Завантажити ще

Правила виходу з Різдвяного посту: щоб свято не стало стресом

Правила виходу з Різдвяного посту: щоб свято не стало стресом
Фото: Мусиенко Владислав/УНИАН

З першою вечірньою зіркою 6 січня закінчується Пилипів піст, який тривав 40 днів і передує Різдву. Для тих, хто його не дотримувався, Святий вечір – це певне повторення новорічної вечері. Можливо, не такої вишуканої за формою і змістом, але значно поживнішої та ситнішої. Проте ми зараз не про любителів змішувати котлети з холодцем, а про те, як у всіх сенсах безболісно вийти з півторамісячного посту, коли в раціоні була відсутня їжа тваринного походження.

Пісний стіл у Святий вечір теж небезпечний

Оскільки людський організм – система розумна, в якій немає випадковостей, він підлаштовується під будь-які зміни. «Забрали» продукти тваринного походження - підшлункова залоза одразу знижує вироблення ферментів, необхідних для розщеплення тваринних жирів. Організм начебто й той самий, але вже підкоригований обставинами. І щоб повернутися до колишнього раціону, не завдавши собі шкоди і не потрапивши до гастроентерології, потрібні час і терпіння. Ну і характер, звичайно, якщо ви після 40-денного посту опинилися в різдвяній компанії, де обмеження - це не з'їсти сьомий пиріжок, зусиллям волі зупинившись на шести.

Люди, які суворо дотримувалися посту, увесь день напередодні Різдва взагалі нічого не їдять - тільки п'ють воду. А з тією першою зіркою накривають стіл з 12 пісних страв. Постійними і основними у ньому зазвичай є кутя та узвар. А ще хліб, перша страва у вигляді пісного борщу або капусняку, вареники, голубці, гарнір (тушкована картопля, каші, горох, капуста), соління, вінегрет, риба, печені яблука, пиріг.

Це «базове» меню останнього дня Пилипова посту, в яке, звичайно, і в різних регіонах, і в різних родинах вносяться зміни. Природно, м'яса немає ані в капусняку, ані в голубцях, ані в варениках, але і без нього потрібно бути дуже обережними з передсвятковими частуваннями. Найбільш безпечними для шлунка у цьому списку є печені яблука, узвар, вінегрет та риба. Нічого немає шкідливого в куті за умови, що з'їдається не горщик, а кілька ложок, бо ця страва хоч і смачна, але страшенно калорійна. На свіжу випічку дієтологи радять здебільшого просто миливатися - вона довго перетравлюється і при проблемах із ШКТ може спровокувати розлад. Соління теж краще пропустити, щоб не роздратовувати їхньою агресивною дією слизову оболонку шлунка. Решту - тільки спробувати, це має бути делікатне «тренування» перед справжнім святковим столом, який настане 7 січня.

З посту на вихід - за сім днів

І ось тут необхідно дотримуватися певних правил. І не тому, що це добре, а виключно з метою не опинитися у стаціонарі з колітом, панкреатитом, холециститом чи виразкою. Або як мінімум – не допустити стресу для організму, від якого постраждають не лише шлунок, кишечник, нирки та печінка, а й «причепом» серце, нервова система та голова.

Правило 1. Терпіння

Краще заздалегідь домовитися з собою, що на адаптацію вам потрібен мінімум тиждень, а доти ви не будете їсти одразу і м'ясо, і молочні продукти, і яйця, і здобу. Пам'ятаємо про сформовану нестачу ферментів і щадимо шлунок, печінку та кишечник.

Правило 2. Поступовість

Може, це жорстоко, але в перші пару днів дієтологи рекомендують обійтися без м'яса. Це час салатів та дуже обережного повернення до раціону яєць. Тим, хто дотримувався суворого посту, краще обмежитися одним на день.

На третій-четвертий день можна вводити у меню рибу, кисломолочні продукти. На п'ятий-шостий допустимі парові котлети чи запечене м'ясо птиці. І в цей короткий період дієтологи дозволяють додавати в компанію до м'яса картоплю, хоча зазвичай це не вітають. Але при дефіциті травних ферментів найпростіші вуглеводи допомагають засвоювати тваринний білок.

До кінця тижня можна згадати про нежирні бульйони та повертати поступово звичне меню.

Правило 3. Порції - менше, але частіше

Після закінчення посту розумний організм може не захотіти повертатися до звичного меню. Прислухайтеся до себе: раптом вам більше не хочеться їсти м'ясо через день, а пристрасть до бобових, навпаки, зросла? Або ж ви відкрили різноманітність та смак каш чи навчилися готувати сто страв із овочів. Якщо так – пощастило, якщо ні – у перші 10 днів після закінчення посту все, що знову вводиться до раціону, споживається зменшеними порціями. Але 2/3 кожної порції має все ще становити рослинну їжу, а половину денного раціону - овочі, фрукти, зелень.

Правило 4. Дотримання заборон

Так, звучить неприємно, особливо якщо ти півтора місяці і так відмовляв собі багато в чому. Але в цей період табу накладаються не лише на продукти, але й на засоби приготування. Наприклад, якщо запеченій скумбрії - зелене світло, то копчену в магазині старанно оминаємо.. Це ж стосується і м'яса, яке поки що може бути тільки відвареним або запеченим. Іншими словами, 10 днів після посту ви нічого не смажите, не солите і не маринуєте. Ну і не печете, звичайно.

Які продукти під забороною після посту:

  • маринади, соління
  • гриби
  • шашлик, сало, свинина, баранина
  • млинці, здоба, свіжий хліб
  • будь-які поєднання м'яса з тестом (пироги, пельмені, чебуреки)
  • вершкове масло
  • міцні та жирні бульйони
  • ковбаса, сосиски
  • майонез, соуси
  • морепродукти
  • міцний алкоголь.

Правило 5. Вода - без зупинки

Людину, яка постилася, змушувати пити воду, як правило, не потрібно - на вуглеводній пісній їжі люди п'ють багато. Важливо не зупинятись і при виході з посту. Вода у цей період набуває особливого значення, оскільки покращує метаболізм і допомагає організмові впоратися з додатковими гастрономічними навантаженнями. 300 мл на 1 кг ваги – цей обсяг розтягуємо на день, не забуваючи про склянку вранці натщесерце і перед кожним прийомом їжі для запуску травної системи.