Завантажити ще

Що приготувати на Новий рік-2025: страви для святкового столу

Що приготувати на Новий рік-2025: страви для святкового столу
Фото: Andriy Babchiy/pexels.com

Новий, 2025 рік буде роком Зеленої Деревної Змії. Вона символ злобності і таємничості, мудрості і хитрості, інтелекту і спокою. Згідно зі східною культурою змія - це шанований образ і один з найраніших тотемів китайських народів,  наголосила астролог та психолог Юлія Дячок. 

- Домінантна стихія наступного року - це дерево, що символізує енергію спокою, умиротворення. Дерев'яна Змія є більш м'яким символом у порівнянні з іншими Зміями. Змія любить яскравість, оригінальність, неординарність -  наголосила Дячок.

Щоб задобрити Змію, астрологи рекомендують зустрічати її стравами зі свіжих овочів, риби, та легких десертів.  

Ідеї для закусок

Жульєн у тарталетках

Інгредієнти: куряче філе (200 г), гриби (200 г), цибуля (1 шт.), вершки (100 мл), твердий сир (100 г), готові тарталетки, олія, спеції на свій смак.

Приготування: Поріжте куряче філе й гриби дрібними кубиками, а цибулю – півкільцями. Обсмажте цибулю до прозорості, додайте гриби й тушкуйте, поки рідина випарується.Додайте шматочки філе, обсмажте до готовності. Залийте вершками, приправте спеціями, тушкуйте 5 хвилин. Викладіть начинку у тарталетки, посипте тертим сиром і запікайте 5–7 хвилин при 180°C.

Бутерброди з червоною рибою «Троянди»

Інгредієнти: багет, вершковий сир, слабосолоний лосось, лимон, зелень.

Приготування: Наріжте багет тонкими скибочками. Злегка підсушіть у духовці. Нанесіть шар вершкового сиру. Рибу наріжте тонкими смужками та скрутіть у формі трояндочок. Викладіть «троянди» на хліб, прикрасьте зеленою гілочкою петрушки та шматочком лимона.

Бутерброди з червоною рибою Троянди. Фото: gold-recipes.net.ua

Бутерброди з червоною рибою Троянди. Фото: gold-recipes.net.ua

Ідеї для основних страв

Куряче філе в медово-соєвому маринаді

Інгредієнти: куряче філе (500 г), мед (2 ст. л), соєвий соус (3 ст. л), лимонний сік (1 ст. л), часник (2 зубчики).

Приготування: Змішайте мед, соєвий соус, лимонний сік і подрібнений часник. Замаринуйте філе на 2–3 години. Запікайте у духовці при 190°C протягом 25 хвилин, поливаючи маринадом для блискучої скоринки.

Запечена картопля під сиром

Інгредієнти: картопля (1 кг), вершки (200 мл), сир (150 г), часник (2 зубчики), зелень, сіль і перець.

Приготування: Наріжте картоплю тонкими слайсами. У змащену форму викладіть шари картоплі, пересипаючи тертим сиром. Залийте вершками, додайте подрібнений часник. Запікайте при 180°C 40–50 хвилин. Перед подачею посипте свіжою зеленню.

Запечена картопля з сиром. Фото: gk-press.if.ua

Запечена картопля з сиром. Фото: gk-press.if.ua

Легкі десерти для новорічного столу

Фруктові тарталетки

Інгредієнти: готові тарталетки, заварний крем (200 мл), ягоди та фрукти (ківі, апельсини, виноград).

Приготування: Наповніть тарталетки заварним кремом. Викладіть зверху шматочки фруктів. Для блиску покрийте желе або посипте цукровою пудрою.

Мус з авокадо та шоколаду

Інгредієнти: авокадо (2 шт.), чорний шоколад (100 г), мед (2 ст. л), ваніль.

Приготування: Розтопіть шоколад на водяній бані. Збийте м'якуш авокадо з медом і ваніллю, додайте шоколад. Розлийте по креманках, поставте в холодильник на 2 години.

Мус з авокадо та шоколаду. Фото: соцмережі

Мус з авокадо та шоколаду. Фото: соцмережі

Ідеї безалкогольних напоїв

Домашній лимонад із лаймом і м’ятою

Інгредієнти: лайм (3 шт.), цукор (2 ст. л), м’ята, газована вода.

Приготування: Вичавіть сік із лаймів, змішайте з цукром і розмішайте до розчинення. Додайте листя м’яти, залийте газованою водою.

Фруктовий пунш

Інгредієнти: яблучний сік (500 мл), апельсини, палички кориці, гвоздика.

Приготування: Нагрійте сік зі спеціями та шматочками апельсинів. Подавайте гарячим у склянках з часточкою апельсина.

Фруктовий пунш. Фото: food.obozrevatel.com

Фруктовий пунш. Фото: food.obozrevatel.com

Ідеї для коктейлів

Мохіто з ківі

Інгредієнти: ківі, м’ята, цукор, газована вода.

Приготування: Подрібніть ківі та м’яту з цукром. Додайте лід і залийте газованою водою.

Коктейль «Зелений змій»

Інгредієнти: лікер із м’яти, лимонний сік, тонік.

Приготування: У високий келих влийте лікер, додайте лід, лимонний сік і додайте тонік.

Коктейль Зелений Змій. Фото: tripadvisor.ie

Коктейль Зелений Змій. Фото: tripadvisor.ie

Традиційні українські страви для новорічного столу

Оселедець під шубою

Інгредієнти: Філе оселедця (300 г), картопля (3 шт.), буряк (2 шт.), морква (2 шт.), яйця (3 шт.), цибуля (1 шт.), майонез (200 г), сіль на свій смак.

Приготування: Відваріть картоплю, моркву, буряк і яйця до готовності. Остудіть і почистіть. Наріжте оселедець дрібними кубиками, дрібно покришіть цибулю. На тарілку викладайте шарами: картопля, оселедець, цибуля, морква, буряк. Кожен шар змащуйте майонезом. Завершіть шаром буряка, прикрасьте натертим яйцем і дайте настоятися кілька годин у холодильнику.

Вареники з картоплею та грибами

Інгредієнти: борошно (500 г), вода (200 мл), яйце (1 шт.); сіль (на свій смак), картопля (4 шт.), печериці (200 г), цибуля (1 шт.), масло (для смаження).

Приготування: замісіть тісто з борошна, води, яйця та дрібки солі. Залиште на 30 хвилин. Для начинки відваріть картоплю, зробіть пюре. Додайте смажені гриби й цибулю. Розкатайте тісто, наріжте кружальця, викладайте начинку та ліпіть вареники. Варіть у киплячій підсоленій воді до спливання. Подайте зі смаженою цибулею або сметаною.

Вареники з картоплею та грибами. Фото: smachno.ua

Вареники з картоплею та грибами. Фото: smachno.ua