5 листопада
Завантажити ще

Нові технологічні карти шкільного меню: безглютеновий скрамбл, нагетси та верещака

Нові технологічні карти шкільного меню: безглютеновий скрамбл, нагетси та верещака
Фото: dpss.gov.ua.

У Держпродспоживслужбі затвердили виведення державно-санітарно-епідеміологічної експертизи щодо технологічних карток нового шкільного меню. Рецепти продумали відомий український кулінар Євген Клопотенко та команда соціального проекту щодо покращення культури харчування Cult Food. Карти опублікували на сайті МОЗ. Про це повідомили на сайті Держпродспоживслужби.

- Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити у будь-яке сезонне меню, у тому числі й зимове. У ній представлені всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як готувати їжу, – зазначили у Держпродспоживслужбі.

У новому меню є як звичні страви на кшталт полтавського борщу або сирної запіканки з яблуком та морквою, так і незвичайні для шкільного харчування бланманже, скрамбл, сінабон із корицею, нагетси, овочева паелья, верещака та інші. У меню є безглютенові та вегетаріанські страви.

Шкільне меню оновлюють у рамках реформи системи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. Завдання виконують представники МОЗ, Міносвіти, Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, а також дієтологи та зовнішні експерти.

Зменшили кількість цукру з 70 до 25 грамів на день. Добовий обсяг солі не повинен перевищувати 5 г. Замість хліба та булок дітям запропонують фрукти та овочі, бобові та цілісні злаки.

Раніше меню складали на два тижні для зимово-весняного та літньо-осіннього періоду. Відтепер меню буде чотиритижневим для різних сезонів. У новому меню є інформація про енергетичну цінність страв, наявність в них алергенів. За допомогою меню можна розрахувати, як їжа відповідає нормам.