Починати готуватися до гастрономічного новорічного марафону потрібно не перед святом, а одразу після нього, жартує лікар-дієтолог Євгенія Розум. За рік точно встигнеш привести себе у потрібну форму та побудувати правильний режим харчування.
- Тут все просто: якщо ми більшу частину часу харчуємося повноцінно, свята з їхніми надмірностями не вплинуть ні на вагу, ні на здоров'я, - пояснює дієтолог Євгенія Розум. – У харчуванні, як і у роботі, теж мають бути вихідні, і не треба вести аскетичний спосіб життя, нічого собі не дозволяючи.Напередодні Нового року це правило виглядає особливо симпатично, адже це таке свято їжі, перед яким тьмяніє навіть Великдень із її паски та шашликами. Правда, якби не одне уточнення дієтологів: дозволяти можна все, але дуже дозовано, без занурення у вир гастрономічної хтивості.
З виваженим підходом до дозування у нас, прямо скажемо, не дуже, і новорічної ночі українці їдять, як востаннє. А куди ж подіти традиції? Хороша господиня повинна приготувати п'ять салатів, два з них – непорушні олів'є та оселедці під шубою, один – легенький та два – за новими рецептами, з «викаблучуванням» для подиву гостей. Причепом йдуть соління для чоловіків, які п'ють горілку, їх ніхто й не рахує – так, для антуражу. Але якщо розкласти на уявному столі всі інгредієнти з п'яти салатів, що потрапили в шлунок і присмачені соліннями, здатність організму людини до перетравлення вражає.
Чи, наприклад, традиція варити холодець – а як не варити, якщо чотири покоління до тебе займалися цією тягомотиною, удосконалювали рецепт, передавали від матері до дочки? Суцільна неповага до предків виходить.
Або, наприклад, ексклюзивний обов'язок картоплі бути святковим гарніром. І нічого, що вже 30 років твердять про її непоєднуваність з м'ясом, у нашому харчуванні картопля надає впевненості і основним стравам, і всьому застіллям.
Загалом гори новорічної їжі - це ще й відгомін дефіцитних часів, вважає дієтолог. Якась пам'ять, що залишилася нам про «діставання» батьками святкових продуктів, стала зовсім неактуальною. Але всі різносоли вже цілодобово доступні, а їжа продовжує для багатьох залишатися головною прикрасою свята.
Євгенія Розум радить напередодні новорічної вечері чесно домовитися з собою: або все собі дозволити прямо вночі і не плакати наступного дня, або спробувати, не переїдаючи, а щось відкласти на потім.
- Свят та вихідних попереду ще багато, і смачну, але не надто корисну їжу краще перенести на сніданок чи обід будь-якого іншого дня. А для 31 грудня приготуйте всього потроху, щоб кожен міг тільки спробувати. Наголосіть на естетиці – нехай страви виглядають вишукано. Купуйте трохи того, що ви не дозволяєте собі в повсякденному житті - спробувати. Головне у новорічній вечері – поміркованість, краса та отримання задоволення, а не переїдання.
В іншому випадку і відчуття гарантовані досить неприємні. Перевантажена підшлункова залоза, стрес через нічну їжу, коли організм повинен відпочивати, непоміркованість не лише в їжі, а й у алкоголі призводять до того, що після свят швидкі починають розвіз пацієнтів з інтоксикацією. Страждає не тільки підшлункова, а й печінка, загострюються хвороби ШКТ та жовчнокам'яні захворювання, виразки, панкреатити та інші неприємності.
Окрема історія – як ми взагалі харчуємось 31 грудня. День цей, як правило, клопіткий, всі готуються, всім ніколи, багато хто вважає, що краще взагалі не їсти, щоб «звільнити місце» для будь-якого смачного ввечері.
- Якщо ми весь день не їмо, а перехоплюємо, при цьому знаходимося в емоційній та фізичній напрузі, за новорічною вечерею обов'язково з'їмо більше, ніж потрібно, контролювати себе буде практично неможливо, – попереджає Євгенія Розум. – Тому 31 грудня сніданок нехай буде щільним, обід – легким, але він має бути! Тоді у святкову вечерю ви почуватиметеся комфортно.
До речі, багато хто переносить цю головну вечерю з півночі на 19-20 годин, щоб зустрічати рік уже без великої їжі, залишивши тільки шампанське і фрукти. Дієтологи такий варіант називають ідеальним. За словами Євгенії Розум, якщо вночі ви обмежитеся мандарином або легким салатом, організм не отримає стрес, вам не доведеться відновлюватися три дні, і 1 січня можна дозволити собі продовжити гастрономічний марафон.
Якщо ж ви зустрічаєте Новий рік у ресторані, де свої правила подачі страв активно починайте з овочів. Вони знижують глікемічний індекс всіх продуктів, покращують і травлення, і засвоєння жирів, допомагають виводити зайві жири. Гарніри у вигляді картоплі та жирне м'ясо, особливо подане до півночі, краще пропустити або обмежити. А десерти взагалі нехай загорнуть із собою – вночі вони точно не потрібні, а ось для ранкової кави знадобляться.
Ті, що ретельно стежать за харчуванням і фігурою, давно «звільнили» ці хрестоматійні салати зі свого меню. Але дієтологи не такі категоричні. За словами Євгенії Розум, ми можемо перетравлювати змішану їжу, і немає нічого страшного ні в олів'ї, ні в шубі за умови, що їх їдять вдень, коли людина фізично активна, і всі процеси протікають по-іншому. Тим більше, що олів'є можна вдосконалити.
Майонез замінити йогуртом, змішавши його з гірчицею та оливковою олією. Картопля у холодному вигляді цінна для кишечника та мікрофлори, морквина нічим не нашкодить, як і солоні чи свіжі огірки. Ось ковбаса – елемент непотрібний, адже перероблене м'ясо – справжнє лихо не лише для кишечника, а й головного мозку, ризик онкології, атеросклерозу, гіпертонії. Тому для олів'є краще відварити або запекти курку, індичку, яловичину. В результаті ми отримуємо з одного салату повноцінний прийом їжі з одним "але": він підходить для обіду. Для вечері це тяжко, об'ємно та калорійно.
Оселедець під шубою дієтолог теж не скасовує, рекомендуючи до йогурту з гірчицею додати трохи тертої цибулі. Але наявність буряків та картоплі автоматично переводить цю страву в розряд обідніх, а не вечірніх. До речі, поснідати «шубою» теж не можна. Тільки поставтеся до неї з повагою: це не салат, не добавка до основної страви, а самостійний прийом їжі.
ДО РЕЧІ
Коли жінка хоче бути гарною, вона здатна на все. І якщо потрібно влізти у сукню, яка не застібається навіть на глибокому вдиху, потрібен тиждень. За сталевої волі можна вкластися в три дні, але це вже екстрим, і не тоді, коли вам трохи за 40. На допомогу приходять «голодні» дієти або перетворення на пташку колібрі, що харчується майже нічим. Швидко, дієво, але небезпечно, попереджає дієтолог.
- Вага знижується за рахунок дефіциту калорій, і переважно йде вода, - пояснює Євгенія Розум. – З перших днів голодування втрачається м'язова маса, яка страждає на першу. А це найцінніший ресурс для нормального зниження ваги, що ми такими експрес-методами просто вбиваємо. При цьому жирова тканина залишається на місці, вона здається в останню чергу.
Що відбувається внаслідок експрес-голодування? Ми втратили воду, м'язи, вага знизилася, у сукню влізли – і приходить свято. Після голодування ми нарешті накидаємось на їжу і через пару днів повертаємо вагу. Але це вже жирова маса і м'язова. До наступного свята або приводу ми повторюємо цей трюк, але з кожним разом схуднути буде все складніше - через втрати м'язової маси стає нікому споживати і забирати енергію, жирова маса цим не займається. Тому дієтолог радить вирушати на вечірку «як є», одягнувши сукню за розміром, і подумати про те, що ви зміните у своєму харчуванні після свят.
ПИТАННЯ РЕБРОМ
У процесі «реанімації» після новорічного обжерливості найважливішими факторами є вода та рух. І того, й іншого у перші дні січня має бути багато. Це дозволить швидко відновитися і враженій печінці, і всьому організму – на щастя, природою розумно все продумано.
Що потрібно зробити до Різдва: