Завантажити ще

Поститися корисно навіть невіруючим

Поститися корисно навіть невіруючим
Фото: Shutterstock

У православних розпочався Різдвяний піст, одна із складових якого – відмова від тваринної їжі. За традицією цього посту дотримуються багато, навіть не уцерковлені люди - з міркувань здоров'я.

Довгий час м'ясна їжа була рідкістю на столах обивателів. Наш організм не звик отримувати тваринний білок вранці, вдень та ввечері, як зараз відбувається у багатьох сім'ях.

Таке харчування може призводити до проблем зі здоров'ям, тому лікарі рекомендують зменшити кількість червоного м'яса у раціоні.

Відомо, що частину необхідних для здоров'я речовин людина отримує з тваринної їжі. Як не зашкодити собі під час посту чи вирішивши вести здоровіший спосіб життя?

Доводи на користь обмеження м'яса

1. Серцево-судинні захворювання стали епідемією

Проблеми з серцем та судинами, а також підвищений артеріальний тиск перестали бути проблемою людей похилого віку. Зараз уже й у 30 – 40-річних скаче тиск. Серцево-судинні захворювання (ССЗ) – наймасовіша причина смерті у всьому світі, третина людей на планеті помирає саме через неї. І часто ці проблеми пов'язані з неправильним харчуванням та переважанням м'ясної їжі в раціоні.

М'ясо, м'ясопродукти та жирна молочна продукція через вміст насичених жирів та трансжирів сприяють погіршенню стану серця та судин, підвищенню рівня «поганого» холестерину в крові, збільшенню кількості інфарктів та інсультів. А ось вегетаріанські дієти надають сприятливий вплив на запобігання ССЗ. Науково доведено, що рослинна їжа знижує кров'яний тиск, рівень «поганого» холестерину, оскільки в організм надходить більша кількість клітковини, ненасичених жирних кислот та антиоксидантів, які борються із раннім старінням організму.

2. Поширення системного запалення

Системне запалення – це своєрідна реакція імунної системи, яка починає працювати з підвищеним навантаженням. Така робота виснажує імунну систему організму. Результат - аутоімунні захворювання, які можуть не тільки принести неприємності (наприклад, алергія, псоріаз), але й закінчитися летально (наприклад, червоний вовчак або аутоімуна анемія). Системне запалення позбавляє органи та тканини здатності до відновлення, прискорюючи старіння. Через запалення в судинах знижується здатність до розширення, відбувається їх закупорка бляшками холестеринів (результат - інсульт та інфаркт). Неправильне харчування також впливає на системне запалення - наприклад, його посилює переважання тваринної їжі.

3. Погіршення імунітету

Мікробіом – трильйони бактерій, що живуть у кишечнику, – впливає на багато процесів в організмі і насамперед на імунітет. Надлишок білкової тваринної їжі та нестача рослинної б'ють по мікробіому, оскільки бактерії, які живуть у кишечнику, харчуються клітковиною, що міститься саме в овочах, фруктах та зелені. А в м'ясі та молочних продуктах її просто немає. До того ж, у любителів червоного м'яса в кишечнику утворюється більше потенційно небезпечних продуктів типу триметиламіну (ТМА), що веде до розвитку серцевої недостатності.

Зовсім цуратися м'яса не треба, просто обмежувати. Тваринна їжа повинна становити близько 10% раціону, тоді не виникає дефіциту вітаміну В12, йоду та інших корисних речовин, але немає надлишку насичених жирів.

 

КОНКРЕТНО

П'ять цінних продуктів

1. Бобові: квасоля, горох, нут, маш, сочевиця

Головна перевага бобових (крім невисокої ціни) у тому, що вони є джерелом білка, який може замінити тваринний. Правда, в м'ясі міститься повний склад потрібних нам амінокислот, а з усіх рослин такий набір має тільки соя. Але цей недолік можна компенсувати, якщо чергувати різні види бобових.

2. Листова зелень: шпинат, петрушка, кріп

У ній багато заліза та інших корисних мікроелементів, біологічно активних речовин. Із зеленню точно не можна переборщити. Найздоровіша за всіма показниками середземноморська дієта наказує щодня з'їдати більше кілограма зелені!

3. Хрестоцвіті: качанна, листова та цвітна капуста, броколі, хрін, редис, листовий буряк, редька

Рекомендується щодня з'їдати пів кіло таких овочів. Вони містять багато вітамінів, багаті на клітковину, а ще всі хрестоцвіті містять речовину глюкозинолат - потужний захисний засіб проти раку.

4. Горіхи (крім арахісу)

Горіхи багаті на ненасичені жири, які набагато корисніші, ніж насичені жири, які ми отримуємо з м'яса або молока. Ненасичені жири мають протизапальний ефект. Тільки не переборщіть: горіхи дуже калорійні. Корисно чергувати різні види горіхів - мигдаль, кешью, ліщину та ін. Кожний з них має свій набір корисних речовин.

5. Ферментовані продукти: квашена капуста, яблука, малосольні огірки

Вони є живі бактерії, які перешкоджають зниженню захисної функції кишечника. І на відміну від магазинного йогурту вони не містять цукру, крохмалю, підсолоджувачів та підсилювачів смаку.
Однак у цих продуктах досить високий вміст солі. Тому тим, хто страждає на високий тиск, вживати їх необхідно потроху.