Виноград в Україні росте усюди. Але найсмачніший, найсолодший та найбільш корисний – саме з півдня та заходу нашої країни. На Одесщині, Херсонщині, Закарпатті виноградарством займаються з давніх-давен. І успішно, попри зміни клімату. Не зупинила це навіть війна. Як зростає виноград, хто купує врожай та чим корисні налиті сонцем ягоди, дізнавалася KP.UA.
Фермер з Одещини Костянтин Маджара вже майже 30 років займається виноградарством. Фото: odessa-life.od.ua
Оазис у Буджацькому степу. Так жителі Одесщини називають виноградники місцевого фермера Костянтина Маджара, які розташовані між містечком Рені та селом Долинське в Одеській області. Дійсно, серед випаленої сонцем трави зеленіє лише виноградна лоза. Саме тут зростає більше 200 сортів винограду! А це майже 8 тисяч кущів, які фермер обрізає власноруч.
З серпня і аж до початку листопада на виноградниках кипить робота: збирають врожай. Костянтин Маджар зізнається, що дні і ночі проводить на полі. Але приділив хвилину нам, аби розповісти читачам KP.UA про свій улюблений виноград. В розмові підкреслює, що вирощує лише ті сорти, які подобаються саме йому.
- «Кишмиш», «Анюта», «Рошфор», «Преображеніє» та й решта тих, які я вирощую, – мої улюблені, - каже фермер. – Солодкі, соковиті, хрусткі ягоди. Зрозуміло, що подобаються українцям, адже купують в мене (сміється).
Виноградом треба насолоджуватися саме в сезон. Хоча можна спробувати його зберігати аж до Нового року.
- Тільки в холодильнику, при температурі від 0 до +2, - каже Костянтин Маджар. – Ми не румуни, не американці і не обробляємо наш виноград хімікатами, щоб він довше лежав. Але при такій температурі в холодильнику грона можуть зберігатися і пів року.
- Маємо і свій магазин, де продаємо врожай, а також маємо наших українських замовників, які купують, - розповіла KP.UA Олеся, дружина Костянтина. – Раніше активно продавали і за кордон, але зараз, у зв’язку з війною, попит знизився. Торговці бояться сюди до нас їхати. Але ми не засмучуємося, все-таки торгівля йде. І земля віддячує великим врожаєм, попри посуху. Тому Костянтин Михайлович зараз днює і ночує на полі, вдома його не застанете, бо роботи багато.
Клімат потроху змінюється, впевнені в обійсті Маджар. І на підтвердження своїх слів показують деревця фісташки, ківі, хурми, граната, які прекрасно тут себе почувають. Кажуть, був і банан, от тільки працівники не додивилися та випадково зрубали заморське дерево.
- Стає все спекотніше, не вистачає дощів, - жаліються фермери. - Хоча для винограду необхідне сонце, але і без вологи лоза не буде рости. Цього року довелося більше поливати, бо висихало все миттєво.
Трохи рятує особлива конструкція, на якій зростає виноград. Це так звані перголи – арки, на яких в’ється лоза. Аграрії стверджують, що на такій конструкції рослина отримує більше поживних речовин. Та й спрощується обрізка лози і збір винограду, тому що грона звисають на рівні очей.
- Ми ж не лише виноград на продаж вирощуємо, а й саджанці, - каже Олеся Маджар. – Раніше лозу активно купували в Крим. Там тисячі гектарів засаджені «нашим» виноградом.
На Закарпатті також зростає ренійська лоза. І успішно, тому що, як підкреслює Олеся Маджар, в тому регіоні комфортний для винограду клімат та багаті чорноземи.
Ліки з Олімпу, дар богів, ягода сонця. Так в народі називають виноград. А все тому, що соковиті, солодкі та смачні ягоди люблять і за їхні корисні властивості. Виноград має надзвичайно багатий склад. В ягоді є:
Дієтологи нагадують, що особливо корисна шкірка ягід винограду, в якій міститься більша частина вітамінного складу ягоди. Виноградна дієта допоможе тим людям, які мають:
- загальну слабкість,
- виснаження нервової системи,
- анемію,
- подагру.
- поліпшує кровообіг,
- має сечогінну дію,
- зміцнює стінки судин.
До речі, вчені стверджують, що темні сорти ягід корисніші за світлі. Але і темна «Ізабелла», і світлий «Кишмиш» корисні для організму. Однак не слід забувати, що ці ягоди діабетикам заборонені через високий глікемічний індекс. Виноград не рекомендують людям з виразковою хворобою шлунку, при гастриті та ожирінні.