Посол України в Японії Сергій Корсунський у відповідь на пост Євгена Клопотенка спростував інформацію про те, що жителі країни вважають борщ "російською стравою". Напередодні шеф-кухар заявив, що з цієї причини йому відмовили у відкритті ресторану в Японії.
За словами Корсунського, за останні два роки по всій країні відкрили з десяток ресторанів української кухні, а населення в курсі, що борщ – це українська страва.
- Ні, це не відповідає дійсності. В Японії протягом двох років відкрито з десяток ресторанів української кухні, де подають борщ. У травні відкриваємо черговий, у Нагої. Постійно по всій країні українська громада проводить фестивалі борщу, і японці чудово знають, що борщ - то українська страва. Думка одного японця, який "відмовив", свідчить, що він чи вона просто не компетентний у тій справі, якою намагається займатися, - наголосив у Facebook посол Сергій Корсунський.
Євген Клопотенко був одним з ініціаторів включення українського борщу до списку світової культурної спадщини. У липні 2022 року українська страва була внесена до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.