Кето-дієта — це популярний підхід до харчування, що базується на зменшенні споживання вуглеводів та збільшенні кількості жирів у раціоні. Її прихильники стверджують, що така дієта допомагає ефективно спалювати жир, контролювати апетит і покращувати загальний стан здоров’я. Що таке кето-дієта, її основа, плюси, мінуси, а також приклади меню на тиждень - у матеріалі Коротко про.
Кето-дієта, або кетогенна дієта, — це низьковуглеводний та високожировий режим харчування, спрямований на переведення організму у стан кетозу, розповідає кандидат медичних наук Юрій Габорець.
- (Під час дієти) кетонові тіла з печінки замінюють глюкозу. Основа раціону – це м’ясо, риба, горіхи. А вугледводи різко обмежують. Користь – ця дієта підійде для тих, хто хоче швидко досягнути результатів, - зазначає лікар.
Експерт наголошує: для досягнення кетозу потрібно знизити кількість вуглеводів у раціоні до 20–50 грамів на день, забезпечуючи при цьому споживання 70–75% жирів, 20–25% білків і лише 5–10% вуглеводів.
Кетогенна дієта має кілька варіантів, що можуть підходити для різних потреб і стилів життя:
Основою раціону на кето-дієті є жири. Вони мають становити більшість калорій, що споживаються. Основні продукти:
Для успішного дотримання кето-дієти важливо орієнтуватися на кілька порад:
Понеділок: яєчня з беконом на сніданок, салат з авокадо та куркою на обід, стейк із овочами на вечерю.
Вівторок: омлет із сиром та шпинатом, тунець із салатом на обід, запечена риба з броколі на вечерю.
Середа: варені яйця з авокадо, суп із кабачків на обід, свинина з цвітною капустою на вечерю.
Четвер: сирники без борошна, салат із тунцем, куряче філе на грилі.
П’ятниця: яйця пашот, омлет із грибами, фрикадельки зі шпинатом.
Субота: грецький йогурт із горіхами, салат “Цезар” без крутонів, запечена індичка.
Неділя: яйця з лососем, суп із шпинату, стейк із овочами.
Кето-дієта може мати багато переваг. Вона допомагає знижувати вагу завдяки використанню жиру як джерела енергії. Також спостерігається покращення роботи мозку, стабілізація рівня цукру в крові та зниження апетиту. Багато людей зазначають підвищення енергії та витривалості.
Кето-дієта має і свої мінуси. Перехід у стан кетозу може супроводжуватися так званим кето-грипом — тимчасовими симптомами, такими як головний біль, слабкість та нудота. Обмеження вуглеводів можуть призводити до дефіциту деяких вітамінів і мінералів, таких як вітамін С, клітковина та магній. Крім того, тривале дотримання дієти може спричинити проблеми зі здоров’ям серця чи печінки, запевняє дієтолог-ендокринолог Катерина Толстікова.
- Кето-дієта – дійсно не корисна, незважаючи на короткострокові результати, які вона може дати. Є дослідження, які кажуть про те, що довгостроково це не корисно. Це порушення ліпідограми, нашого холестеринового профілю, порушення рівня сечової кислоти, що може призвести до подагри. Це порушення інсуліночутливості, що може призвести до інсулінорезистентності, а далі - цукрового діабету другого типу. Це порушення роботи гормонів, оскільки безвуглеводні історії не корисні для нашої статевої системи, для наших наднирників та для нашої щитовидної залози, - зазначила Толстікова.
За її даними, кето-дієта у довгостроковій перспективі може знижувати когнітивні функції і дійсно викликати запалення мозку. Людина може втрачати мікроелементи, електроліти, відчувати проблеми з боку шлунково-кишкового тракту у вигляді закрепів та інших розладів.
- Крім того, це незручно в принципі для нашого повсякденного життя. Бо, по-перше, вам треба з собою постійно носити кетонові полосочки, які будуть постійно вимірювати ваші кетонові тіла, як ви впадали в кетоз, оскільки чим довше туди не будете потрапляти, воно не буде мати ефекту. По-друге, це дуже заважає жити іншим, класним, своїм повноцінним життям, оскільки вам постійно треба буде поміряти щось – до їжі, після їжі… Тому, якщо хочете, – кето-дієта дійсно має непогані результати в плані схуднення, зміни метаболізму. Але це дуже довгострокова історія, і після неї краще перейти на здорове збалансоване харчування, - наголосила експерт.
Новачки на кето-дієті часто роблять кілька поширених помилок. Однією з них є недостатнє споживання жирів, що перешкоджає досягненню кетозу. Також багато хто ігнорує потребу в споживанні достатньої кількості води та електролітів, що призводить до зневоднення та кето-грипу. Ще одна помилка — вживання прихованих вуглеводів у продуктах, таких як соуси чи готові страви.