Різнобарвні овочі та фрукти — це не лише яскраве доповнення до вашого столу, але й важливе джерело вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Збалансоване харчування, яке включає різні кольори продуктів, сприяє зміцненню здоров’я й профілактиці багатьох захворювань. Про користь кольорового харчування та особливості кожної групи овочів і фруктів - у статті Коротко про.
Здорове харчування є основою для підтримки енергії, гарного самопочуття та міцного імунітету. Вживання різнобарвних овочів і фруктів забезпечує організм необхідними нутрієнтами, знижує ризик серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння та інших хвороб. Крім того, воно позитивно впливає на зовнішній вигляд, зокрема стан шкіри, волосся й нігтів.
Експерти наголошують: кожен колір овочів і фруктів відповідає за певні корисні властивості. Наприклад, червоні продукти багаті на лікопін, який захищає серце, зелені — на хлорофіл та фолієву кислоту, що підтримують імунітет, а помаранчеві — на бета-каротин, корисний для зору. Тому “їсти веселку” — це простий спосіб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами.
Червоні овочі та фрукти, такі як помідори, вишні, полуниця, гранати, багаті на антиоксиданти, зокрема лікопін та антоціани. Вони підтримують роботу серця, знижують ризик розвитку раку та уповільнюють старіння клітин. Однак надмірне споживання деяких із них, наприклад червоних цитрусових, може викликати алергію.
Зелені овочі, такі як броколі, шпинат, авокадо, містять велику кількість вітаміну К, магнію та хлорофілу. Вони покращують обмін речовин, сприяють здоров’ю кісток та очищенню організму від токсинів. Водночас у людей із чутливим шлунком деякі зелені овочі, наприклад капуста, можуть викликати здуття. Крім того, обережно треба споживати шпинат, запевняє лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія Самойленко.
- У шпинаті багато щавлевої кислоти та антиоксидантів. І вони стають менш активні навіть після невеликої термообробки. Нам потрібно багато шпинату, бо він містить дуже корисні речовини – це і залізо, і фолієва кислота, і вітаміни групи В і С. Оскільки велика кількість цих речовин сильно реагують на термообробку, то вона має бути невеликої температури та бажано недовгою, - вважає експерт.
Ця група включає моркву, гарбуз, манго, апельсини, які є джерелом вітаміну А та бета-каротину. Вони зміцнюють імунітет, покращують зір і сприяють здоровій шкірі. Проте надмірне споживання може призвести до гіпервітамінозу, що проявляється у вигляді сухості шкіри або зміни кольору долонь.
Фіолетові продукти, такі як баклажани, чорниця, смородина, багаті на антоціани — потужні антиоксиданти, що підтримують роботу мозку, покращують пам’ять та зменшують ризик інсультів. Їхній недолік полягає у високому вмісті природних кислот, які можуть подразнювати слизову оболонку шлунка у чутливих людей.
За словами Самойленко, під час споживання овочів також важливо пам’ятати, що одні овочі та фрукти краще їсти у сирому вигляді, а інші – після термічної обробки. До останніх вона віднесла шпинат, гарбуз та баклажани. Інакше замість користі можна завдати організмові шкоди.