Якщо ви ніколи не пробували малиновий борщ і малинові кнедлики і вареники, вам обов'язково потрібно з'їздити в Малинівку. Це село менш ніж за сотню кілометрів від Києва, де вам розкажуть секрети приготування цих страв – тут малина росте у кожному дворі. Раніше й почастували б, та коронавірус, а потім і війна прикрили публічну лавочку: фестиваль, на якому готували ці страви, згорнули.
Ягоду - і червону, і жовту - тут вирощують з часу заснування села німецькими колоністами 1871 року. Тоді воно називалося Маліндорф (dorf з німецької – село). Пізніше тут оселилися чехи, які привезли і саджанці малини, і старовинні рецепти ягідного борщу та кнедликів. Вареники – це винахід місцевих. Старовинний чеський малиновий борщ наші теж удосконалили, перетворивши у справжній делікатес.
За кілька років до того, як світ закрив коронавірус, а за два роки – вже Україну закрила на ключ війна, Малинівку почали розвивати як туристичний об'єкт. Звісно, акцент зробили на ягоду – організували фестиваль малини.
Перший фестиваль у 2018 році зібрав удвічі більше людей, ніж мешканців самого села – 1000 людей. І не лише з України, а й з Німеччини та Чехії – треба ж відвідати місця, де раніше жили предки.
Будучи сільським головою Малинівки Наталія Парфіненко як могла просувала фірмовий бренд свого села. Фото: надано Наталією Парфіненко
– Старожили розповідали, що чехи сюди разом із саджанцями малини привезли й липу, – зазначають у розмові з кореспонденткою Коротко про представники місцевої влади. – Коли у 2018 році місцеві жителі вигадували герб, то, крім малини, на ньому зобразили й липу. А ще оленя – бо село розташоване серед дрімучих поліських лісів. Корона теж є відсиланням до чеських поселенців, завдяки яким тут з'явилася малина.
Плантації хмелю чехи тут не засаджували – спеціалізувались на іншому. Хоча невеликий пивзавод ще на початку XX століття в Малинівці працював.
На фестивалях малини туристів пригощали двома десятками незвичних страв із ягоди. Взагалі жителі не бачать у них нічого дивного – бабусі з чеським корінням завжди їх готували. А немісцеві - оцінили. За три години розмели 300 літрів гарячого малинового борщу, незважаючи на 30-градусну спеку!
– Фестиваль був новинкою для нашого регіону, було багато тематичних локацій, де господині могли продемонструвати свої кулінарні вміння, а всі охочі скуштувати нові страви з ягід, – зазначає тодішня сільська глава Малинівки, а сьогодні депутатка Малинської міської територіальної громади Наталія Парфіненко. - Для творчих людей також було поле діяльності: проходили різні майстер-класи з образотворчого мистецтва, з рукоділля, але всіх їх поєднувала тема малини. Є у нас і ростова лялька-малинка, символ кожного фестивалю.
Щоправда, прибутковим бізнесом малина у Малинівці так і не стала, незважаючи на те, що її тут вирощують понад сотню років – деякі у промислових масштабах, деякі для себе. Можна, звісно, здавати на фабрику в Малин – тут її морозять шоковим методом. Але беруть за ціною на 30% дешевше, ніж можна продати на ринку.
– Малина – це більше справа для душі, а не про гроші, – пояснюють місцеві жителі. – А торік ціна на неї взагалі дуже просіла – поляки вимагали заборонити масове ввезення ягід. Вирощувати стало дуже невигідно. Якщо 2022 року ціна за кілограм була 80 гривень (це ціна за літр в інших містах. – Авт.), то минулого – 30 гривень.
Втім, мешканці Малинівки через невигідність малинового бізнесу не плачуть. Є сусідній Малин у восьми кілометрах із розвиненою промисловістю.
– Найбільше – це виробництво паперу, – ділиться Наталія Парфіненко. – Папір для гривні теж роблять у нас. Оскільки це поліський регіон, багато людей працюють в лісгоспах.
Втім, малина залишається головною ягодою населених пунктів, названих на її честь, і з раціону місцевих точно не зникне. Також зараз готується книга про автентичні страви села Малинівка, де ніяк не обійдеться без страв із неї.
Малину у Малинівці вирощують понад сто років, а привезли перші саджанці сюди чехи. Фото: надано Наталією Парфіненко
Для фестивалю Ксенія Марценюк удосконалила старовинний чеський рецепт малинового борщу. Фото: ФБ Ксенії Марценюк
Майстер Малинського профліцею Ксенія Марценюк, яка була головним кухарем фестивалю, поділилася з Коротко про авторським рецептом малинового борщу, розробленим спеціально для фестивалю на основі старовинного чеського рецепту.
– Потрібно зробити відвар малини, відвар яблук, після чого яблука перетираються – це необхідно для густоти, з'єднуються з малиною та пробиваються блендером, – пояснює Коротко про Ксенія Марценюк. – Туди ж додається вино, цукор та диня, порізана кубиками, доводиться до кипіння, після чого спирти практично перестають відчуватись. Подається з кулькою морозива та м'ятою.
Як запевняє Ксенія Марценюк, із малини сміливо можна робити також вареники.
- Я роблю – це дуже смачна страва! Ви колись пробували? Обов'язково варто спробувати, – переконана Ксенія. – Замішую м'яке тісто на кислому молоці, відварюю малину для начинки – пальчики оближеш!