Святкувати Масницю з варениками чи млинцями - це особиста справа кожного. Все ж в українській кухні у пошані обидві ці страви. А ще млинці полюбляють й за кордоном. Щоправда, у різних країнах страва відрізняється інгредієнтами, правилами приготування та способом подачі. Про те, чим поливають млинці у Таїланді, як палають французькі Crepes Suzette та що додати до тіста на панкейки, щоб вони вийшли пухкими, читайте у матеріалі Коротко про.
🥞Історія млинців давня. Достеменно невідомо, коли ж наші предки почали їх готувати. Мабуть, з появою борошна. Очевидно, що й назва страви походить від слова «млин». А оладки? Їх також почали готувати у сиву давнину. Щоправда, назва має грецьке походження: «ἔλαιον», що означає «олія».
Давнина походження цієї страви, що збереглась до наших днів, свідчить про одне: млинці, оладки чи налисники – улюблені страви багатьох народів світу. Навчитися готувати їх може навіть дитина. Автор цієї статті пам’ятає, як смажити пишні оладки та тоненькі млинці їй показувала бабуся. Тепер вже навчаю готувати ці страви своїх дітей.
Сьогодні українські господині експериментують: готують млинці та оладки з гречаного, вівсяного, рисового борошна, на опарі, кефірі, молоці, мінеральній воді. Тоненькі млинці роблять зазвичай нейтрального смаку, тому що додають різноманітні начинки. В Україні це сир, гриби, м’ясо, ягоди. Навіть млинцевий торт існує. Оладки невеликого розміру і товстіші. Подають їх зі сметаною або варенням чи медом. А як готують млинці в інших країнах світу?
🥞Крепи - це тонкі та ніжні млинці. Правильно приготований креп має бути маслянистим з хрусткими краями. Їхній рецепт простий: молоко, яйця, борошно, вершкове масло. Зате начинка може бути різноманітною: від фруктів і морозива до морепродуктів і сиру.
Саме французькі млинці стали основою всесвітньо відомого десерту Crepes Suzette. Кажуть, страву винайшли випадково. Багато років тому на кухні відомого ресторану в Монте-Карло один із помічників помилково вилив лікер на млинці, які потім загорілися. Нібито зіпсовану страву покуштував і не побоявся подати як десерт тодішньому принцу Уельському, а пізніше королю Едуарду VII. Кажуть, що за столом сиділа красива жінка на ім’я Сюзетта. Так і назвали десерт.
Справжні Crepes Suzette поливають масляним соусом з апельсином, карамелізованим цукром та апельсиновим лікером. Усе це ще й фламбується (підпалюється) перед подачею. Смачно та видовищно.
Справжні Crepes Suzette поливають масляним соусом, з апельсином, та апельсиновим лікером, і фламбують перед подачею. Фото: telegraph.co.uk
🥞Нагадують наші рідні оладки. Ситні й пишні, панкейки готують із густого тіста на основі молока. Якщо хочете спробувати приготувати, то обов’язково додайте трохи розпушувача.
Панкейки традиційно смажать на сухій сковорідці. Потім викладають гіркою та подають із джемом, медом, кленовим сиропом або арахісовим маслом, прикрашають ягодами та фруктами. Смакота! Це улюблена страва жителів США, Канади, Великої Британії.
🥞Улюблений та популярний десерт на тайських вулицях. Зазвичай ці хрусткі млинці поливають солодким згущеним молоком та шоколадом. Іноді подають із начинкою: джем, банан, кокос.
Роті готують з ретельно вимішаного та густого тіста, наче на піцу. Після замісу тісто залишають відпочити, тоді вже з нього формують кульки, кожну з яких змазують розтопленим маслом. Далі тонко розкачують і смажать на сковороді до золотисто-коричневого кольору з обох сторін. Зазвичай тайські роті нарізають на невеликі шматочки та подають з дерев’яною паличкою для їжі.
Для українських смакових рецепторів надто солодко та жирно. А тайцям смачно.
🥞У Піднебесній полюбляють на ходу перекусити так званими конг-ю-бін (Cong you bing, а китайською 蔥油餅). Це в перекладі на українську мову буквально «млинець із зеленою цибулею». Хоча страва більше нагадує хлібець, коржик, навіть перепічку, адже більш груба та ситна. Основа конг-ю-бін - борошно та окріп. Тісто наче заварюють, далі розкачують дуже тонким шаром, змащують олією, пересипають дрібно нарізаною зеленою цибулею, розтягують вздовж і загортають у вигляді равлика, якого знову розкачують у коло. Коржик смажать на сковороді. Страва смачна, ситна і ароматна.
🥞Екзотичні млинці. Багрір готують господині країн Північної Африки. Найбільш поширені вони у Марокко (інша назва - марокканські млинці). Страву подають з різноманітним джемом, медом, соусами. Але багрір зовсім не схожі на українські оладки чи американські панкейки. Готують їх на основі борошна, манки, дріжджів і смажать лише з однієї сторони. Під час випікання на поверхні млинця утворюються сотні дірочок. За цю особливість страву ще називають млинці 1000 і 1 дірочка. Пористий, як губка, багрір чудово вбирає соуси.
Рецепти тонких французьких крепів або ж пишних американських панкейків відомі всім. Тому приготуймо екзотичні марокканські млинці.
Перш за все, змішуємо усі сухі інгредієнти, крім розпушувача. В суху суміш додаємо злегка підігріту воду. Спочатку розмішуємо виделкою, а тоді кілька хвилин збиваємо міксером. Додаємо розпушувач і знову ретельно перемішуємо. За консистенцією тісто має нагадувати рідку сметану.
Накриваємо миску з тістом рушником та залишаємо у спокої на пів години. За цей час воно збільшиться, з’являться дірочки.
Добряче розігріваємо сковороду, додаємо трохи олії. В центр пательні наливаємо ложку тіста, злегка розмащуємо по колу, щоб сам млинець вийшов тонким.
Багрір смажать лише з одного боку. Інший бік млинця (той, який бачить господиня) має за цей час висохнути. Готовий багрір перекладають зі сковорідки на тарілку смаженим боком.
Порада: смачним додатком до таких млинців буде розплавлений сир.