При порівняльному аналізі цін в Україні та Європі ЗМІ, як правило, впадають в крайнощі – від «у Європі все дорого, в Україні найнижчі ціни» до «ціни в Україні вже давно перевищили європейські, а от зарплати – на рівні африканських». Напевно, правда знаходиться десь посередині.
Аналітики порталу robota.ua порівняли ціни на основні продукти в Україні та Європі, щоб зрозуміти, як воно є насправді.
При аналізі за основу взяли ціни в найпопулярніших супермаркетах, які мають такий самий попит у Європі, як у нас «АТБ» чи «Сільпо». Ціни вивчали у жовтні 2022-го, для розрахунків використали курс 40 грн за 1 євро.
Ціни на яйця в Україні вже побили усі можливі рекорди. Періодично з'являється інформація про те, що хтось десь зміг купити яйця «дешево», але зведена статистика показує, що їхня вартість зростає з місяця на місяць.
7 листопада портал minfin оновив свої індекси та констатував: ціни на яйця за місяць суттєво зросли. Зокрема, зараз за десяток яєць торгової марки «Квочка» доведеться віддати 79,15 грн, тоді як середньомісячна ціна у жовтні становила 57,23 грн. "Ясенсвіт" подорожчав з 60,71 грн до 72,23 грн за 10 штук. Лоток таких яєць (30 штук) можна купити за 218,55 грн, тоді як минулого місяця він коштував 180,45 грн.
– Восени яйця завжди дорожчають, бо домашні кури починають менше нестись, – пояснив у розмові з «КП в Україні» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – А зараз ще й собівартість виробництва злетіла. На птахофабриках дуже дорогий газ. До того ж на корм почали використовувати новий урожай зерна, який також дуже дорогий через високі ціни на добрива та дизпаливо.
Задля справедливості треба сказати, що подорожчання яєць – це, можна сказати, не українська проблема, а загальноєвропейська (докладніше див. Таблицю). Але це все ж таки мало заспокоює, враховуючи, що зарплати в Європі в рази вищі, а ось ціни часто на рівні українських.
Продукти | Україна | Словаччина | Німеччина | Франція | Італія | Польща |
Яйця, 10 шт. | 77,8 | 80,0 | 80,0 | 104,0 | 79,6 | 85,0 |
Молоко 0,87 л |
39 | 44 | 44 | 48 | 34,4 | 39 |
Олія соняшникова, 0,85 л | 62 | 112 | 112 | 136 | 84,4 | 93 |
Масло вершкове, 200 г | 74 | 96 | 112 | 92 | 76,4 | 70 |
Куряче філе, 1 кг | 140 | 280 | 480 | 520 | 520 | 195 |
Банани, 1кг | 59,9 | 67,6 | 76 | 76 | 51,6 | 46 |
Яблука, 1 кг | 17,9 | 31,6 | 96 | 60 | 59,6 | 31 |
Мандарини, 1 кг |
68,8 | 48 | 76 | 80 | 75,6 | 47 |
Звичайно, у своєму аналізі експерти не обійшлися без порівняння борщового набору – куди ж без нього!
На початку осені ми вже писали про те, що овочі, які в Україні були основою найбюджетнішого раціону, стають "золотими". Загалом за пів року пісний борщ подорожчав на 23%, а з м'ясом – на 27%.
Лідером подорожчання стала ріпчаста цибуля, вартість якої підскочила на 114%. Експерти зазначають, що цей зліт пов'язаний із скороченням виробничих площ під цю культуру в Україні та різким зниженням урожаю цибулі. Картопля за пів року в середньому подорожчала на 40%, морква – на 48%, а м'ясо свинини – на 30%.
Але повернемось до нашого дослідження. Найбюджетніший чек на борщ цілком очікувано вийшов в Україні – 306 грн за великий борщовий набір (для зручності овочі на борщ брали кілограмами). У Словаччині аналогічний набір обійдеться у півтора рази дорожче, у Німеччині, Франції та Італії – більш ніж удвічі.
При цьому, якщо порівнювати витрати на овочі із зарплатами, ситуація складається зовсім не на нашу користь. Якщо у Німеччині та Франції витрати становитимуть у межах 1% зарплати, тобто практично непомітні для сімейного бюджету, то у нас – майже 5%!
Продукти | Україна | Словаччина | Німеччина | Франція | Італія | Польща |
Капуста | 13,7 | 27,8 | 39,6 | 44 | 39,6 | 24,2 |
Картопля | 8,5 | 17,6 | 27,6 | 35,6 | 39,6 | 15,6 |
Буряк | 12 | 27,6 | 71,6 | 84 | 100 | 23,4 |
Морква | 23 | 43,6 | 59,6 | 53,2 | 63,2 | 19,5 |
Цибуля | 30 | 39,6 | 39,6 | 51,6 | 43,6 | 27,3 |
Помідори | 68,8 | 59,6 | 99,6 | 120 | 67,6 | 47,1 |
Свинячий гуляш | 152 | 267 | 263 | 268 | 280 | 202 |
Разом | 306,2 | 483,2 | 601,2 | 656,4 | 633,6 | 359,2 |
Аналітики підрахували, скільки коштуватиме набір основних продуктів у кожній з цих країн. В результаті вийшло, що в Україні навіть після всіх подорожчань продукти залишаються одними з найдешевших у Європі.
Скажімо одразу: якоюсь неймовірною дешевизною вони не вражають, і їх можна порівняти з цінами у Східній Європі, насамперед у Польщі. До речі, в країнах Балтії, які не увійшли до цього дослідження, ціни теж переважно на рівні українських.
Але, звісно, якщо порівнювати із цінниками на прилавках у магазинах Західної Європи, стає зрозуміло: цінам є куди зростати, і нинішній рівень – зовсім не межа. Хоча і до нескінченності вони не зростатимуть.
За словами економіста Андрія Мартинюка, незважаючи на те, що в Україні останнім часом уже кілька разів обіцяли контролювати ціни, єдиним «обмежувачем», який справді працює, є купівельна спроможність населення.
- Продавці – що у нас, що в Європі – постійно «промацують» ґрунт і піднімають ціни до тієї межі, вище за яку даний товар купувати вже не будуть, - пояснює економіст. – Наприклад, можна сказати, що українці, умовно кажучи, не купуватимуть хліб по 100 грн і м'ясо по 500. Тобто одиниці, звичайно, куплять, але масово – ні. Швидше, пектимуть хліб вдома і переходитимуть на соєві котлети. А от у тій же Франції будуть, бо доходи зовсім інші.
До речі, аналітики порівняли вартість продуктових кошиків у країнах з мінімальними зарплатами і з'ясували: якщо українці на обраний набір простих продуктів витрачають 16% мінімальної зарплати, то, наприклад, поляки – 5,3%, французи – 3,3%, а німці – 2,6%.
Тобто, підсумовуючи, можна сказати, що ціни в Україні, якими б низькими вони не були порівняно з європейськими, вже перебувають на межі наших купівельних можливостей.