У далекій Японії цю ягоду подають до чаю як десерт. А в Китаї, який вважається батьківщиною хурми, її вживають замість аптечних вітамінів. Люблять хурму і в Україні. Хоча ця ягода в нас не так поширена, як звичні яблука чи навіть банани, та серед іспанських й китайських сортів на наших ринках і в магазинах зустрічається хурма, вирощена в Україні. В яких регіонах нашої країни вирощують цей плід, чим він корисний та як обрати солодку ягоду – дізнавалася KP.UA.
"Зимова вишня", "китайський плід", "серцеве яблуко" - все це назви екзотичної хурми. І українцям ця ягода вже давно відома. Так, її ще не побачиш у кожному саду, та все більше садівників і фермерів вирощують хурму на українській землі. В світі існує приблизно 300 сортів цієї ягоди, серед яких є і знаний нам «Шарон» та «Корольок», і вже визначили і найпопулярніший в Україні.
- Це сорт хурми "Віргінської", яка родом з Північної Америки, - розповів KP.UA тернопільський фермер Іван Черняк. – Саме цей сорт вважають перспективним для українських широт. Його плоди менші за той же «Шарон», але смачні і солодкі. Її найбільша перевага – морозостійкість. Вона здатна витримувати морози до -27 градусів.
Вирощують такий сорт хурми навіть у холодній Канаді. Хоча морозостійкість - це узагальнений показник. Дерево все одно треба утепляти на зиму. Особливо молоді деревця, які дуже вразливі до заморозків.
Тернопільській фермер Іван Черняк вирощує деревця хурми вже майже 10 років. За цей час двічі збирав врожай.
- Починає плодоносити на 4-6-й рік після висадки, - розповідає фермер. - Хурма досить примхлива: не любить протягів і тінистих ділянок, пропаде у лужному ґрунті, не переносить сирості та затримки вологи. Знаю, що ці дерева вирощують майже по всій Україні, крім північних регіонів. Хоча і там можна спробувати висадити хурму "Віргінську".
Кращий час для посадки хурми - весна. Якщо правильно доглядати, дерево хурми може жити і плодоносити до 500 років! З дорослого дерева можна зібрати до 150, а то і 200 кілограмів плодів.
У китайській медицині хурму особливо полюбляють. Тамтешні знахарі рекомендують вживати цю ягоду всім, хто хоче зміцнити імунітет та наситити свій організм вітамінами та мікроелементами. Наші лікарі погоджуються з таким твердженням. Виявляється, яскраво-помаранчева хурма містить величезну кількість антиоксидантів. Наприклад, бета-каротину більше, аніж в томатах чи гарбузі. Відомо, що антиоксиданти захищають клітини від вільних радикалів, підвищують імунітет та беруть участь в обмінних процесах. А ще у хурмі є:
І китайці, і японці дотепер вважають, що 2-3 плоди хурми на тиждень омолоджують організм. А ще ці ягоди тонізують м’язи, надають сили, підвищують працездатність. Хурма має бути в меню тих жінок, які дбають про здоров’я та красу шкіри, волосся та нігтів. Також «китайське яблуко» позитивно впливає на зір. А ще хурма:
У хурми є певна особливість - терпкість. Щоправда, це залежить і від сорту: є зовсім нетерпкі, наприклад японська хурма, а є такі, що «зав’яжуть» рот після першого шматочка. Вся справа у кількості танінів – це такі сполуки, які мають дубильні та в’яжучі властивості. Їх дуже багато саме в незрілих плодах. Так, хурма може бути терпкою, але при цьому танін корисний: має антибактеріальну та антисептичну дії. До того ж у хурмі його концентрація непостійна.
Один невеликий плід хурми стане здоровим перекусом для тих, хто дотримується дієти. Хоч і містить чимало цукру, але має низький глікемічний індекс, тому швидко втамовує почуття голоду на довгий час. До того ж хурма низькокалорійна, всього 67 калорій в 100 грамах. Її солодкий смак знижує бажання з’їсти зайве тістечко чи цукерку.
- Велика кількість цукру у хурмі є «червоним прапорцем» для діабетиків, - підтверджує для KP.UA дієтолог Оксана Заяць. - Таким людям можна їсти цю ягоду, але в невеликій кількості. А от тим, хто має алергію на йод, краще узагалі відмовитися від споживання хурми. Також не можна при спайках в кишківнику та закрепах, при панкреатиті. І не рекомендується їсти її дітям до 3-х років через високий вміст цукру та танінів.
Ще кілька правил споживання хурми:
Так скільки ж плодів хурми можна з’їсти за день? Треба знати свою міру. Лікарі кажуть, що для здорової дорослої людини достатньо з’їдати один плід на день (150-200 грамів). Дітям від трьох років рекомендують не більше чайної ложки на день.
Щоб не натрапити на терпку ягоду, обирайте достиглі плоди насиченого кольору, без вм’ятин та плям на шкірці. Факт: тверда хурма зазвичай більш терпка. Хоча є виключення, і це іспанські сорти, великі з блискучою шкіркою. Вони тверді, як яблука, і досить солодкі та приємні на смак.
Найчастіше в наших магазинах і на ринках продають хурму сорту «Корольок». Такі ягоди теж солодкі. «Корольок» ще умовно поділяють на "дівчачий" та "хлоп’ячий" сорти. Так от, «корольок-дівчинка» з більшим носиком - найсолодший.
Користується популярністю і сорт «Шарон» - гібрид японської хурми та яблука. Це солодка ягода з твердою м’якоттю.
Покладіть її на балкон в мороз або в морозильник на годину. Можна залишити при кімнатній температурі на три-чотири дні. Третій варіант: покладіть хурму в паперовий пакет разом з бананами та яблуками. Ці фрукти виділяють певний газ, який прискорює дозрівання. Тоді хурма стане м'якшою, солодшою, а терпкість зникне.
У холодильнику хурму можна зберігати 2-3 місяці. Але якщо шкірка на ягоді пошкоджена, то краще з’їсти одразу.
Якщо хочеться здивувати своїх рідних або гостей незвичною подачею хурми, пропонуємо приготувати закуску з цих ягід та сиру.
Отож, на 4 порції потрібно:
Готуємо соус. До м’якого сиру додаємо натертий на крупній тертці овечий сир або бринзу, а також подрібнені і трохи підсмажені горіхи. Хурму нарізаємо тонкими слайсами. Викладаємо на тарілку зелень, слайси хурми, сирний соус. Готову страву прикрашаємо зернятками граната. Смачного!