Завантажити ще

І шкідник, і делікатес: готуємо суп із хрущів і майструємо приманку для цих жуків

І шкідник, і делікатес: готуємо суп із хрущів і майструємо приманку для цих жуків
Фото: pixabay.com

Тільки-но потепліло, як з’явилися вони. Великі, галасливі, набридливі і трохи незграбні хрущі. Але, виявляється, ця комаха, крім роздратування, приносить ще й користь. Про те, як хрущ став делікатесом, чому цих жуків «викликали» до суду, а також рецепт оригінального супу - у матеріалі Коротко про.

Величезні вусики-«вії» для нюху

З давніх давен наші предки вважали цього жука передвісником добрих змін. Дійсно, хрущі приносять радісну звістку про те, що весна прийшла остаточно, а тепло нарешті перемогло холод. А якщо вдалося почути дзижчання жука саме на Великдень, то вважайте це за щастя, адже тоді нібито рік буде щедрим і успішним.

Найпоширеніші в Україні - хрущ травневий і хрущ західний. Це достатньо великі жуки, виростають до 3 см у довжину, мають бронзово-коричневе або чорне забарвлення. А ще цікаві вусики, які нагадують величезні вії. До речі, що самці мають густіші «вії», аніж самки, і використовують їх для нюху - шукають партнерок за запахом.

Хрущі люблять теплий, але не надто спекотний клімат, тому їх найбільше в Центральній і Східній Європі. Їх можна побачити у парках, лісах, садах, на міських вулицях.  Найбільш активними бувають саме увечері і вночі. Але не довго, впродовж всього кількох тижнів.

-       Життєвий цикл хруща досить довгий, - розповідає Коротко про ентомолог Валерій Садовський. - Значну частину свого життя він проводить під землею у вигляді личинки. Городники добре знають цього товстого білого і ненажерливого черв’яка. Личинка розвивається від 3 до 5 років, харчуючись корінням рослин. Ненажера ще та, може важити більше за дорослого хруща. Перетворюється на жука і вилітає на світ божий. Перший виліт хруща відбувається якраз за теплої весни, приблизно у квітні- травні.

А вже дорослі жуки живуть недовго - всього 5-7 тижнів. Хоча цього часу для них достатньо, аби наїстися листя дерев (особливо люблять дуби, берези, липи) і відкласти яйця в землю для наступного покоління.

Самці мають густіші вусики-«вії», аніж самки, і використовують їх для нюху - шукають партнерок за запахом. Фото:  pixabay.com

Самці мають густіші вусики-«вії», аніж самки, і використовують їх для нюху - шукають партнерок за запахом. Фото: pixabay.com

Важливий елемент екосистеми

Городники вважають хрущів карою господньою. І це зрозуміло: жуки їдять усе підряд, а особливо полюбляють гризти корені плодових дерев, овочів і злакових культур. Це призводить до загибелі рослин. Експерти навіть підрахували, що одна ненажерлива личинка хруща за своє життя може з’їсти городик на кілька соток.

У XIX столітті в Німеччині та Франції було стільки хрущів, що фермери навіть суди над ними влаштовували. Жуків офіційно «засуджували» за шкоду врожаю й навіть «виганяли» з полів. Безуспішно, звісно.

В наш час чисельність хрущів набагато менша, тому що їх отруюють пеестициди, які активно застосовують у сільському господарстві.

А ось ентомологи кажуть: залиште хрущів у спокої. Мовляв, ці жуки мають свою місію у природі і є важливим елементом екосистеми.

-       Всі істоти на Землі потрібні, - впевнений ентомолог Валерій Садовський. – От хрущ. Його личинки допомагають розкладати органічні залишки в ґрунті. Дорослий жук служить їжею для птахів і деяких тварин (їжаків, борсуків, жаб і навіть диких кабанів). Хрущі поживні, багаті на білок.

І смачні! Недарма у XVIII–XIX століттях в деяких країнах Європи популярною стравою був суп з хрущів. Кажуть, за смаком нагадує делікатесний раковий супчик.

Сьогодні суп з хрущів навряд чи замовите в ресторані (хіба в китайському). Через етичну складову в тому числі. Але якщо дуже хочеться продегустувати делікатес, то цю страву можна приготувати вдома.

Суп з хрущів

Інгредієнти:

30 жуків

Півлітра води або бульйону

1 морква

2 картоплини

Пів цибулини

1 столова ложка вершкового масла

Сіль і спеції за смаком

Спочатку треба наловити хрущів. Так, саме наловити, так як ті, що лежать під ліхтарями, не підходять.

Свіжих хрущів опускають в киплячу воду на кілька хвилин, щоб зняти жорсткі надкрилки і лапки. Очищених підсмажують на сковорідці з маслом до золотистої скоринки. Можна додати зубчик часника.

У киплячу воду або заздалегідь приготований телячий чи курячий бульйон додають нарізані моркву, картоплю, цибулю, обсмажених хрущів, приправляють сіллю та спеціями за смаком. Варять до готовності овочів.

Подають такий суп з грінками з білого хліба.

ВАЖЛИВО!

Не хочете, щоб хрущі проникли у будинок? Ось декілька порад як відігнати цих набридливих жуків:

  • Замініть лампи. Звісно, легше узагалі вимкнути світло, але сидіти у темряві не надто вдала ідея. Тому можна замінити яскраві лампи денного світла на жовті або теплі LED-лампи: вони менш привабливі для комах, ніж холодне біле світло.
  • Москітна сітка. Найбільш надійний варіант. Через дрібну сітку не пролетить і комар, куди там товстенькому хрущу.
  • Натуральні репеленти. Хрущі не люблять різких запахів. І не потикатимуться на терасу чи балкон, де стоїть горщик з м’ятою чи лавандою.
  • Вентилятор. Хрущі - погані льотчики. Якщо увімкнути біля вікна чи на балконі вентилятор, їх здуватиме потоками повітря.
  • Пастка для жуків. Її легко зробити власноруч. Візьміть пластикову пляшку об’ємом 1,5-2 літра. Розріжте її на дві частини. На дно пляшки налийте суміш солодкої води з медом. Або ж можна покласти шматочки перезрілого банана. Вставте відрізану верхню частину горлечком вниз у нижню половину пляшки. Пастка готова! Її можна поставити на балконі, повісити в саду. Хрущі відчуватимуть запах меду чи фруктів, полетять до приманки, впадуть всередину і вже не виберуться.

Одна ненажерлива личинка хруща за своє життя може з’їсти невеликий, на кілька соток, горідець. Фото:  pixabay.com

Одна ненажерлива личинка хруща за своє життя може з’їсти невеликий, на кілька соток, горідець. Фото: pixabay.com

Новини по темі: Комахи Суп рецепти