У селі Калинівка навколишні поля не зелені, а яскраво-помаранчеві. Це гектари гарбузів. Тут ці плоди вирощують, без перебільшення, усі. Чому невелике село, де мешкає менш ніж 200 людей, називають гарбузовим і чи справді місцеві жителі так полюбляють гарбузову кашу та насіння, дізнавалася KP.UA.
«Зимова казка», «Медовий десерт» та "Мускатний..." Торт? Ні, гарбуз! Саме такі сорти гарбуза ростуть у селі Калинівка, що на Волині.
- І ще сортів з двадцять, назви яких ми навіть не пам’ятаємо, - сміються місцеві жителі.
Калинівку називають гарбузовим селом. Тут ці плоди вирощують у кожному дворі. І не сотками, а гектарами!
- Вирощуємо суто для насіння, - розповіла KP.UA староста села Калинівка Євгенія Величко. – Скільки існує наше село, то, мабуть, стільки часу вирощували тут гарбузи. Тобто це заняття ще наших дідів-прадідів. Щоправда, вони вирощували в менших об’ємах.
Гарбуз - культура невибаглива. Місцеві кажуть: секрет вирощування смачного гарбуза один – більше сонця. Яскраво-помаранчевий плід не буде рости у затінку. А ще калинівчани стверджують, що для гарбуза розмір - не головне.
- Обираємо багаті на насіння сорти, а ще так звані цукрові, тому що вони смачні для закруток, - каже Євгенія Данилівна.
У Калинівці гарбузи всюди: і на полях, і у дворах, і у підвалах, і навіть у холодильнику. Фото: wikimedia.org
Навесні калинівчани засівають гарбузовим насінням свої поля. А восени, кажуть, вивозять врожай вантажівками. Гарбузи складають у дворі. І тут починається робота для всіх членів сім’ї - від малого до старого.
- Вибираємо з гарбуза насіння, - каже Євгенія Данилівна. – Інколи м’якоть промиваємо, щоб вимити з неї всі зернятка. Насіння висушуємо в печі 6-8 годин. Хоча зараз така погода, що всі сушать на вулиці. Вітер і сонце прекрасно працюють в парі на нашу користь.
Зернята необхідно висушити дуже добре, тому що навіть найменша волога погубить увесь врожай: насіння спариться і запліснявіє.
Сухі зернята купують заготівельники, які приїздять у село.
- Ціна 40-50 грн за кілограм, - кажуть місцеві жителі. – Мало, але і то добре.
Частина калинівського насіння йде на продаж в магазини та на ринки. Також з зернят вичавлюють корисну гарбузову олію. Але про неї трохи нижче.
Залишки гарбузів не викидають, а годують домашню худобу. З солодких сортів роблять закрутки на зиму - наприклад, гарбузовий сік з апельсином. Дехто варить і гарбузову кашу, хоча місцеві зізнаються, що не особливо полюбляють цю страву.
Жителі Калинівки обов’язково залишають частину врожаю гарбузового насіння для власних потреб. Виявляється, зернятка гарбуза надзвичайно корисні.
- Пам’ятаю, як ми були малі, батьки завжди тримали для нас сємочки (насіння. – Авт.), - розказала KP.UA одна зі старожилів села Калинівка пані Ганна. – То було для нас - як нині цукерки. Ми, малі, ховалися на піч і лузали сємочки. І, скажу вам, завдяки цим зернятам животики в дітей не боліли, нігті і зуби були міцними.
Насправді гарбузове насіння багате на цинк, який працює на зміцнення кісток, суглобів та загалом імунітету, позитивно впливає на роботу кишківника. В жмені зерняток міститься майже 70% добової норми цього мікроелемента. А ще в гарбузових зернятках є:
Гарбузове насіння покращує роботу серця, знижує рівень холестерину, позитивно впливає на стан шкіри та волосся. Також жменя зерняток щодня замість перекусу допоможе:
І ще один лайфхак від жителів гарбузового села.
- Якщо вас нудить в автобусі або в автомобілі, обов’язково беріть із собою в дорогу гарбузове насіння як перекус, - кажуть в Калинівці. – Зернята рятують від симптомів будь-якої нудоти, навіть тої, яка є побічним ефектом після «хімії» (при лікуванні онкології).
Хоч і корисне, але насіння може зашкодити тим людям, які страждають на гастрит, виразку шлунку, алергію.
Здорова людина може з’їдати за день до 100 грамів зерняток. Та все ж дієтологи рекомендують споживати не більше 20 штук за один раз. А тим, хто має надлишкову вагу, треба взагалі обмежитися 10 зернятками на добу. Все-таки насіння досить калорійне: 550 калорій в 100 грамах.
Краще купувати неочищені від оболонки зернятка. Їх можна довше зберігати. Таке насіння має бути однорідного кольору, з приємним ароматом. Ті ж самі параметри застосовуються і при виборі очищеного насіння. Важливо, аби зернята не мали цвілі.
У контейнері, скляній банці чи навіть полотняному або паперовому мішечку. Насіння зберігають у темному та прохолодному місці, наприклад, у холодильнику. У такому вигляді зернята залишаються свіжими до 2-3 місяців.
Найкраще їсти натщесерце, запиваючи водою. Можна додати в кашу або салат. Зернята - ще й зручний та корисний перекус. Але ні в якому разі не можна вживати насіння, яке пахне старим жиром та пліснявою.
Значна частина калинівського гарбузового насіння перетвориться на олію. Гарбузову олію дуже цінували стародавні лікарі. Наприклад, Авіценна узагалі вважав, що цей продукт лікує усі хвороби, і активно її використовував у своїй практиці.
На літр такої олії треба 2,5 кілограма насіння. Продукт має зеленуватий відтінок і характерний запах гарбузового насіння. Гарбузова олія зміцнює імунітет, підвищує стійкість до інфекційних та вірусних захворювань, нормалізує гормональний баланс, захищає організм від впливу вільних радикалів і раннього старіння. Також олію застосовують у кулінарії як заправку до салатів і в холодних соусах.