18 квiтня
Завантажити ще

Як пофарбувати яйця на Великдень: 11 способів

Як пофарбувати яйця на Великдень: 11 способів
Фото: Getty Images

Великдень – це не лише релігійне свято, але й прекрасна сімейна традиція, що супроводжується безліччю звичаїв. У 2025 році він святкуватиметься 20 квітня, тож часу залишається все менше. 

Одним із найяскравіших символів свята є крашанки, або писанки. Існує чимало способів їхнього декорування - від класичних народних методів до сучасних технік.  Журналіст Коротко про зібрала деякі способи, які допоможуть прикрасити святковий стіл. 

Але перед фарбуванням господиням необхідно закупити яйця. І важливо придбати свіжий та якісний продукт. Для цього важливо знати деякі правила вибору, запевняє експерт з якості продуктів Оксана Прокопенко. 

- Перше, на що треба звернути увагу, – зовнішній вигляд яєць. Вони повинні бути чистими, без слідів пір’я та посліду, бо це свідчить про антисанітарні умови утримання птиці. Це загроза принести до дому сальмонелу. Обов’язково обирайте яйця з цілою шкарлупою. Якщо на них є будь-які тріщини, через них всередину потрапляють хвороботворні бактерії. І це дуже сильно зашкоджує вашому здоров’ю, - зазначила експерт.

Наступне, на що ми обов’язково звертаємо увагу, – шкарлупа яєць. Прокопенко наголосила: у свіжих вона буде рівномірною та матовою. Якщо ж шкарлупа блищить, це означає, що яйце довго зберігалось і, можливо, навіть непридатне для споживання.  Щодо кольору шкарлупи, то експерт запевнила: думка, що коричневі корисніші, ніж білі, оманлива.

- Колір шкарлупи свідчить лише про масть курочки, яка знесла це яйце. Кури білого окрасу несуть білі яйця. Коричневої масті кури несуть коричневі яйця. Тому колір шкарлупи не визначає поживність яйця. Її визначає лише раціон птиці, - пояснила експерт.

Також вона рекомендувала при виборі яєць купувати продукт 2-ї категорії, бо вони – від молодих курочок. Прокопенко додала: зрозуміти, яке перед вами яйце, допоможе маркування.

- Є спеціальні нормативи. Вони поділяють яйця на дієтичні та столові. Дієтичні яйця мають строк зберігання до 7 діб. Столові – до 25 діб. Також залежно від маси яйця поділяють на 5 категорій. І зрозуміти, яке яйце перед людиною, допомагають позначки, які виробники ставлять на кожному продукті, - розповіла експерт.

Різні способи фарбування яєць на Великдень. Фото: pexels.com

Різні способи фарбування яєць на Великдень. Фото: pexels.com

Фарбування яєць лушпинням цибулі

Цей традиційний спосіб дозволяє отримати красивий коричнево-червоний відтінок. Яйця варять у відварі з лушпиння цибулі, додаючи трохи солі та оцту для кращого закріплення кольору.

Фарбування куркумою

Для отримання жовтого кольору використовуйте натуральний барвник – куркуму. У воду додають кілька столових ложок спеції, оцет і варять яйця.

Фарбування буряковим соком

Буряк надає яйцям рожево-червоний відтінок. Відваріть буряк або використайте його сік, щоб досягти ніжного природного кольору.

Фарбування капустяним відваром

Червонокачанна капуста дозволяє отримати блакитний або фіолетовий колір. Наріжте капусту, залийте водою, додайте оцет і залиште яйця в цьому розчині на кілька годин.

Фарбування шпинатом

Для отримання зеленого відтінку використовуйте шпинатний відвар. Яйця занурюють у теплу зелену рідину, залишаючи їх у ній на кілька годин.

Фарбування кавою або чаєм

Цей метод дає змогу отримати красиві природні коричневі відтінки. Для фарбування використовуйте міцний відвар чорного чаю або кави. Покладіть зварені яйця в теплу рідину та залиште на кілька годин або на ніч. Чим довше яйця пробудуть у відварі, тим насиченішим буде колір.

Малювання воском (писанкарство)

Традиційна українська техніка передбачає нанесення воскового візерунка перед фарбуванням. Потім яйця занурюють у фарбу, після чого віск обережно знімають, відкриваючи малюнок.

Використання рису або крупи

Яйця спочатку змащують фарбою, а потім обкачують у сухому рисі або манній крупі. Після висихання фарби зернятка обережно зчищають, залишаючи рельєфний узор на поверхні.

Фарбування в мармуровому стилі

Яйця загортають у тканину з нитками або шматочками цибулевого лушпиння, а потім варять у фарбі. Виходять мармурові візерунки.

Фарбування за допомогою серветок

Яйця обмотують кольоровими серветками, змочують оцтом і залишають висихати, отримуючи цікавий ефект текстури.

Фарбування натуральними соками фруктів

Соки ягід і фруктів можуть створити ніжні пастельні відтінки. Наприклад, журавлинний сік надає рожевого кольору, а апельсиновий – золотистий відтінок. Яйця занурюють у свіжий сік і залишають на кілька годин для природного фарбування.

Новини по темі: Яйця свято Великдень