Святкування року Зеленої Дерев’яної Змії розпочнеться 29 січня і триватиме 15 днів. А завершиться рік Змії 16 лютого вже наступного, 2026, року. Про те, як китайці готуються до свята, хто такий Нянь і чому його проганяють, а також скільки пельменів треба з’їсти у новорічну ніч - читайте у матеріалі Коротко про.
Прибрати в оселі. Купити феєрверки. Наліпити вдосталь пельменів. Це три головні пункти із списку обов’язкових справ до Нового року кожного китайця. До свята починають готуватися заздалегідь. Воно й не дивно: відмічатимуть Новий рік аж 15 днів поспіль. Це ж скільки їжі треба приготувати!
Але перш за все прибирання оселі. У Піднебесній китайці, як і українці, напередодні великого свята миють вікна, витрушують килими, протирають пил, палять ароматичні палички та викидають старий непотріб. Вірять, що таким чином очищають своє житло від усього негативного та застарілого і притягують все нове та успішне.
Щоб у Новому році було багато щастя, треба позбавитися від боргів. Це непохитне правило кожного жителя Піднебесної. Тому напередодні свята китайці обов’язково повертають раніше позичене. І не важливо, чи це гроші, чи книжка з бібліотеки.
Розрахувавшись з боргами, можна й на шопінг піти. І молодь, і старше покоління старається до свята придбати собі щось нове з одягу. Нехай навіть хатні капці, аби нові. І краще в кольорах господині року Змії (усі відтінки зеленого і коричневого), а ще - червоного.
До речі, напередодні Нового року китайські міста і села буквально червоніють. Усі відтінки червоного кольору зустрічаються в одязі людей, аксесуарах, декораціях для дому, вуличних прикрасах. Чому червоний? Тут є легенда. Нібито у давні часи китайців тероризував злий міфічний звір на ім’я Нянь. Майже наш Бабай. Але якщо Бабаєм українці лякали дітей, то Нянь наводив жах і на дорослих.
- За легендою, він нападав на міста і села кожного першого дня нового року і викрадав продукти та людей, - розповідає Коротко про заступник директора Інституту Конфуція Київського національного лінгвістичного університету, доцент кафедри китайської філології, доктор філософії Каріна Геворгян. - Спочатку люди залишали їжу біля дверей своїх будинків для Няня, сподіваючись, що таким чином задобрять його. Так де тобі! Звір продовжував свої чорні справи. Це тривало з року в рік. Аж одного разу Нянь випадково зіткнувся з маленькою дитиною в червоному одязі і, на подив людей, злякався її, кинувся бігти геть. А в іншому дворі почув гучні звуки і теж побоявся заходити туди. Відтоді люди зрозуміли, що злий Нянь боїться червоного кольору і гучних звуків. Тому перед кожним Новим роком китайці розвішують на вікнах і дверях своїх будинків парні написи з новорічними побажаннями на червоному папері, червоні ліхтарі, вирізки з червоного паперу та ієрогліф 福 («фу» - щастя) також червоного кольору.
А ще запускають петарди і феєрверки кожного вечора протягом 15 днів святкування Нового року. Що більше, то краще. І щоб бахкало голосно і «страшно». На таку святкову та гучну атрибутику грошей не шкодують, купують великими упаковками.
Усі відтінки червоного кольору зустрічаються в одязі людей, аксесуарах, декораціях для дому, вуличних прикрасах. Фото: icitynews.com/
Від видовищ до хліба. Святкова новорічна вечеря для китайців є, без перебільшення, найважливішою трапезою. Адже раз на рік уся сім’я обов’язково збирається за столом. Співають, жартують, теревенять. І багато їдять. Усі страви на китайському новорічному столі мають певне значення. Символізм може бути у назві їжі, в її зовнішньому вигляді або ж подачі. Мають значення навіть дрібниці.
У святковий вечір напередодні Нового року китайці збираються сім’ями і разом ліплять вареники або пельмені 饺子 («Цзяоцзи»), які китайською мовою співзвучні із словом «поєднувати». Узагалі китайські пельмені – це символ єднання всії родини. А ще символ багатства, бо мають форму маленьких золотих злитків. За легендою, чим більше цзяоцзи з'їсте під час новорічних святкувань, тим більше грошей заробите в новому році. І китайці стараються, їдять цзяоцзи десятками.
Крім вареників і пельменів, на святковому столі обов’язково мають бути:
Ще одна давня і непохитна китайська традиція – готувати до новорічного столу спеціальний десерт. Рисовий пудинг або пиріг символізує велике багатство. Страва солодка, щедро прикрашена горіхами, просочена цукровим сиропом. Готують з насінням лотоса, мигдалю, цукатів, зизифуса, насінням гінкго, ягід годжі.
На дно спеціальної форми викладають фрукти та насіння, далі – шар клейкого рису, змоченого сумішшю вершкового масла з цукром. Знову фрукти і шар рису. Далі - солодка паста з червоної квасолі і знову рис. Форму пропарюють, охолоджують, перевертають на тацю. На завершення пудинг поливають цукровим сиропом. Смачно і дуже солодко. Китайці стверджують, що той, хто скуштує такий пиріг, отримає потужне зростання у всіх сферах життя.
Тим, хто дотримується дієти, замість калорійного пудингу пропонують поласувати фруктами. Зазвичай їх приносять як подарунок для сім’ї. Дарують не яблука чи груші, а апельсини, мандарини, кумкват, помело. І тут є прихований символізм: кругла форма та золотистий колір шкірки символізують процвітання та приноситимуть успіх увесь рік. Кошик або навіть невеличке деревце з такими фруктами дарують наприкінці святкової трапези. І одразу їдять.
Ось так китайці святкують Новий рік. Їдять, сміються, спілкуються, дивляться по телевізору новорічний «вогник» (так, у китайців обов’язково транслюють гала-концерт, в якому беруть участь усі відомі в Китаї зірки). І милуються масштабним святковим феєрверком.