Українців «годують» чутками про серйозне подорожчання картоплі до кінця року, а то й повне зникнення «другого хліба» з прилавків. Як водиться, багато хто здригнувся і почав запасатися картоплею в мішках, щоб навесні викинути з балкона половину запасу,який згнив. Хто й навіщо наганяє паніку – незрозуміло, а от «КП в Україні» дізналася про долю картоплі в Україні з вуст професіоналів – виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі Оксани Руженкової.
Серпень-вересень 2021 року. Картопля в Україні подорожчала з 8 до 15 гривень і подекуди навіть стала дефіцитним товаром. Фермери пояснили: через погані погодні умови, зрозуміло. В одних регіонах лив дощ тижнями, в інших – сонце смажило до сухої кірки, картоплі це не сподобалося, тому виросла вона дрібною та хворою. Не вся, звичайно, але у страху очі великі – і ось невдала частина врожаю перетворилася за розповідями обивателів на картопляний мор по всій країні. Навіть у книзі народного синоптика Леоніда Горбаня «Погода до 2030 року» на 2021 рік було дано сумний прогноз: «У західних областях урожай картоплі буде поганий, він схильний до гниття».
«Картоплі на новорічному столі не буде?» – жахнулися українці, представивши, як у центрі замість страви з ароматним пюре, политим свіжою олією та посипаним зеленню, стоїть миска з макаронами чи гречаною кашею.
Експерти в галузі картоплярства заспокоюють: і пюре буде, і драники, і на салат олів'є картопля знайдеться.
- Почнемо з того, що врожай картоплі зовсім не такий поганий, як його намагаються піднести. Якщо в якихось регіонах була посуха, то в інших були дощі, загалом картина в Україні непогана. Для задоволення внутрішніх потреб нам картоплі вистачить, – каже Оксана Руженкова. - Якщо порівнювати за рівнем забезпеченості картоплею Україну та сусідні держави – наприклад, Білорусь, Росію, країни Балтії, навіть більш далекі Німеччину, Австрію, Голландію, Францію, – то у нас ситуація на порядок краща, бо в тих країнах цьогорічний урожай скоротився на 10–14%. Єдине, що можна відзначити: вирощена в Україні картопля не дуже велика, вона середнього розміру – втім, саме така, яка потрібна, щоб зварити суп, зробити пюре або підсмажити.
Картопля сорту «Беллароза» з червоною шкіркою, жовто-кремовою серединкою дуже добре розварюється. Фото: sortoved.ru
Що ж із цінами? Та в принципі також непогано. За словами експерта, великі промпідприємства продають картоплю за ціною від 3 до 6 грн. за кілограм. А те, що ми бачимо у цінниках на прилавках – це вже з урахуванням мережі перекупників та з накруткою торгової точки. На оптових ринках картопля у сітках продається по 5,5-7 грн. за кіло. Погодьтеся, ціна більш ніж доступна.
- І закуповуватися про запас картоплею я б не рекомендувала, - каже Оксана Руженкова. – Справа в тому, що після двох років посухи наступний картопляний сезон не можна назвати дуже успішним. У низці регіонів відзначалися захворювання картоплі, було багато пошкоджень під час механічного прикопування. Тому при тривалому зберіганні такої картоплі буде дуже багато відходів.
Також фахівець заспокоює: голодомор через відсутність картоплі Україні точно не загрожує. Якщо в країні раптом виявляється дефіцит товару, зокрема продуктового, супермаркети, трейдери та базари самостійно і досить швидко вирішують цю проблему поставками з інших країн.
Якщо раптом у січні-лютому картопля стане дефіцитом (стару всю з'їли, а молода ще не дозріла), то супермаркети легко закриють дірку закупівлями з Єгипту та Марокко.
- Єгипетська картопля - це не молода картопля, як ми думаємо, а вирощена на піщаних ґрунтах. Картопля з Єгипту світла, товстенька, виглядає товарно, її смакові якості також можна назвати прийнятними, - зазначає Оксана Руженкова.
Любителі полоскотати нерви ще зовсім недавно стверджували, що Україна віддала всю свою картоплю Білорусі і залишилася ні з чим. Пророкували голод та бунти, але навряд чи ми можемо згадати момент, коли прийшли за картоплею, а продавець розвів руками, мовляв, немає жодної картоплини, вся до Білорусі пішла. Не було такого і навряд чи буде.
Спікер Виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова. Фото: ФБ Оксани Руженкової
– П'ять-шість років тому Україна експортувала в середньому 220-240 тисяч тонн картоплі на рік. А цього року – не більше 60 тисяч тонн, у чотири рази менше. І йшлося в основному про постачання молодої картоплі до Білорусі. Але зараз експорту картоплі у нас як такої немає через складну систему отримання дозвільних експортних документів. Тож не треба переживати: ніхто нікуди всю українську картоплю не відвезе, - заспокоює виконавчий директор асоціації виробників картоплі. - Також не можна й казати, що нас накриє хвилею іноземної картоплі, з Польщі, наприклад. Не захлисне, бо в Німеччині, Франції та Австрії – недобір картоплі, і тому поляки забезпечуватимуть своїх сусідів. Україна ж буде на самозабезпеченні.
ДО РЕЧІ
Яку картоплю вважають за краще варити, запікати та смажити українці? Так будь-яку, незалежно від сорту – ось такі ми любителі цього смачного, ситного та корисного продукту. Якщо ж треба щось виділити, то, на думку експертів, українці віддають перевагу сорту картоплі «Беллароза». Згадайте, як вам сподобалися картоплини з червоною шкіркою та жовто-кремовою серединкою, як добре вона розварювалася та як була смачна! А ще популярність «Беларози» - у її ранніх термінах дозрівання, тривалому терміні зберігання і тому, що вона дає хороший урожай як при посусі, так і в період дощів.
– Також високим попитом користується картопля сортів «Гранада» та «Меєр», до грудня на ринку буде присутній сорт «Рів'єра» – це ранній сорт, який дуже люблять вирощувати фермери через його високоврожайність та люблять споживачі за знижений вміст крохмалю, – пояснила Оксана Руженкова.
Що ж, нагадаємо, що картопля - перший овоч, вирощений за межами планети. У 1995 року картоплю виростили на американському космічному кораблі «Колумбія». Якщо вже в космосі зняли врожай улюбленого мільйонами людей овоча, то в Україні й поготів зможуть, хоч би якими були похмурими прогнози синоптиків і панікерів.