На свіженьку руколу, петрушку, шпинат з городу чекати ще декілька місяців. А перше листя черемші вже проклюнулося з ґрунту. За кілька тижнів ласуватимемо вітамінним салатом. Про те, які аптечні БАДи може замінити миска салату з черемші та як її правильно їсти - читайте у матеріалі Коротко про.
Витривалості дикорослих рослин можна хіба що позаздрити. Проростуть усюди: посуха чи занадто багато вологи, бідна і необроблена земля, постійна тінь чи палюче сонце. Біологи кажуть, що ці трави мають сильний імунітет. І можуть ділитися своєю живучістю. Майже усі дикороси можна і треба їсти людині, тому що містять чималу дозу вітамінів та мінералів.
Їстівних диких трав безліч. Одна з найбільш відомих – черемша, або дикий часник (інша назва – ведмежа цибуля, тому що її полюбляють ведмеді. А ще левурда, колба, чензелі). Цю рослину з давніх-давен використовували у їжу. І не лише: черемша була неодмінним атрибутом усіляких магічних ритуалів. Наприклад, вважалося, що пахуча трава «очищає» дім від злих духів. Так це чи ні – стверджувати не беремося. А от те, що черемша добряче стимулює імунітет – факт, та про це трохи нижче.
Вважається дикоросом, хоча її можна «цивілізовано» виростити на власному городі. І так навіть краще робити, тому що в лісах збирати черемшу заборонено. Рослина давно знаходиться у Червоній книзі України в списку тих, що зникають.
Розмножується насінням і саджанцями. Де посієте черемшу, там вона і ростиме. Та все ж полюбляє затінені місця, вологий ґрунт, ліси, близькість водойм.
Їстівною є вся листова частина рослини. За смаком нагадує зелену цибулю. Врожай збирають з березня аж по червень, до появи перших білих квітів на черемші.
Черемша вважається дикоросом, хоча її можна виростити на власному городі. Фото: ontarioculinary.com/
А тепер про користь рослини для людського організму. Черемшу називають суперфудом, бо багата на важливі поживні речовини, ще й малокалорійна (всього 47 калорій у 100 грамах, але це без майонезу чи олії. – Авт.).
Скрупульозні вчені знайшли у черемші:
Ведмежа цибуля стимулює виділення шлункового соку, жовчі, знищує хвороботворні бактерії у кишківнику, вважається противірусною рослиною, тому що містить природні антибіотики фітонциди. А ще:
Звісно, є й протипоказання. Черемшу краще не вживати під час вагітності, а також тим людям, які страждають на гастрит, епілепсію, мають проблеми з ШКТ. Якщо забагато її з’їсти, то можна отримати розлад шлунку з діареєю і головним болем на додачу.
Взагалі існує думка, що здоровій людині достатньо з’їдати всього 20 листків черемші на день. Тоді і буде користь для організму.
До речі, у протистоянні черемша -часник перемагає все-таки дикорос. Насправді черемша схожа на часник хіба що за запахом. Активні інгредієнти обох рослин практично ідентичні. Але в черемші корисностей більше, аніж у часнику, листя легше перетравлюється.
Зазвичай українські господині готують з черемші салати. Краще заправляти таку страву жирним соусом: сметаною, олією, домашнім майонезом, щоб усі вітаміни добре засвоїлися організмом. А от в країнах Скандинавії полюбляють супи із черемші, також її додають до начинки в пироги.
Салати і супи – це, звісно, смачно, але для швидкого і корисного перекусу маємо інакший рецепт з черемші.
Листя черемші ретельно промити і просушити, дрібно нарізати. Скласти у блендер, додати сир, сметану, масло, сіль і перець. Збити усе до однорідної маси. Можна вживати одразу. Або ж викласти у банку, закрити кришкою, зберігати у холодильнику 3-4 дні.
Салати і супи – це, звісно, смачно, але для швидкого і корисного перекусу існує рецепт вітамінної намазки з черемші. Фото: modernfarmhouseeats.com
Не черемшою єдиною. Навесні маємо і корисну молоду кропиву, кульбабу, конюшину, портулак.
Ось кропива - смачний і корисний інгредієнт для зеленого борщу. Щоправда, перед використанням листя молодої рослини треба ошпарити окропом, тому що воно надто пекуче.
Такий інгредієнт не особливо впливає на смак страви, хоч і додає певну свіжість. А ще збагачує раціон великою кількістю усіляких корисностей, які зміцнюють імунітет.
Кульбаба узагалі вся їстівна, від квітки до коріння. Краще її споживати, доки цвіте, тому що пізніше надто гірчитиме.
Якщо в салат додати молоденьке кульбабове листя, то можна зміцнити свій імунітет, знизити рівень «поганого» холестерину та цукру у крові. А жовті квіти можна заварювати як чай чи приготувати з них варення.
Свіжий вітамінний салат можна приготувати з конюшини і портулаку. Щоправда, конюшину все ж краще використовувати лише як додаток: має надто багато щавлевої кислоти. Зате квіти можна використовувати у чай.
А ось портулак - прекрасне джерело Омега-3, жирних кислот, і його навіть називають «родичем» риби. Цей сукулент покращує настрій і сприяє збільшенню м'язової сили, заспокоює нерви, зміцнює опорні сили організму. На смак листя портулаку трохи кислувате, гостре, хрумке.
Якщо в салат додати молоденьке кульбабове листя, то можна зміцнити свій імунітет, знизити рівень «поганого» холестерину та цукру у крові. Фото: growforagecookferment.com