На Волині завантажили на фури перші качани білої та синьої капусти цьогорічного врожаю. Головна особливість – почали збирати після свят у січні.
Втім, це для покупця вони перші, а для фермерів – останні минулорічні, адже дозріти мали ще минулої осені. Та не вийшло: у погоди були свої плани. Проте капуста примудрилася дозріти, а ось збирати врожай посеред зими – таке для волинських фермерів вперше.
- Чекали на врожай капусти ще в листопаді, але через погоду вона вродила тільки зараз, - зазначають Коротко про волинські фермери.
З шести гектарів до лютневих морозів, що вдарили останнім часом, встигли вирізати чотири. Ще два довелося залишити у полі під снігом. Чи є надія, що ця капуста переживе холод? Такої впевненості у фермерів немає, але чого на світі тільки не буває.
Як розповіла Коротко про співробітниця аграрної компанії з Борохова на Волині Олена Климчук, на зимовий урожай капусти ніхто не розраховував. Головки не встигли вирости до сезону збору - жовтень-листопад, і їх просто залишили в полі, вирішивши не робити додаткову роботу, а потім зорати поле з капустою заново. А та, на подив фермерів, серед зими вимахала до солідного розміру. До того ж капусту навіть не вкривали! Довелося виходити в поле у позаурочний час та зрізати. Не пропадати ж добру, зважаючи на ціни на цей вітчизняний продукт у магазинах (від 40 грн і вище. - Ред.).
– Це звичайна білокачанна капуста, не якийсь особливий морозостійкий сорт, тут немає жодних секретів, – усміхається Олена Климчук. – Грудневий та січневий слабкий морозець їй не нашкодив. Але голівки невеликі – до кілограма, гігантів немає. Так склалися обставини – пізня висадка, тепла погода.
Синя капуста ще краще перенесла зиму. Щоправда, попит на неї, на відміну від білокачанної, цього року значно нижчий, ніж минулого. У тому сезоні все було навпаки – не було синьої капусти, її відривали з руками.
Високі ціни на качан звичайної капусти цієї зими легко можна пояснити. Олена Климчук каже, торік фермери посадили надто багато ранньої, яка вродила навесні та влітку. На піку сезону соковиті голівки з полів вивозили фурами, віддаючи їх за ціною дві-три гривні за кілограм.
– А це для фермера – вийти навіть не в нуль, а піти у великий мінус, – зазначає Олена. - Тому багато аграріїв тоді задумалися, чи варто садити капусту на зимову посадку, якщо вона йде за такою ціною. І значно зменшили закладки розсади під пізню капусту та, відповідно, висадку її у полях.
Української капусти січнево-лютового врожаю з Волині мало кому вистачить – зібрали лише 20 тонн. Вже зараз фермерські господарства завозять овочі, насамперед ту ж капусту та картоплю, з Бельгії, Нідерландів, Латвії, Литви. Цим пояснюються високі цінники, на яких цифри ніяк не хочуть повзти вниз.
- Багато хто нам пишуть, що наша капуста за вартістю вже наздоганяє м'ясо, але ж це не українські фермери встановлюють ціну, - зазначають волинські аграрії. – Зібрану у нас зимою капусту ми продавали по 15 гривень за кіло оптом. Але дорогою до магазину вона дорожчає ще в кілька разів. Перекупники також роблять свої націнки – ніхто благодійністю не займається, виставляючи на прилавок овочі за закупівельною вартістю.
Бельгійська капуста зараз заїжджає до України із цінником 37-38 гривень. У магазинах ми її побачимо за ціною, ймовірно, вдвічі вищою. Але за якістю вона непогана, солодкувата.
Головки виросли хоч і невеликі, але цілком їстівні, говорить співробітниця агрокомпанії Олена Климчук. Фото: suspilne.media
Цього сезону фермери відмовляються садити капусту: на ній не заробиш.
- У нас торік стиглі голівки залишилися в полі: вона нікому не потрібна, - наголошують фермери з Волині. – Її надто багато виростили. Те саме, що і з помідорами: з поля ми відвантажували томати-сливки всього по 14-15 гривень. На ринку вони тоді коштували вже 25 гривень. Якщо капуста, що залишилася, не вимерзне, зберемо ще її, і вистачить. Садитимемо картоплю, полуницю, малину.
Якщо така позиція стане для фермерів спільною, то незабаром наша українська білокачанна капуста, без якої не можна собі уявити будні – навіть борщ не звариш, можливо, продаватиметься за ціною броколі.
Також намічається напруга з картоплею. Через спеку та посуху минулого року картопля не вродила, крім того, її пізно почали збирати. Очікуючи зростання ціни, за словами аграріїв, восени фермери вирішили її притримати. Почався дефіцит, і до нас повезли картоплю з Польщі, Румунії, Литви, Латвії, Бельгії, Голландії.
- Українська картопля – її десять різних сортів може бути у фурі, вона різного розміру, – зазначають фермери. - Привізна – однакова за розміром, однаково упакована, один сорт, і магазинам простіше працювати з такою продукцією.
Це призвело до дефіциту нормального продукту на європейському ринку.
– Зараз у нас як перший сорт продається те, що в Європі вважається другим сортом, – зазначають аграрії. - Весь нормальний урожай картоплі на європейському ринку вигребли ще восени. І те, що зараз їде на українські прилавки, можна вважати сміттям.
Це та картопля, яку господині ще довго лаятимуть: із гнильцем, із дефектами. А іншої не лишилося. Хоча частково все ще надходить українська, але її явно вистачить ненадовго – максимум, за оцінкою аграріїв, на два місяці.
Українські фермери давно скаржаться на нестачу робочих рук. Після початку війни ця проблема посилилася. Хтось на фронті, хтось виїхав.
- Молодь працювати в полі не хоче, а люди похилого віку вже не можуть, - зітхають фермери. - Дуже не вистачає людей. У багатьох господарствах є така проблема. На наступний сезон саме через це ми не садитимемо деяких овочів. Попит є, товарний продукт є, клієнт є, але хто буде збирати? У нас трактористів на війну позабирали, а у сезон же не десять людей потрібно. Залишилися лише ненадійні – з першої зарплати підуть "на лікарняний". На цей рік це вже ухвалене рішення, а далі - подивимося.