На смак - щось середнє між морквою і гарбузом. На вигляд - наче родич картоплі. А насправді – екзотичний коренеплід. Це батат. Про секрети вирощування солодкої картоплі, чи їсть її колорадський жук, а також про те, кому варто додати батат у свій раціон, – читайте у Коротко про.
Сотні років тому цей плід зростав лише у тропічних регіонах Південної Америки. Після відкриття Христофором Колумбом нового континенту батат «помандрував» світом. І поступово зайняв своє місце у кулінарних традиціях багатьох народів.
В Україні батат, або ж солодка картопля, донедавна вважався чимось екзотичним. Та все частіше з’являється на прилавках магазинів і ринках - і, відповідно, столах українців.
Ботаніки кажуть, що батат - це насправді ліана з великим кореневищем. Її листя також їстівне, але частіше в їжу споживається саме коренеплід, колір якого, залежно від сорту (а їх сотні), може бути від помаранчевого до білого й навіть фіолетового. Росте батат у теплому і помірному кліматі.
- На моєму городі також добре росте, - сміючись, розповідає Коротко про фермер зі Львова Володимир Возняк. - Батат взагалі невибагливий, йому аби тепло було. Вирощую його зі своєї ж розсади. Пам’ятаю, в 2020 році мій перший батат виріс, як тонюсінькі шнурочки. Цього року врожай набагато кращий, хоча, чесно зізнаюся, всі коренеплоди (картопля, морква, буряк) вродили погано. Якщо надумаєте вирощувати цю рослину, то раджу висаджувати у відкритий ґрунт десь в кінці квітня на початку травня. Спочатку вирощував батат тільки в теплиці. Але на власному досвіді переконався, що ніжну розсаду треба вкрити плівкою. Важливо захистити її від нічного холоду. Коли рослина зміцніє, з’являться нові листочки, а на дворі потепліє – плівку можна забрати.
Для щедрого врожаю батат треба час від часу поливати (без фанатизму!), підживлювати. І у вересні можна викопувати смачні коренеплоди.
- Особисто для мене величезною перевагою батату стало те, що його не їсть колорадський жук, - каже фермер. – Але вистачає інших: капустянка, гризуни, павутинний кліщ.
Аграрій радить збирати батат, як ту ж картоплю, у суху погожу днину. Можна викопувати лопатою, а ще краще спеціальними вилами. І в першому, і в другому разі працювати треба обережно, щоб не пошкодити бульби батату. Після викопування не поспішайте забирати овочі у сховок, нехай трохи підсохнуть на свіжому повітрі.
Їсти чи не їсти батат? Все ж, у порівнянні зі звичною нам картоплею, коренеплід занадто солодкий. Лікарі радять їсти і не хвилюватися через зайвий цукор. Кажуть, це корисні вуглеводи, таке собі «паливо» для фізичної активності організму. Але найбільше в бататі бета-каротину, тобто провітаміну А. Вчені кажуть, що майже стільки ж, як і в моркві. Окрім цього, у коренеплоді знайшли:
І всього 85 калорій у 100 грамах сирого овочу.
З вищезгаданого списку вітамінів та мікроелементів зрозуміло, що батат має бути у меню всіх, хто піклується про здоров’я власних очей. А ще солодка картопля підвищує стійкість організму до застуди, що актуально зараз, в осінній період. Також щоденне вживання яскравого коренеплоду:
Єдине попередження: батат містить оксалати, отже, протипоказаний тим людям, які мають проблеми з нирками.
З білою, помаранчевою чи навіть фіолетовою м’якоттю – це вже на смак покупця. Важливо, щоб шкірка коренеплоду була цілою, без пошкоджень, вм’ятин, дірок, що проїли комахи.
Якщо у вирощуванні батат не примхливий, то умов зберігання це не стосується. Щоб зберегти врожай цілим та неушкодженим хоча б наступні 3-4 місяці, біля коренеплодів треба хіба що не танцювати. По-перше, температура повітря має бути точно від 12 до 18 градусів, а вологість 60 - 80%. Якщо буде холодніше, то батат гнитиме буквально на очах. Тепліше за +18 – швидко проростатиме. Зберігають врожай лише у дерев’яних або картонних ящиках.
І одразу порада від фермерів: батат можна зберігати у піску, наче моркву. Аграрії кажуть, у такому середовищі коренеплоди досить довго будуть свіжими (до 6 місяців).
Ще один варіант: морозильна камера. У морозилку краще відправляти вже очищений і порційно нарізаний батат. Там, у вічній мерзлоті холодильника, він може зберігатися приблизно до пів року, а то й довше (якщо без блекаутів).
Хоч за кількістю рецептів і поступається традиційній картоплі, все ж батат також можна смажити, варити, запікати. Овоч смачний у пюре, салатах, крем-супах, на грилі. Або можна їсти сирим - натертим на терку. Хоча у сирому вигляді батат надто твердий, зате після термічної обробки стає м'яким з ніжною текстурою. І ще один нюанс: оскільки батат - справжня «скарбниця» провітаміну А, то краще їсти його з чимось жирненьким, щоб уся корисність засвоїлося організмом. Сметана, олія, домашній майонез чи навіть хліб з вершковим маслом – підійде все.
Саме зараз, восени, радимо приготувати бататовий суп. Ця страва має цікавий насичений з гостринкою смак, кремову текстуру і шалений помаранчевий колір.
Інгредієнти:
Перш за все, підготуємо овочі: батат, цибулю і яблуко треба нарізати кубиками. У велику каструлю налити олію, підігріти на помірному вогні. Додати цибулю, посолити-поперчити, пасерувати до м’якості 5-8 хвилин.
Туди ж додаємо батат та яблуко. Варити, помішуючи, приблизно 8–10 хвилин. Коли батат стане м’якішим, додати вичавлений часник, імбир, коріандр і копчену паприку та перемішати. Тепер туди ж виливаємо бульйон.
Суміш треба довести до кипіння, накрити кришкою і зменшити вогонь до мінімуму. Варити приблизно 20-30 хвилин: батат має стати м’яким, аж кремовим. Суп готовий, але це ще не все. Коли страва трохи охолоне, перелийте його в блендер і збивайте до однорідності. Ось тепер крем-суп з батату можна подавати до столу. Радимо прикрасити готову страву улюбленою зеленню (кінза чи навіть кріп з петрушкою). Смакує з хрустким хлібом.