Завантажити ще

Укрзалізниця запрошує у ювілейний ретротур найдовшою вузькоколійкою в Європі

Укрзалізниця запрошує у ювілейний ретротур найдовшою вузькоколійкою в Європі
Фото: Facebook/Олег Заблудовський

У суботу, 22 лютого, любителів активного відпочинку Укрзалізниця запрошує на 20-й ювілейний ретротур Гайворонською вузькоколійкою. Це найдовша вузькоколійка в Європі, якою курсує найдавніший діючий паровоз в Україні. Про це повідомляє пресслужба перевізника.

Пасажири матимуть змогу проїхатися у колоритних вагонах середини ХХ століття, а також насолодитися найсмачнішим обідом та смаколиками, помилуватися подільськими зимовими краєвидами.

Квитки на ретропоїзд вже доступні у мобільному застосунку Укрзалізниці, на сайті booking.uz.gov.ua, у чат-ботах Укрзалізниці та в касах вокзалів. Слід шукати потяги  № 963 Гайворон — Бершадь та № 964 Бершадь — Гайворон.

Вартість квитка на ретропотяг в одному напрямку 130 грн для дорослого та 98 грн – для дітей до 14 років. Для зручного доїзду та повернення залізничники призначили безпересадкові причіпні вагони Київ — Гайворон та Львів — Гайворон. Відправлення з Києва та Львова – ввечері 21 лютого, з Гайворона назад – ввечері 22 лютого. Для замовлення екскурсії до краєзнавчого музею та містом слід звертатися за телефоном 067-696-51-07.

Вузькоколійну залізницю (ширина 750 мм) будували у XIX столітті власники цукрових заводів для перевезення робітників і вантажів. Будівництво й обслуговування такої залізниці було у чотири рази дешевше за залізницю стандарту колії 1520 мм. Наразі гайворонська вузькоколійка є унікальною історичною пам’яткою та цікавим маршрутом для подорожі на вихідні. 130-кілометровий відрізок шляху — найдовша вузькоколійка в Європі. Маршрут проходить через Вінницьку та Кіровоградську області: від Рудниці через міста Бершадь і Гайворон до Голованівська.

  • 7 лютого Укрзалізниця повідомила, що спільно з представниками фонду "Повернись живим" знайшла власників кішки, яку забули у потязі Київ - Кривий Ріг. 
  • 30 грудня 2024 року Укрзалізниця починає запуск в тестовому режимі повноцінних обідів, які розробив шеф-кухар Євген Клопотенко, на обраних потягах. Гаряче меню пропонує карпатські деруни, омлет із житомирських яєць, курку з подільською картоплею та овочами, кримськотатарський плов з яловичиною, який вже став найпопулярнішою стравою серед пасажирів.