Масляна – щорічне свято, яке відзначається православними християнами. У різні часи свято залежно від регіону називалося по-різному – Сирницею, Масляним, Масляним та Сирним тижнем, М'ясопустом, Сироїдним тижнем. Все це говорить про різноманітність мови та багатство звичаїв. Саме до назви «Масляна» звернулися за радянських часів, розповів громадсько-політичний та релігійний діяч Микола Марчук.
- Масляна з'явилася ще до християнства. То було свято зустрічі весни. Символізувалося з тим, що люди брали весняні роботи, закінчувалися зимові весілля. Потрібно було працювати. Також це співпадало з початком Великого посту, – наголосив Марчук.
За його словами, на сьогодні свято втратило своє релігійне навантаження і стало більш народним, традицією народного гуляння перед 40-денним постом.
Курячі яйця відварити, очистити від шкаралупи. Цибулю очистити від лушпиння і нарізати невеликими кубиками. На розпечену сковороду налити невелику кількість олії та обсмажити цибулю до золотистого кольору. Зелень вимити та дрібно нарізати.
Смажену цибулю викласти в миску, додати натерті на крупній тертці варені яйця, зелень і спеції. Перемішати і викласти по одній столовій ложці з горбком по центру кожного млинця.
Краї загорнути конвертиком та обсмажити по хвилині з кожного боку.
У глибоку і широку сковороду покласти вершкове масло, розтопити його на середньому вогні і додати туди подрібнену цибулю. Смажити на вогні трохи нижче за середнє, помішуючи, поки не з'явиться гарний рум'яний колір.
Рис промити під струменем холодної проточної води. Сковороду з цибулею вимкнути та додати до нього промитий рис. Залити вміст сковороди 600 мл крутого окропу. Посолити, закрити каструлю кришкою і варити рис до готовності - хвилин 20. Час варіння залежить від сорту рису.
Паралельно зварити чотири яйця круто. Остудити їх, очистити від шкаралупи та подрібнити. Додати до рису. Зняти із сковороди. Начиння готове.
Цибулю очистити від лушпиння і ополоснути в холодній воді. Дрібно нарізати. Гарячу сковороду розігріти і налити на неї трохи олії. Покласти в сковороду нарізану цибулю і обсмажувати її на середньому вогні протягом 2-3 хвилин, поки вона не стане прозорою.
Додати до сковороди до цибулі м'ясний фарш. Ретельно перемішати. Обсмажувати разом 10-12 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. Фарш готовий, коли стане золотистого кольору з апетитним ароматом. Наприкінці смаження додати до нього трохи солі та спеції на свій смак. Начинку із фаршу остудити до теплого стану. Загорнути її у млинці.
Куряче філе покласти в каструлю. Залити холодною водою, додати|добавляти| лавровий лист і посолити. Поставити великий вогонь. Після закипання вогонь зменшити до мінімуму та варити протягом 20 хвилин. Остудити у бульйоні.
Цибулю очистити і дрібно нарізати. На сковороду налити олію та розігріти на середньому вогні. Викласти в неї цибулю та обсмажити до готовності (приблизно 7 хвилин).
Печериці промити (або протерти вологим рушником), дрібно нарізати і додати в сковорідку з обсмаженою цибулею.
Обсмажити гриби з цибулею на повільному вогні протягом 10 хвилин (поки не випарується вся рідина). Зняти сковороду з вогню та остудити гриби з цибулею.
Куряче м'ясо дрібно нарізати і надіслати салатник. Петрушка промити, обсушити і дрібно нарізати. Додати до курки. Сир натерти на дрібній тертці. Частину сиру (60гр.) додати до курки із зеленню. Викласти гриби з цибулею у салатник до курки із сиром. Посолити та поперчити суміш. Добре перемішати.
Увімкнути духовку для розігріву до 180 градусів. Розкласти млинці на поверхні столу та рівномірно розподілити начинку по одному краю кожного млинця. Згорнути яєчні млинці з куркою, печерицями та сиром рулетиками, повертаючи краї. Форму для запікання змастити олією та викласти туди млинці з начинкою. Змастити верх млинців майонезом. Посипати сиром, що залишився.
Поставити форму з млинцями в духовку та запікати протягом 25-30 хвилин. Подавати до столу гарячими.
Нарізати субпродукти на великі шматки, опустити в киплячу воду. Додати очищену цибулину, лавровий лист та чорний перець горошком. Довести до кипіння, зменшити вогонь та варити до готовності субпродуктів.
Інгредієнти виймати з води в міру їхнього приготування, тому що легкі швидше варяться, ніж інші продукти. Лівер охолодити та пропустити через м'ясорубку.
На сковороду викласти середньо нарізану цибулю та обсмажити до легкого золотистого кольору. До обсмаженої цибулі додати лівер і злегка обсмажити.
Яйця відварити, очистити та нарізати середніми кубиками. У миску викласти теплу масу, посолити, поперчити, додати яйце і перемішати.
Рис та субпродукти відварити до повної готовності окремо у підсоленій воді. Цибулю порізати кубиками і підсмажити на олії.
Субпродукти подрібнити за допомогою блендера або пропустити через м'ясорубку. Рис, цибуля, мелені субпродукти з'єднати, добре перемішати. Викласти на млинці.
Яйця та кальмара відварити та подрібнити. Додати зелену цибулю, сир, при необхідності посолити.
Заправити сметаною або майонезом та ретельно перемішати. Викласти начинку на млинець та згорнути його. Страву з фаршированими млинцями прикрасити зеленню.
Шпинат обсмажити з|із| ложкою олії. Сіль та перець додати до смаку та остудити. Рибу порізати на скибочки. Розфарбувати фету. Викласти начинку на млинці та згорнути рулетом.
Вершки нагріти на повільному вогні. Постійно помішуючи, додати натерті сири і сіль і розмішувати доти, доки сири не розчиняться, а соус не загусне. Після цього зняти з вогню.
Брокколі відварити в окропі протягом 2 хвилин. Відкинути на друшляк і промити холодною водою. Це збереже колір капусти.
На приготовлені млинці викласти трохи брокколі та залити сирним соусом. Згорнути млинці і зверху полити соусом, що залишився.
Капусту дрібно нашаткувати і обсмажити на вершковому маслі. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на олії окремо. Яйця зварити круто і порубати. Поєднати всі інгредієнти, посолити і поперчити начинку.