Сезон баштанних культур зараз в самому розпалі. Другий рік поспіль він проходить у стані повномасштабної війни, тож зі знаменитими херсонськими кавунами поки що проблема. Втім, баштани є й в інших регіонах країни. Фермери працюють над тим, щоб урожай був, хоча географія його через війну суттєво змінилася.
Де зараз в Україні вирощують найсмачніші кавуни, що буде з херсонським флагманом українського баштанництва і що з цінами, KP.UA дізнавалась у завідувача відділу овочівництва і баштанництва Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, кандидата сільськогосподарських наук Володимира Книша.
З початком війни в Херсонській області дуже суттєво впали об'єми виробництва баштанних культур. Урожай херсонських кавунів зменшився більш ніж у 25 разів. Так, на деокупованій частині Херсонської області цього року планують зібрати тільки 6 тисяч тонн кавунів і динь, тобто близько 4% від того, що збирали в області до російської окупації. На деокупованій території баштанні культури посіяли у Нововоронцовській, Новоолександрівській, Кочубеївській, Високопільській, Великоолександрівській, Музиківській громадах області.
- Основні виробники кавуна не тільки Херсонської області, а і всієї України знаходились на тій частині Херсонської області, яка є окупованою, а саме Скадовський, Голопристанський і Олешківський райони. Тут вирощувалось більше половини баштанних. Але стверджувати, що ми залишимось без кавуна, не можна, - говорить Володимир Книш.
А от підрив росіянами Каховської ГЕС майже ніяк не вплинув на вирощування кавуна. Адже більше двох третин баштанних вирощувались на незрошуваних землях. Доля кавунів на зрошуваних землях не така значна, і за смаковими якостями вони поступались. Цінність кавуна з лівобережжя Херсонської області, а саме Голої Пристані, Скадовська, Олешків, полягає у тому, що він вирощується не тільки там, де тепло і багато сонячних днів, але і тому, що там є сприятливі грунтові умови, тобто піщані та супіщані грунти. Адже кавун – культура пустельного походження, і вона дуже полюбляє подібні за складом грунти.
- Тому стверджувати, що підрив Каховської ГЕС - основна причина, що немає херсонського кавуна, – не можна, головна причина в тому, що та земля окупована, - каже експерт.
Чому херсонський кавун смачніший? Тому що, по-перше, є велика кількість сонячних днів, а по-друге - унікальний і підходящий склад грунту. Не всі регіони нашої країни мають саме такі умови.
- Приміром, в Київській області є дні дуже жаркі, але досить часті перепади температур: є суттєва різниця між денними і нічними. Відрізняється клімат від південного за кількістю опадів у вегетаційний період, крім того, дуже бояться кавуни роси і туману. До того ж тут важкі, малопроникні грунти. Це викликає захворювання у рослин, які не в змозі потім дати повноцінний урожай, - пояснює експерт.
Але незважаючи на ситуацію, яка складається на півдні України, кавун у нас все одно буде. Ми країна, яка має унікальні можливості для його вирощування.
- Зараз вирощують кавуни по всій Україні. Навіть на Закарпатті, де перевага віддавалась іншим теплолюбним культурам, розширили посіви цієї культури. Єдине - території там для цього невеликі, - додає Володимир Книш. - Але я вам скажу так: кавуни вдаються, але за смаковими якостями херсонському кавуну вони поступаються. Там дині непогані є, гарбузи, але кавуни… Ті, хто там живуть, то вони хвалять. Але як скуштують нашого херсонського кавуна, то наш однозначно смачніший, - говорить Володимир Книш.
Виробничі потужності в сільському господарстві України є. І великих капіталовкладень для вирощування кавуна не потрібно. Техніка, яка працює по кукурудзі, соняшнику, може використовуватись і при вирощуванні польових баштанних культур. Єдине, що, по словам експерта, відрізняє вирощування кавуна від того ж таки соняшника, це затребуваність ручної праці при збиранні плодів, які виросли на полі.
- Теплових умов достатньо, він-то виросте: ми бачимо, що одеський кавун продається зараз всюди. А за смаком, звісно, херсонському всі поступаються. І це не голослівне твердження. Ми відбирали кавуни з різних регіонів, проводили дегустацію, визначали якість в лабораторних умовах.
На початку серпня українські виробники почали відвантаження перших великих партій кавунів за ціною в межах 18-25 грн/кг, що в середньому на 60% дорожче, ніж на перші партії цих баштанних у 2022 році, які були у діапазоні 13-18 грн/кг. Високі ціни на місцеві кавуни поточного року зумовлені насамперед відсутністю поставок цієї продукції з Херсонської області, яка, по суті, була лідером з вирощування кавунів.
Станом на 08.08.2023 року, на роздрібному ринку у Львові за кілограм кавуна просили 30 грн, у Києві - 25 грн, а в Одесі - 20 грн. Кавун середнього розміру обійдеться в 140 - 200 грн.
- Враховуючи наші багаторічні спостереження за динамікою реалізаційних цін, зазначимо, що у довоєнні роки пік падіння ціни припадав на першу декаду серпня, потім відбувалося незначне підвищення цін. Ціна на гуртову продукцію може знизитися на 50%. Відповідно, кавуни стануть більш доступними для покупців. Адже у другій половині серпня прилавки заповняться плодами з Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської, Полтавської та інших областей. За нашими прогнозами, мінімальну роздрібну вартість кавуна слід очікувати на рівні 12-15 грн/кг, і вартість кавуна середнього розміру буде в межах 70 - 100 грн, - заспокоює Володимир Книш
На запитання, чи не змістять з прилавків нашу баштанну продукцію імпортні кавуни, експерт відповідає, що за те не варто перейматись.
- Імпортні кавуни були і будуть. Але вони не конкурують з нашими, які надходять безпосередньо з поля. Бо наші кавуни значно кращі. Туніс, Іспанія, Туреччина, Греція, Угорщина та ін. – постачальники кавуна в Україну. Але всі ці поставки - в міжсезоння, - заключив експерт. Імпорт динь та кавунів зростав в Україні ще до повномасштабної війни. Така тенденція пов’язана з тим, що українці все більше почали звикати до споживання імпортних продуктів у несезон. Так, в 2018 році імпорт складав 1,8 тисяч тонн, а вже в 2021 році – 18 тисяч тонн. Війна та окупація змусили гуртові компанії ще більше збільшити імпорт. В 2022 році він склав вже 42 тисячі тонн.
- Прогноз сильно залежить від одного-єдиного питання: як скоро будуть звільнені території? Після звільнення постане ще одна суттєва проблема - розмінування сільськогосподарських угідь. А це досить важкий і тривалий проміжок часу. Поки що необхідно виходити з тієї ситуації, яка у нас утворилась. Для цього у нашій державі є всі умови. Так, у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській областях є можливість отримувати кавуни непоганої якості. Сюди можна віднести і неокуповані території Запорізької і Херсонської областей, але значна частина їх потребує розмінування. Я впевнений, що незабаром ми знову будемо ласувати нашим звичним херсонським кавуном, вирощеним під південним сонцем на піщаних і супіщаних грунтах лівобережжя - переконаний Володимир Книш.