Завантажити ще

На Хмельниччині фермери вирощують базилік без сонця і без землі

На Хмельниччині фермери вирощують базилік без сонця і без землі
Фото: надано Антоном Корольчуком

Без ґрунту та сонця, завдяки воді, поживним сумішам та штучному освітленню Антоніна Зайцева та Антон Корольчук з міста Славути в Хмельницькій області вирощують базилік. Спочатку Антон думав відкрити СТО у підвалі, але незабаром після повномасштабного вторгнення сім’я вирішила зайнятись вирощуванням зелені. Невеличкий експеримент в цьому ж таки підвалі незабаром переріс у пристойний бізнес – сімейну мініферму Green Clover. Родина не лише вирощує ароматний базилік, а й виготовляє з нього соус, який нагадує песто. Для бізнесу родині навіть не потрібен город чи поле: завдяки методу гідропоніки – коли рослина росте без ґрунту, у воді, лише на підживленні.

Завдяки чому росте світлолюбна рослина, як вдається розвивати свою справу під час війни, як працює метод гідропоніки і наскільки це вигідний бізнес, Антон Корольчук розповів Коротко про.

Базилік потребує дуже багато світла

- Антоне, як вийшло, що ваша родина вирішила зайнятися базиліком, адже ви спочатку хотіли зробити на місці вашої нинішньої ферми СТО?

- З СТО не вийшло, бо хлопці, з якими ми збиралися працювати, пішли воювати. Деякі з них героїчно загинули, а приміщення не можуть простоювати довго. Ми з дружиною порадилися і вирішили запускати гідропоніку. Спочатку ми пробували все - кріп, петрушку, кінзу... Найоптимальнішим і найрентабельнішим виявився базилік. Вирощуємо його разом із дружиною, у нас сімейний підряд.

- Виходить, ви вирощуєте рослини зовсім без землі? Як це виглядає?

- Як це виглядає? У нас є стелажі, корита, в них подається вода з живильним розчином. У ньому прораховані калій, магній та всі необхідні поживні елементи для гарного росту рослини. Це спеціально розроблена харчова добавка, за допомогою якої рослини краще зростають. А ще потрібне особливе світло - спеціальні світлодіоди, в яких враховуються всі спектри світла, необхідні для росту рослин. Ми пробували вирощувати базилік без добавки і при іншому світлі – не росте! Точніше, росте, але дуже повільно, мало викидає листочків, і у листя колір світло-зелений – немає потрібної якості! Більше таких експериментів не проводимо.

- Чи багато світла потрібно, щоб вирощувати базилік?

- Дуже! Через це ми припинили вирощування базиліку у зимовий період: електроенергія дуже дорога. У мене стоять сонячні панелі, але взимку мало сонця, тож вони не працюють. Так виходить, що від мережі треба брати дуже багато електроенергії – це дорого. А влітку, коли багато сонця, майже не використовуємо мережу. Вдень працюють сонячні панелі, а вночі акумулятори. Вони перекривають нічне споживання електроенергії: там лише вентиляція та насос. Вранці встає сонце – і знову заряджає акумулятори та працює на ферму.

Антон каже, що стелажів у нього вистачає – можна й подвоїти бізнес, але електрика влітає в копійку та й ринок збуту ще не налагоджений. Фото: надано Антоном Корольчуком

Антон каже, що стелажів у нього вистачає – можна й подвоїти бізнес, але електрика влітає в копійку та й ринок збуту ще не налагоджений. Фото: надано Антоном Корольчуком


 
- Тобто сонячні панелі ви придбали саме для базиліку?

- Так, виграли на старті існування ферми у проєкті «Курс на Незалежність” від агропромхолдингу “Астарта-Київ” грант на сонячні панелі. Без них щось робити нерентабельно та й просто утопія. Саме вони допомагали нам під час відключення світла. Я взяв для них два акумулятори на 18 кіловат. Тому, коли світло вимикають, акумулятори тягнуть без проблем.

- Скільки часу та сил йде на вирощування базиліку? Як багато вирощуєте?

- У мене 10 стелажів, кожен із них розрахований на 15-20 кілограмів базиліку. На одному стелажі зрізаємо базилік, сіємо, і доки він там підростає, дозріває другий стелаж. 40 днів на вирощування, потім зрізається стебло.

У мене є ще одна кімната, готова під вирощування базиліку. Якби не було проблем зі світлом і було більше сонячних панелей, я запустив би в роботу і її. Хоча тут ще є питання щодо реалізації продукції. Є такий момент, що люди не розуміють, як і з чим вживати базилік. Ми продаємо і свіжий, і у вигляді соусу.

Якщо комусь потрібен свіжий – то ми продаємо свіжий. А з решти або заморожуємо, або робимо соус. Змішуємо базилік та горіх (горіхи у нас є свої), виходить соус на кшталт песто. Туди входить базилік, горіхи, сир та олія - з соняшниковою олією (дешевше) та з оливковою (дорожче).

Є соус із волоським горіхом, є з фундуком. Нещодавно куштував привезений з Китаю горіх, який у нас не росте. Але соус з ним не зберігається нормально, починає псуватися та втрачати свої якості.

Перейшов на наш горіх, волоський, на фундук. Просмажую його, це вбиває всю патогенну флору, перемелюю на м'ясорубці - і він у мене в холоді стоїть.

- А хто в основному купує вашу продукцію? Магазини та ресторани?

- Переважно приватні особи та ресторани. Ресторани зазвичай віддають перевагу свіжому базиліку. Кажуть, їм так краще: "у нас є свій кухар, нехай усе робить він, інакше навіщо його тримаємо". А ті, хто не сильно морочиться, ті ж піцерії, беруть соус. Новою поштою відправляємо соуси до різних міст України.

Соус з базиліку: песто може бути не лише з італійських продуктів, а й з локальних українських. Фото: надано Антоном Корольчуком

Соус з базиліку: песто може бути не лише з італійських продуктів, а й з локальних українських. Фото: надано Антоном Корольчуком

- А з чим взагалі їдять ваш соус?

- Я їм з усім - з пельменями, картоплею, м'ясом... Ідеально підходить для пасти, піци, м'яса, риби та овочів. Всім відомий смак смаженої картоплі, але якщо ви додаєте соус, смак стає зовсім іншим. Базилік збагачує смак, а якщо соус ще й з горіхом – взагалі бомба! Чудово поєднується з винами, хлібом і овочами. 

У нас поки що немає культури вживання базиліку, не всі люди розуміють, як його їсти. Соус з базиліку для багатьох незвичний. Ось до томатного всі звикли, а до цього ще ні. При цьому соус з базиліку дуже смачний і незвичайний. Потрібно кожному пояснювати, що це те саме італійське песто, тільки з українських інгредієнтів, без консервантів.
 
Коли ми з дружиною їздили до Києва на виставку-ярмарок, всі соуси, які ми взяли із собою, у нас розібрали. Там люди розуміють толк у цій справі. Я робив на пробу соуси з різними горіхами - волоським горіхом, фундуком, мигдалем, арахісом, гарбузовим насінням - все розібрали. Виходить смачно, який горіх не візьми.

Багато людей змінюють свою думку, коли пробують наш соус. Він має дуже м'який і приємний смак базиліку, який доповнюється іншими інгредієнтами. Ми маємо знайому в ресторані, і коли до неї на стейк прийшли військові, вона поставила на стіл наш соус. Каже, хлопці соусницю хлібом вимакували, нічого не залишилося, так їм сподобалося.

Антоніна Зайцева показує, як росте базилік. Фото: надано Антоном Корольчуком

Антоніна Зайцева показує, як росте базилік. Фото: надано Антоном Корольчуком

"Без сонячних панелей бізнес не буде рентабельним"

- До речі, про реалізацію вашої продукції: все, що ви вирощуєте, вдається реалізувати?

- Не все, але залишки ми заморожуємо і потім пускаємо на соус. Переробка дала нам можливість не бігати за перекупниками та не просити їх забрати товар. Нам зателефонували – ми продали. Не зателефонували – я зрізав базилік і поклав у холодильник. Там він чекає на свого клієнта або буде використаний для виготовлення соусу.

- Чи можна сказати, що ваш бізнес рентабельний? Враховуючи ціни на електрику та й відключення з нами ще, схоже, надовго. Іншим би порадили такий бізнес?

- Я вже 2 роки займаюся базиліком, але іншим не радив би: поруч хлопці зробили таку ж ферму, як і ми, але в них немає сонячних панелей. На місяць вони заплатили 50 000 грн лише за світло. За підсумками не заробляли, їм довелося зупинити діяльність. У нас завдяки гранту та сонячним панелям ситуація інша.

З відключенням світла бізнес подорожчає, і нерентабельно щось вирощувати. Ті хлопці кажуть: "Ти завдяки сонячним панелям вискочив, тобі цим можна займатися". А ті, хто сидять без сонячних панелей, платять як споживачі, а не підприємці – виходить надто дорого. Якби не подорожчання електроенергії, займатися базиліком було б вигідніше. Дуже багато "намотує" світло.

Порахуйте: 850 грн зараз, наприклад, у Рівному на ринку коштує кілограм свіжого базиліку. Якщо з нього робити соус, відходів буде від 35 до 50% у вигляді стебла. (стебло в соуси не беремо). Ось і виходить пів кілограма за 850 грн. У соус ще потрібно додати горіхи, олію, те ж світло - "золотий" вийде базилік.

- Але ви плануєте і далі займатись базиліком?

- Звісно. Зараз тільки сонце визирне – і вперед. Купуємо насіння – і йдемо на нове коло.

Справа в тому, поки що немає яскравого сонця і на сонячних панелях лежить сніг, вони не витягують. Може, якби панелей було більше, справа пішла б краще. А так я не бачу сенсу.

 Завдяки гранту на сонячні панелі родині вдалось значно зекономити на електроенергії. Фото: надано Антоном Корольчуком

Завдяки гранту на сонячні панелі родині вдалось значно зекономити на електроенергії. Фото: надано Антоном Корольчуком

До речі

З чим найсмачніше їсти соус з базиліку

  • З пастою: пенне, спагетті, фузілі – будь-який вид пасти ідеально поєднується з соусом;
  • з овочами: помідорами чері, броколі, цвітною капустою;
  • з м’ясом чи рибою: курячою грудкою, лососем;
  • з хлібом: як закуску або для приготування брускет.