Завантажити ще

Літні напої предків: квас проти авітамінозу, а березовий сік і комбуча для відновлення сил

Літні напої предків: квас проти авітамінозу, а березовий сік і комбуча для відновлення сил
Фото: freepik.com

Щоб втамувати літню спрагу, достатньо випити склянку води. Але інколи хочеться чогось цікавішого, з родзинкою, та ще й корисного. Холодний чай? Айс-кава? Лимонад? Зараз такі напої пропонують на кожному розі міста, та користі там мало. Зате багато вітамінів і мінералів в освіжаючих напоях, які готували ще наші прапрабабусі. Про найкращий безалкогольний напій, про те, як отримати свіжовичавлений березовий сік та звідки в Україні узялася комбуча – у матеріалі Коротко про.

Смачна профілактика авітамінозу

Трохи змінимо слоган відомого рекламного відеоролика кінця 80-х-початку 90-х років на - «Нове покоління обирає корисні освіжаючі напої». Звісно, ніхто не забороняє втамовувати спрагу солодкою газованою водою та пакетованими соками. Але пам’ятаймо, що такі напої – рідка «хімія». В них багато консервантів, цукру, барвників. Тож користь шукаємо в народних рецептах. І перший у цьому списку - квас.

Цей напій має тисячолітню історію. Його пили і прості люди, і князі в часи Київської Русі. А вчені, дослідивши та скуштувавши не один літр квасу, заявляють, що це один з найкращих безалкогольних напоїв у спеку.

🥤Справжній квас, без консервантів, містить:

  • вітаміни групи В,
  • кальцій,
  • магній,
  • фосфор,
  • амінокислоти.

Склянка квасу в день – смачна профілактика авітамінозу. А ще квас корисно пити тим, хто хоче мати блискуче волосся, пружну шкіру, міцні нігті, потужний імунітет. Також напій:

  • покращує обмін речовин,
  • збалансовує водно-сольовий рівень в організмі,
  • добре впливає на серцево-судинну систему,
  • допомагає при гастритах з пониженою кислотністю,
  • заспокоює нерви.

А ще нібито квас впливає на чоловічу потенцію. І здатний відновлювати фізичні сили організму.

Щоб отримати максимум користі, достатньо випивати склянку-дві цього напою на день. Якщо ж більше, то замість користі отримаєте здуття живота, проблеми з кишківником. А ось людям, які мають онкозахворювання, сечокам’яну хворобу, виразку шлунку, коліти та ентерити, алергії на дріжджі та злаки узагалі не можна пити квас. Не треба пригощати цим напоєм вагітних жінок та маленьких дітей.

Квас пили і прості люди, і князі в часи Київської Русі. Фото: opillia.com.ua

Квас пили і прості люди, і князі в часи Київської Русі. Фото: opillia.com.ua

Як приготувати квас?

Рецептів є чимало: з буряка, лимонів, ягід, фруктів, листя смородини. Але традиційним вважається хлібний квас. До речі, в давнину господині тримали в секреті рецепт саме свого напою. А ми поділимося.

🥤Квас хлібний

Інгредієнти:

  • житні сухарі – 700 г,
  • вода - 5 літрів,
  • цукор - 1,5 склянки,
  • пресовані дріжджі - 40 г.

Житні сухарі трохи підсмажити. Воду вилити у каструлю, довести до кипіння, додати цукор, розмішати. Після того як цукор повністю розчинився, додати хлібні сухарі. Залишити суміш у теплому місці на кілька годин, періодично помішуючи. Коли охолоне до кімнатної температури, додати дріжджі, розмішати, залишити у спокої ще на 12 годин.

Щоб отримати сік, треба зробити отвір у стовбурі берези.  Фото: ФБ Подільський лісовий офіс

Щоб отримати сік, треба зробити отвір у стовбурі берези. Фото: ФБ Подільський лісовий офіс

«Жива» березова вода

Сезон збору цього напою вже минув. Але, якщо добряче пошукати, то можна знайти продавців такого соку. Справжній березовий сік корисний та смачний. На смак солодкуватий з незначною кислинкою.

Та спочатку згадаймо про оригінальний спосіб збору такого напою. Є навіть жарт про свіжовичавлений березовий сік. «Вичавлюють» його з берези впродовж всього кількох тижнів навесні, у березні-квітні. Щоб отримати літр соку, треба зробити отвір у стовбурі берези, з якого витікатиме ця прозора солодкувата рідина.

Важливо: після збору соку зроблений отвір треба обов’язково закрити, щоб врятувати дерево від загибелі. Узагалі березовий сік можна збирати лише за певного дозволу – так званого "лісового квитка" (це єдиний дозвільний документ для заготівельників будь-яких лісових ресурсів, який видають у лісгоспах). Усе щодо вартості цього документа краще уточняти у місцевих лісових господарствах. А от штраф за пошкоджену березу – від 370 до 1700 грн. Тому деякі народні умільці колотять з води, цукру та лимонної кислоти фальсифікат, який продають як березовий сік.

Березова вода – цілюща. Дослідження підтвердили, що такий сік містить амінокислоти і велику кількість різних антиоксидантів. А також:

  • вітамін С,
  • вітаміни групи В,
  • фолієву кислоту,
  • фосфор,
  • калій,
  • мідь,
  • кальцій,
  • марганець,
  • натрій.

Та є нюанс: склад та, відповідно, користь березового соку залежить від місця, ґрунту, де росте береза, і навіть від віку дерева.

Склянка березового соку в день стимулює вироблення колагену, а це складова еластичної та молодої шкіри. А ще березова вода:

  • підвищує імунітет,
  • покращує сон, рятує від хандри,
  • очищує організм від токсинів,
  • працює як сечогінний засіб.

До того ж чистий напій містить малу кількість цукру, відповідно - низькокалорійний: всього майже 5 калорій на 100 мл.

Ще одна значна перевага березового соку – це термін його зберігання. Хоча в холодильнику його можна зберігати до 3 днів, сік можна і треба консервувати. Свої цілющі властивості він все одно збереже. До речі, цей сік – ідеальний продукт для тих, хто любить експерименти на кухні. До нього можна додавати лимон, апельсин, м’яту, смородину. Старші люди пам’ятають, як раніше напій «заправляли» лише підсмаженим ячменем. З таким топінгом березовий сік ставав аж надто свіжим. Тому додавайте до березової води все, що особисто вам до вподоби.

Та пам’ятайте, що, разом з такими бонусами, які можна отримати зі склянки березового соку, лікарі нагадують і про протипоказання. Краще не пити сік з берези людям, які мають алергію на пилок цього дерева, тим, у кого порушена робота печінки та нирок.

І пам’ятайте, що березову воду треба збирати подалі від магістралей та промислових зон.

Чай з водорості?

Так називають напій з відомого усім чайного гриба. Історія комбучі дуже давня. Нібито прямісінько з Китаю чайний гриб потрапив до європейських країн. Так це чи ні, достеменно невідомо. А про саму назву «комбуча» ходить ще більше легенд, аніж про сам напій. Історики сперечаються, тому що дехто каже, що так звали одного з лікарів, який популяризував напій, інші – що з монгольської мови слово означає «чай з водорості». Зате можна впевнено стверджувати, що останні десятиліття саме комбуча стала надзвичайно популярним напоєм у прихильників здорового способу життя. А узагалі це такий собі квас, тільки з чаю.

Перш ніж обговорювати переваги комбучі, пояснимо що ж це таке - чайний гриб. Це суміш міцно завареного чаю, цукру, що бродить в теплому місці, настоюється і розростається дріжджами. Гриб точно був у вашої бабусі або прабабусі. У великій банці нагадував медузу жовто-коричневого кольору з довгими «нитками».

На смак комбуча - як квас з лимонадом. Містить вітамін С, а також:

  • вітаміни групи В,
  • антиоксиданти,
  • натрій,
  • калій,
  • кальцій,
  • магній.

Якщо пити комбучу щодня, можна покращити роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнити імунну систему, знизити рівень цукру у крові. Також організм легше відновлюється після хвороби. Напій особливо полюбляють атлети, адже комбуча допомагає відновити сили після виснажливого тренування.

Але і з цим напоєм треба мати міру. За раз можна пити лише половину склянки через 2-3 години після їжі, і не частіше 3 разів на добу. Інакше отримаєте діарею. Не треба експериментувати з чайним грибом вагітним та малим дітям. Також комбуча не піде на користь тим, хто страждає на гастрити, виразки, понижений артеріальний тиск.

Чайний гриб нагадує медузу жовто-коричневого кольору, інколи з довгими «нитками». Фото:  healthytearoom.com

Чайний гриб нагадує медузу жовто-коричневого кольору, інколи з довгими «нитками». Фото: healthytearoom.com

Як приготувати комбучу?

Інгредієнти:

  • Чайний гриб
  • Вода - 1 л
  • Чайна заварка - 2 ч. ложки
  • Цукор - 5 ст. ложок

Закип’ятити воду. Окропом залити чайну заварку та цукор, залишити настоятися хвилин 15-20. Процідити, перелити у банку, охолодити до кімнатної температури. Опісля додати гриб у цю рідину, накрити марлею, поставити в тепле темне місце. Через 7–10 днів напій готовий.

До речі, після приготування гриб можна витягнути, промити і додати до нової заварки.

Де взяти чайний гриб?

Краще купити у бабусь на ринку. Можна «виростити» його власноруч, але для цього треба трохи часу.

Отож, для чайного гриба треба приготувати 0,5 літра міцно завареного чаю. До чаю додати цукор, приблизно 100 грамів, і всипати ще 6 чайних ложок заварки. Настояти хвилин 20, остудити, перелити у велику трилітрову банку. Накрити марлею, поставити банку у тепле місце, але подалі від прямих сонячних променів. Важливо не переставляти банку, не трясти нею.

Поступово на поверхні заварки з’явиться плівка. Це зростає чайний гриб. Залежно від умов, «медуза» може рости і кілька місяців. Гриб вважається готовим тоді, коли товщина плівки вже більше 1 сантиметра. Тоді всю рідину в банці потрібно замінити на звичайний холодний чай.

Узвар із сухофруктів

Вважаєте, що це різдвяний напій? Насправді наші предки пили узвар і влітку. Холодний напій із сушених або присушених на сонці фруктів та ягід добре освіжав у теплі дні.

Якщо правильно приготувати узвар, то він буде як вітамінна бомба. У склянці такого напою:

  • провітамін А,
  • вітамін С,
  • вітаміни групи В,
  • калій,
  • кальцій,
  • залізо,
  • фосфор.

А ще глюкоза, яка корисна для роботи мозку, та пектин – улюбленець кишківника.

Узвар із сухофруктів зміцнює імунітет, підвищує гемоглобін, сприяє поліпшенню роботи шлунку, серцево-судинної системи. А ще добре втамовує спрагу, тонізує, виводить солі і «шкідливий» холестерин.

Узвар із сухофруктів зміцнює імунітет, підвищує гемоглобін, сприяє поліпшенню роботи шлунку, серцево-судинної системи. Фото: hatka.pl.ua/

Узвар із сухофруктів зміцнює імунітет, підвищує гемоглобін, сприяє поліпшенню роботи шлунку, серцево-судинної системи. Фото: hatka.pl.ua/

Як приготувати узвар?

Набагато легше, аніж усі вище згадані напої. Та пам’ятайте: щоб зберегти користь сушених плодів, додавайте їх в окріп та варіть не більше кількох хвилин. А ще наші предки варили одразу багато узвару. Не дивно, сім’ї були великими, а напій дійсно смачний. Візьміть це до уваги, тому що узвар добре зберігається у холодильнику.

Щоправда, кожна господиня має свій рецепт узвару. Хтось додає сушені абрикоси, комусь до смаку в узварі вишнева чи смородинова кислинка. Ми ж пропонуємо класичний рецепт з яблук та груш.

Інгредієнти (на 3 літри узвару):

  • вода - 3 літри,
  • сушені груші – 180 грамів,
  • сушені яблука – 180 грамів,
  • мед - 50 грамів (якщо любите солодше, то додайте більше).

Сухофрукти ретельно промити. Попередньо закип’ятити воду. В окріп відправити груші та яблука, проварити 5 хвилин. Залишити вистигати. Після того як узвар вистиг, додати мед і ретельно перемішати. Також напій можна присмачити корицею, кружальцями лимона чи апельсина, жменею соковитих ягід.

Новини по темі: Здоров'я Спека Напитки Квас