
Надмірне вживання може викликати прискорене серцебиття і різкий відтік жовчі.
Протипоказаний вагітним і годуючим жінкам.
Вечеря - не найкращий варіант для часнику через дратівну дію на нервову систему, а значить, і зіпсований сон.
ВООЗ про цей продукт навіть не висловлювалася, а ось в Південній Кореї проводилися дослідження, які зв'язали вживання корейської капусти зі зниженням ризику ускладнень після ковіда. Правда, це була не квашена капуста в чистому вигляді, а блюдо кімчі, де крім капусти присутні червоний перець, імбир, часник і спеції. Поєднання антиоксидантів і речовин, що зміцнюють імунітет, дозволило вченим говорити про зниження ймовірності протікання коронавіруса у важкій формі.
У нас кімчі не їдять, а й у звичайній квашеній капусті користі дуже багато, а систематичне її вживання зміцнює імунітет. Процес сквашування збагачує овоч пробіотиками, мінералами і вітамінами, чемпіоном серед яких є вітамін С. Його в готовому продукті вдвічі більше, ніж у сирій капусті.
Хімічний склад теж вражає: вітаміни А, Е і К, тіамін, кальцій, залізо, магній, калій, натрій, марганець. Харчові волокна покращують перистальтику кишечника, а пробіотики підтримують здоров'я кишкової флори. Це важливий момент, оскільки стан нашої імунної системи залежить від роботи кишечника.
Квашена капуста є профілактикою появи злоякісних утворень. Клітковина в ній допомагає не тільки роботі кишечника, але і усуває жирові відкладення на стінках артерій, знижуючи ризик інсультів та інфарктів. Регулярне вживання цієї страви зміцнює кістки, підвищує стійкість до стресів. Їсти капусту можна і діабетикам, і алергікам, вагітним - від токсикозу, чоловікам - від похмілля і для потенції, тим, хто худне - як блюдо з негативною калорійністю, коли на перетравлення організм витрачає більше енергії, ніж отримує від вживання.
Важливо: протипоказаннями до вживання капусти є підвищена кислотність, камені в жовчному міхурі, ниркова недостатність, регулярна печія.
Дуже стримано квашену капусту потрібно їсти гіпертонікам, оскільки сіль, що міститься в соку, може затримувати рідину в організмі. Це ж стосується і тих, хто схильний до набряків.
У стадії загострення виразки, гастриту, захворювань підшлункової залози, при синдромі подразненого кишечника це блюдо не рекомендується.
Заборонено годуючим матерям, так як може викликати коліки у дитини.
Квашена капуста, дійсно, допоможе зміцнити імунітет - при регулярному, але розумному споживанні. ФОТО: Архів
«Стимулятор роботи легенів» - мабуть, самий дивний ковідний міф з цієї п'ятірки. Проте на початку пандемії навіть президент Білорусі рекомендував народу як засіб від ковіда піші прогулянки і вершкове масло. Можливо, свою роль зіграла і всесвітня «захопленість» вітаміном D, який є в топленому і вершковому маслі. Інше питання, скільки його потрібно з'їсти, щоб отримати потрібну дозу і при цьому не відвалилася печінка?
- Вершкове масло, звичайно, корисно для організму в цілому і роботи легенів в тому числі, за умови, що це якісний і натуральний продукт, - каже сімейний лікар Ірина Лебідь. - У ньому багато вітаміну А, що впливає на клітини імунітету і відновлює слизові оболонки. А недолік жирів в раціоні загрожує клітинною гіпоксією і зниженням засвоєння кисню в легенях. Але це зовсім не означає, що треба подвоїти споживання масла. Здорова доросла людина може з'їдати в день до 30 г, не більше.
Безжирова дієта в період пандемії, на думку лікарів, шкідлива і небезпечна, але за межі норми переступати теж не можна, до того ж жири, що надходять до організму, повинні бути переважно рослинними.
Якщо уявити, що ви купуєте «правильне» натуральне масло, воно може порадувати не тільки високою концентрацією вітаміну А, але і D, В2, Е. Тут багато кальцію, натрію, калію і фосфору. А ще близько 20 незамінних жирних кислот, які організм не виробляє сам, олеїнова кислота, яка допомагає в профілактиці онкології.
Важливо: головне «але» - висока калорійність. Поки будеш «покращувати» роботу легенів - обзаведешся зайвою вагою з усіма наслідками, що випливають з цього. І так само забути про олію краще людям, у яких вже надлишкова маса тіла.
Категорично заборонено масло при гострому панкреатиті.
Не рекомендовано пацієнтам з атеросклерозом, кардіоваскулярними порушеннями, каменями в нирках.