У ніч із 13 на 14 січня українці відзначають свято Маланки та збираються за сімейною вечерею у Щедрий вечір. Ми зібрали для вас рецепти страв, які обов'язково мають бути на столі для святкової вечері.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
З вечора замочити у воді квасолю. Вранці поставити квасолю варитися разом із шматочками свинини. Після того, як бульйон закипів - зняти пінку і додати буряк, порізаний соломкою. Порізати кубиками картоплю і додати його, коли м'ясо та квасоля будуть майже готовими. Моркву чистимо, миємо та нарізаємо шматочками. Також відправляємо в бульйон.
Далі чистимо цибулину, миємо та нарізаємо кубиками. Додаємо до борщу. Чистимо солодкий перець, миємо та нарізаємо соломкою, додаємо в борщ. Миємо, нарізаємо тонкою соломкою і відправляємо в борщ чорнослив. Шинкуємо капусту і відправляємо в борщ. Солимо, перчимо. Доводимо до кипіння, кип'ятимо хвилин 5-10 і даємо нашому борщу наполягати.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Капусту поділити на окремі листи, залити окропом на 5 хвилин. Для начинки потрібно відварити рис до готовності, перемішати з м'ясним фаршем. Зробити засмажку з цибулі та моркви, додати до начинки. Посолити і поперчити до смаку.
У кожен лист капусти кладемо ложку з гіркою фаршу. Загортаємо як фарширований млинець. Скласти голубці у каструлю. Окремо, для підливи, підсмажити на сковороді цибулю та моркву, додати томат та склянку води. Посолити і поперчити, додати лавровий лист і томити під закритою кришкою 10 хвилин. Готовою підливою заливаємо голубці, ставимо на маленький вогонь і гасимо під закритою кришкою 40 хвилин.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Для приготування начинки ізюм залийте окропом і залиште на 15-20 хвилин. Потім відкиньте на друшляк, викладіть на паперовий рушник і дайте обсохнути. Сир викладіть у глибоку миску. Додайте ванільний цукор, сметану і збийте занурювальним блендером. Покладіть ізюм і перемішайте. Начинку заберіть у холодильник до використання.
У велику миску просійте через часте сито борошно із содою та сіллю. Додайте|добавляйте| цукор і перемішайте. Потім, злегка збиваючи віночком, щоб не утворювались грудочки, влийте 250 мл теплої води та молоко. Воду, що залишилася, доведіть до кипіння і відразу ж влийте в приготовлену раніше суміш. Ретельно перемішайте віночком до одержання рідкого тіста однорідної консистенції. Окремо в невеликій мисці збийте віночком яйце з олією. Додайте в молочно-борошняну суміш і ретельно перемішайте. Тісто залиште на 10 хвилин|мінути| при кімнатній температурі.
З тесту, періодично змащуючи сковороду невеликою кількістю масла, випікайте тонкі млинці, підрум'янюючи їх тільки з одного боку (друга повинна стати повністю сухою). Складайте їх чаркою на тарілку.
Млинцям дайте охолонути. Потім на кожен млинець розподіліть трохи начинки з|із| сиру і складіть конвертиком так, щоб вона була повністю закрита. Млинці з сиром обсмажте з обох боків у сковороді на невеликій кількості олії.
За традиціями в Щедрий вечір на столі мало стояти багато страв, тому що вважалося, що чим багатшим буде вечір, тим ряснішим буде рік. У ці святкові дні посту не дотримувалися, тому страви були дуже ситні та різноманітні – млинці, пироги, вареники, домашні ковбаси, холодець та інше.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Пшеницю залити водою та варити до готовності на маленькому вогні, періодично помішуючи. Мак залити водою та довести до кипіння, дати настоятися 10-20 хвилин. У сковороду відправляємо волоські горіхи, смажимо до легкої рум'яності. Після цього з маку зціджуємо всю рідину. Сам мак відправляємо у ступу. Додаємо сюди трохи цукру. Ретельно перетираємо до виділення макового молочка. Родзинки заливаємо гарячою водою на 30 хвилин. У варену пшеницю додаємо мелений мак, додаємо подрібнені горіхи, родзинки, мед та перемішуємо. Кутя готова!