Є люди, які досі сперечаються, гарбуз - це овоч, ягода чи фрукт. Справді, якщо слідувати народним критеріям, фрукти – солодкі, овочі – ні, то однозначно визначитися складно. Втім, ботаніки сумнівів не мають. Гарбуз – представник овочевих. У чому точно ні в кого немає сумнівів: цей плід надзвичайно корисний для людського організму. А в кулінарії узагалі незамінний! Відомо, що гарбузовою батьківщиною є Центральна Америка. Але й українці з давніх-давен вирощують гарбузи. Більш того, гарбуз давно став частиною нашої культури та традицій. Чому ж цей плід такий популярний у нас, чим корисний та як його приготувати, дізнавалася KP.UA.
«Ходить гарбуз по городу…» співається у дитячій народній пісні. Дійсно, «ходить», тому що саме зараз, на початку осені, яскраві помаранчеві та жовті гарбузи прикрашають не лише городи, а й подвір’я селян.
- Сіємо гарбузи кожного року, - розповів KP.UA львівський фермер Василь Сніпко. – Зараз починаємо збирати баштанні. Люди їдуть повз поля, зупиняються, фотографуються біля гарбузів. Гарбузи невибагливі у догляді, лише аби сонця вистачало, в тіні рости не будуть. А в сонячну погоду ростуть дійсно на очах! Найбільший гарбуз, який у мене виріс, заважив майже 30 кілограмів. До рекордсмена, правда, ще є куди рости: рекордний у світі гарбуз важив майже тонну!
Фермер наголошує, що гарбуз можна зберігати в прохолодному місці аж до весни. При цьому плід не втрачає свої лікувальні властивості. Цікаво, що споживати його можуть дорослі, діти, навіть малюки з піврічного віку. Плід використовують і як дієтичний продукт, і як лікарський засіб. І що важливо: корисними є всі частини гарбуза - м'якуш, сік, насіння, олія.
Гарбуз – це скарбниця вітамінів і мінералів. Факт: плід містить у 5 разів більше каротину (того, що в організмі перетворюється у вітамін А), аніж морква. А ще у гарбузі є:
Наші предки добре знали лікувальні властивості цього плоду. Наприклад, відваром з гарбуза з додаванням меду лікували безсоння та нервові розлади. Крім цього, гарбуз:
Народні цілителі впевнені: той, хто споживає гарбуз, добряче економить на ліках. Корисним є і гарбузове насіння. Цей смачний перекус покращує роботу серця, підтримує імунітет, знижує ризик розвитку діабету. Але захоплюватися насінням не варто, адже воно досить калорійне: в 100 грамах продукту міститься майже 500 калорій.
Окремо згадаймо і про гарбузову олію. Дієтологи рекомендують вживати її для зниження рівня холестерину, для покращення обміну речовин, роботи печінки, передміхурової залози, жовчного міхура.
Плоди бувають не лише помаранчевими чи жовтими, а й білими, зеленими і навіть синіми. Фото: zelenasadyba.com.ua
НА ЗАМІТКУ
Гарбуз настільки універсальний у кулінарії, що може замінити і овочі, і фрукти, і ягоди. Плід популярний у всіх країнах світу, тому що доступний та дешевий. А найбільше його полюбляють у США. Американці готують не лише гарбузові супи, млинці та пироги, навіть каву!
Найбільше вітамінів та мінералів міститься у сирому гарбузі.
Тому готуємо смачний та корисний салат!
Перш за все одну велику червону цибулину маринуємо у суміші меду, оцту та солі (пропорції за смаком). Через пів години рідину зливаємо, а до цибулі додаємо 200 грамів гарбуза та 100 грамів сиру фета, нарізаних кубиками. Додаємо зелень руколи або салату та 200 грамів винограду кишмиш. Суміш заправляємо виноградним оцтом, олією, спеціями за смаком. Гарно вимішуємо і смакуємо!
Гарбузовий десерт містить набагато менше калорій, аніж тістечко чи цукерка. Зате користі значно більше. Отож, автор цієї статті рекомендує обрати продовгастий гарбуз мускатного сорту (такі плоди найбільш солодкі). Очищаємо від шкірки та насіння, нарізаємо часточками, розкладаємо на деко. Посипаємо гарбуз корицею, додаємо по краплі меду на кожну часточку. І запікаємо. Десять хвилин – і десерт готовий.