Завантажити ще

П'ять продуктів-псевдозахисників від ковіда, або чим небезпечні народні експерименти

П'ять продуктів-псевдозахисників від ковіда, або чим небезпечні народні експерименти
Фото: ivabalk з Pixabay

За півтора року пандемії ми пережили і повне зникнення лимонів в країні, і імбир за ціною лосося, і поради запихати в ніс часник, в крайньому випадку - закопувати лимонним соком, і з'їдати в день 100 грам масла «для поліпшення роботи легенів». Народна творчість з профілактики та лікування нового вірусу буйним цвітом цвіла, коли не було розуміння хвороби і вакцини від неї. Тепер начебто і є, але в супермаркетах знову в кожному другому кошику - лимони та імбир. Просто осінь, пік нової хвилі, сезон ГРВІ, і відчайдушно не хочеться робити щеплення...

Але якщо вірити - може, і допоможе, хоча все це і нагадує бісовщину якусь. Пропонуємо розглянути плюси і мінуси п'яти найпопулярніших «профілактичних» продуктів.

Імбир

Ще під час «імбирної лихоманки» в минулому році глава програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан порадив бути обережними з народними методами лікування і не тішити себе ілюзіями. Імбир, як і лимонний сік, не допомагає проти коронавіруса, а продукти, які  цілющо впливають на імунну систему і загальний стан здоров'я, не є автоматично панацеєю від ковіда. Хоча і мають позитивний психологічний ефект.

При цьому несправедливо применшувати вартість імбиру - справжньої комори вітамінів групи В, С, Е і К і макроелементів (кальцію, магнію, міді, фосфору, заліза, цинку, натрію, селену). Крім загальнозміцнюючої і тонізуючої дії на організм імбир полегшує симптоми застуди, допомагає при нудоті, зміцнює роботу серця, нормалізує кровообіг і травлення, полегшує біль за рахунок протизапальних властивостей, заспокоює кишечник, позитивно впливає на пам'ять, шкіру і навіть потенцію.

Важливо: у вживанні цієї рослини є і ряд обмежень. Використовуючи корінь при застуді, відкладіть імбир в сторону, поки тримається температура, інакше відчуття жару посилиться.

Обережними потрібно бути людям з серйозними порушеннями серцево-судинної системи. Імбир розріджує кров і несумісний з гіпотензивними засобами. Не показаний тим, хто переніс  інсульт, інфаркт і тим, хто страждає на ішемічну хворобу серця.

При колітах, виразках, гастритах і дивертикулезах краще не вживати через дратівну дію на слизову шлунка.

Не рекомендується давати дітям до двох років через можливість алергічних реакцій, хоча і малюки постарше навряд чи оцінять цей специфічний смак.

А сушений імбир - ще й чудова пряність для різдвяних пряників. ФОТО: Архів

А сушений імбир - ще й чудова пряність для різдвяних пряників. ФОТО: Архів

Лимони

Якщо імбир поважають не всі прихильники народних методів лікування, то наша віра в лимони незнищенна. З приходом пандемії віра ця підросла і зміцнилася, але ВООЗ знову все заперечує.

На зорі боротьби з ковідом в мережі «гуляв» чудодійний рецепт з Ізраїлю, за яким потрібно було змішати лимон і соду і пити два рази на день у вигляді гарячого чаю. І ця пекельна суміш, смак якої навіть представляти не хочеться, гарантувала вбивство вірусу в зародку. Як показав час, ізраїльтянам коктейль не допоміг, але корисні властивості лимонів від цього ніхто не відміняв.

Крім того, лимони стимулюють перистальтику кишечника, покращують кровообіг, допомагають кращому вбиранню корисних речовин з їжі, є потужними антиоксидантами.

Важливо: не забуваємо, що лимони все-таки відносяться до алергенів, тому при схильності до алергічних реакцій краще не ризикувати. З цієї ж причини не рекомендуються вагітним, жінкам, які годують, дітям до 3 років і людям з хворобами нирок.

Протипоказані при виразці шлунка і 12-палої кишки, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, оскільки можуть подразнювати слизові шлунка і кишечника.

Якщо є проблеми із зубною емаллю, після вживання лимона доведеться почистити зуби і ретельно прополоскати рот.

Забудьте про лимони, якщо запальний процес перейшов у гостру стадію - кислота посилить загальне роздратування.

Найбільше «лікувальних» якостей чутки приписують лимону - але в ВООЗ з цим не згодні. ФОТО: Архів

Найбільше «лікувальних» якостей чутки приписують лимону - але в ВООЗ з цим не згодні. ФОТО: Архів

Часник

Найпотужніший природний антибіотик «удостоївся» окремого місця в розвінчанні коронавірусних міфів від Всесвітньоъ організаціъ охорони здоров'я.

А ось як засіб для профілактики і лікування ГРВІ та грипу - будь ласка. Властивості часника простягаються від загальнозміцнюючих до потогінних і слизерозріджувальних, тому він корисний при запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів і носоглотки і навіть при пневмонії.

У складі часнику чого тільки немає: вітаміни групи В, С, К і Е, калій, кальцій, мідь, магній, натрій, залізно, селен. Сірка і рычовини, які містять її в часнику - вороги бактерій, патогенних грибків і канцерогенів. А аліцин, який і формує його запах і смак, має антибактеріальну та антиоксидантну дію.

Часник допомагає не тільки підвищити захисні функції організму, але і цілюще впливає на серце і судини, знижуючи рівень поганого холестерину і нормалізуючи тиск. «Працює» і з шлунково-кишковим трактом, стимулюючи травлення, оздоровлюючи кишкову флору, посилюючи секрецію жовчі і ферментів. Прискорює обмін речовин в організмі, позитивно впливає на потенцію.

Важливо: з часником потрібно не допустити «передозування» і не їсти його наголодно.

Людям із зайвою вагою про цей овоч краще не згадувати, оскільки він відмінний стимулятор апетиту.

Не рекомендується при підвищеній кислотності, загостренні виразки і гастриту через подразнення слизової органів шлунково-кишкового тракту.

Надмірне вживання може викликати прискорене серцебиття і різкий відтік жовчі.

Протипоказаний вагітним і годуючим жінкам.

Вечеря - не найкращий варіант для часнику через дратівну дію на нервову систему, а значить, і зіпсований сон.

Хочете схуднути - обмежте споживання часнику, що викликає апетит. ФОТО: Архів

Хочете схуднути - обмежте споживання часнику, що викликає апетит. ФОТО: Архів

Квашена капуста

ВООЗ про цей продукт навіть не висловлювалася, а ось в Південній Кореї проводилися дослідження, які зв'язали вживання корейської капусти зі зниженням ризику ускладнень після ковіда. Правда, це була не квашена капуста в чистому вигляді, а блюдо кімчі, де крім капусти присутні червоний перець, імбир, часник і спеції. Поєднання антиоксидантів і речовин, що зміцнюють імунітет, дозволило вченим говорити про зниження ймовірності протікання коронавіруса у важкій формі.

У нас кімчі не їдять, а й у звичайній квашеній капусті користі дуже багато, а систематичне її вживання зміцнює імунітет. Процес сквашування збагачує овоч пробіотиками, мінералами і вітамінами, чемпіоном серед яких є вітамін С. Його в готовому продукті вдвічі більше, ніж у сирій капусті.

Хімічний склад теж вражає: вітаміни А, Е і К, тіамін, кальцій, залізо, магній, калій, натрій, марганець. Харчові волокна покращують перистальтику кишечника, а пробіотики підтримують здоров'я кишкової флори. Це важливий момент, оскільки стан нашої імунної системи залежить від роботи кишечника.

Квашена капуста є профілактикою появи злоякісних утворень. Клітковина в ній допомагає не тільки роботі кишечника, але і усуває жирові відкладення на стінках артерій, знижуючи ризик інсультів та інфарктів. Регулярне вживання цієї страви зміцнює кістки, підвищує стійкість до стресів. Їсти капусту можна і діабетикам, і алергікам, вагітним - від токсикозу, чоловікам - від похмілля і для потенції, тим, хто худне - як блюдо з негативною калорійністю, коли на перетравлення організм витрачає більше енергії, ніж отримує від вживання.

Важливо: протипоказаннями до вживання капусти є підвищена кислотність, камені в жовчному міхурі, ниркова недостатність, регулярна печія.

Дуже стримано квашену капусту потрібно їсти гіпертонікам, оскільки сіль, що міститься в соку, може затримувати рідину в організмі. Це ж стосується і тих, хто схильний до набряків.

У стадії загострення виразки, гастриту, захворювань підшлункової залози, при синдромі подразненого кишечника це блюдо не рекомендується.

Заборонено годуючим матерям, так як може викликати коліки у дитини.

Квашена капуста, дійсно, допоможе зміцнити імунітет - при регулярному, але розумному споживанні. ФОТО: Архів

Квашена капуста, дійсно, допоможе зміцнити імунітет - при регулярному, але розумному споживанні. ФОТО: Архів

Вершкове масло

«Стимулятор роботи легенів» - мабуть, самий дивний ковідний міф з цієї п'ятірки. Проте на початку пандемії навіть президент Білорусі рекомендував народу як засіб від ковіда піші прогулянки і вершкове масло. Можливо, свою роль зіграла і всесвітня «захопленість» вітаміном D, який є в топленому і вершковому маслі. Інше питання, скільки його потрібно з'їсти, щоб отримати потрібну дозу і при цьому не відвалилася печінка?

- Вершкове масло, звичайно, корисно для організму в цілому і роботи легенів в тому числі, за умови, що це якісний і натуральний продукт, - каже сімейний лікар Ірина Лебідь. - У ньому багато вітаміну А, що впливає на клітини імунітету і відновлює слизові оболонки. А недолік жирів в раціоні загрожує клітинною гіпоксією і зниженням засвоєння кисню в легенях. Але це зовсім не означає, що треба подвоїти споживання масла. Здорова доросла людина може з'їдати в день до 30 г, не більше.

Безжирова дієта в період пандемії, на думку лікарів, шкідлива і небезпечна, але за межі норми переступати теж не можна, до того ж жири, що надходять до організму, повинні бути переважно рослинними.

Якщо уявити, що ви купуєте «правильне» натуральне масло, воно може порадувати не тільки високою концентрацією вітаміну А, але і D, В2, Е. Тут багато кальцію, натрію, калію і фосфору. А ще близько 20 незамінних жирних кислот, які організм не виробляє сам, олеїнова кислота, яка допомагає в профілактиці онкології.

Важливо: головне «але» - висока калорійність. Поки будеш «покращувати» роботу легенів - обзаведешся зайвою вагою з усіма наслідками, що випливають з цього. І так само забути про олію краще людям, у яких вже надлишкова маса тіла.

Категорично заборонено масло при гострому панкреатиті.

Не рекомендовано пацієнтам з атеросклерозом, кардіоваскулярними порушеннями, каменями в нирках.

Норма масла для здорової людини - 30 гр в день. ФОТО: Архів

Норма масла для здорової людини - 30 гр в день. ФОТО: Архів