Без ґрунту та сонця, завдяки воді, поживним сумішам та штучному освітленню Антоніна Зайцева та Антон Корольчук з міста Славути в Хмельницькій області вирощують базилік. Спочатку Антон думав відкрити СТО у підвалі, але незабаром після повномасштабного вторгнення сім’я вирішила зайнятись вирощуванням зелені. Невеличкий експеримент в цьому ж таки підвалі незабаром переріс у пристойний бізнес – сімейну мініферму Green Clover. Родина не лише вирощує ароматний базилік, а й виготовляє з нього соус, який нагадує песто. Для бізнесу родині навіть не потрібен город чи поле: завдяки методу гідропоніки – коли рослина росте без ґрунту, у воді, лише на підживленні.
Завдяки чому росте світлолюбна рослина, як вдається розвивати свою справу під час війни, як працює метод гідропоніки і наскільки це вигідний бізнес, Антон Корольчук розповів Коротко про.
- Антоне, як вийшло, що ваша родина вирішила зайнятися базиліком, адже ви спочатку хотіли зробити на місці вашої нинішньої ферми СТО?
- З СТО не вийшло, бо хлопці, з якими ми збиралися працювати, пішли воювати. Деякі з них героїчно загинули, а приміщення не можуть простоювати довго. Ми з дружиною порадилися і вирішили запускати гідропоніку. Спочатку ми пробували все - кріп, петрушку, кінзу... Найоптимальнішим і найрентабельнішим виявився базилік. Вирощуємо його разом із дружиною, у нас сімейний підряд.
- Виходить, ви вирощуєте рослини зовсім без землі? Як це виглядає?
- Як це виглядає? У нас є стелажі, корита, в них подається вода з живильним розчином. У ньому прораховані калій, магній та всі необхідні поживні елементи для гарного росту рослини. Це спеціально розроблена харчова добавка, за допомогою якої рослини краще зростають. А ще потрібне особливе світло - спеціальні світлодіоди, в яких враховуються всі спектри світла, необхідні для росту рослин. Ми пробували вирощувати базилік без добавки і при іншому світлі – не росте! Точніше, росте, але дуже повільно, мало викидає листочків, і у листя колір світло-зелений – немає потрібної якості! Більше таких експериментів не проводимо.
- Чи багато світла потрібно, щоб вирощувати базилік?
- Дуже! Через це ми припинили вирощування базиліку у зимовий період: електроенергія дуже дорога. У мене стоять сонячні панелі, але взимку мало сонця, тож вони не працюють. Так виходить, що від мережі треба брати дуже багато електроенергії – це дорого. А влітку, коли багато сонця, майже не використовуємо мережу. Вдень працюють сонячні панелі, а вночі акумулятори. Вони перекривають нічне споживання електроенергії: там лише вентиляція та насос. Вранці встає сонце – і знову заряджає акумулятори та працює на ферму.
Антон каже, що стелажів у нього вистачає – можна й подвоїти бізнес, але електрика влітає в копійку та й ринок збуту ще не налагоджений. Фото: надано Антоном Корольчуком
- Так, виграли на старті існування ферми у проєкті «Курс на Незалежність” від агропромхолдингу “Астарта-Київ” грант на сонячні панелі. Без них щось робити нерентабельно та й просто утопія. Саме вони допомагали нам під час відключення світла. Я взяв для них два акумулятори на 18 кіловат. Тому, коли світло вимикають, акумулятори тягнуть без проблем.
- Скільки часу та сил йде на вирощування базиліку? Як багато вирощуєте?
- У мене 10 стелажів, кожен із них розрахований на 15-20 кілограмів базиліку. На одному стелажі зрізаємо базилік, сіємо, і доки він там підростає, дозріває другий стелаж. 40 днів на вирощування, потім зрізається стебло.
У мене є ще одна кімната, готова під вирощування базиліку. Якби не було проблем зі світлом і було більше сонячних панелей, я запустив би в роботу і її. Хоча тут ще є питання щодо реалізації продукції. Є такий момент, що люди не розуміють, як і з чим вживати базилік. Ми продаємо і свіжий, і у вигляді соусу.
Якщо комусь потрібен свіжий – то ми продаємо свіжий. А з решти або заморожуємо, або робимо соус. Змішуємо базилік та горіх (горіхи у нас є свої), виходить соус на кшталт песто. Туди входить базилік, горіхи, сир та олія - з соняшниковою олією (дешевше) та з оливковою (дорожче).
Є соус із волоським горіхом, є з фундуком. Нещодавно куштував привезений з Китаю горіх, який у нас не росте. Але соус з ним не зберігається нормально, починає псуватися та втрачати свої якості.
Перейшов на наш горіх, волоський, на фундук. Просмажую його, це вбиває всю патогенну флору, перемелюю на м'ясорубці - і він у мене в холоді стоїть.
- А хто в основному купує вашу продукцію? Магазини та ресторани?
- Переважно приватні особи та ресторани. Ресторани зазвичай віддають перевагу свіжому базиліку. Кажуть, їм так краще: "у нас є свій кухар, нехай усе робить він, інакше навіщо його тримаємо". А ті, хто не сильно морочиться, ті ж піцерії, беруть соус. Новою поштою відправляємо соуси до різних міст України.
Соус з базиліку: песто може бути не лише з італійських продуктів, а й з локальних українських. Фото: надано Антоном Корольчуком
- А з чим взагалі їдять ваш соус?
- Я їм з усім - з пельменями, картоплею, м'ясом... Ідеально підходить для пасти, піци, м'яса, риби та овочів. Всім відомий смак смаженої картоплі, але якщо ви додаєте соус, смак стає зовсім іншим. Базилік збагачує смак, а якщо соус ще й з горіхом – взагалі бомба! Чудово поєднується з винами, хлібом і овочами.
У нас поки що немає культури вживання базиліку, не всі люди розуміють, як його їсти. Соус з базиліку для багатьох незвичний. Ось до томатного всі звикли, а до цього ще ні. При цьому соус з базиліку дуже смачний і незвичайний. Потрібно кожному пояснювати, що це те саме італійське песто, тільки з українських інгредієнтів, без консервантів.
Коли ми з дружиною їздили до Києва на виставку-ярмарок, всі соуси, які ми взяли із собою, у нас розібрали. Там люди розуміють толк у цій справі. Я робив на пробу соуси з різними горіхами - волоським горіхом, фундуком, мигдалем, арахісом, гарбузовим насінням - все розібрали. Виходить смачно, який горіх не візьми.
Багато людей змінюють свою думку, коли пробують наш соус. Він має дуже м'який і приємний смак базиліку, який доповнюється іншими інгредієнтами. Ми маємо знайому в ресторані, і коли до неї на стейк прийшли військові, вона поставила на стіл наш соус. Каже, хлопці соусницю хлібом вимакували, нічого не залишилося, так їм сподобалося.
- До речі, про реалізацію вашої продукції: все, що ви вирощуєте, вдається реалізувати?
- Не все, але залишки ми заморожуємо і потім пускаємо на соус. Переробка дала нам можливість не бігати за перекупниками та не просити їх забрати товар. Нам зателефонували – ми продали. Не зателефонували – я зрізав базилік і поклав у холодильник. Там він чекає на свого клієнта або буде використаний для виготовлення соусу.
- Чи можна сказати, що ваш бізнес рентабельний? Враховуючи ціни на електрику та й відключення з нами ще, схоже, надовго. Іншим би порадили такий бізнес?
- Я вже 2 роки займаюся базиліком, але іншим не радив би: поруч хлопці зробили таку ж ферму, як і ми, але в них немає сонячних панелей. На місяць вони заплатили 50 000 грн лише за світло. За підсумками не заробляли, їм довелося зупинити діяльність. У нас завдяки гранту та сонячним панелям ситуація інша.
З відключенням світла бізнес подорожчає, і нерентабельно щось вирощувати. Ті хлопці кажуть: "Ти завдяки сонячним панелям вискочив, тобі цим можна займатися". А ті, хто сидять без сонячних панелей, платять як споживачі, а не підприємці – виходить надто дорого. Якби не подорожчання електроенергії, займатися базиліком було б вигідніше. Дуже багато "намотує" світло.
Порахуйте: 850 грн зараз, наприклад, у Рівному на ринку коштує кілограм свіжого базиліку. Якщо з нього робити соус, відходів буде від 35 до 50% у вигляді стебла. (стебло в соуси не беремо). Ось і виходить пів кілограма за 850 грн. У соус ще потрібно додати горіхи, олію, те ж світло - "золотий" вийде базилік.
- Але ви плануєте і далі займатись базиліком?
- Звісно. Зараз тільки сонце визирне – і вперед. Купуємо насіння – і йдемо на нове коло.
Справа в тому, поки що немає яскравого сонця і на сонячних панелях лежить сніг, вони не витягують. Може, якби панелей було більше, справа пішла б краще. А так я не бачу сенсу.
Завдяки гранту на сонячні панелі родині вдалось значно зекономити на електроенергії. Фото: надано Антоном Корольчуком
З чим найсмачніше їсти соус з базиліку