Екзотичний плід, який стрімко стає «золотим». Якщо зараз ціна за кілограм зупинилася в районі 60 гривень, то цілком можливо, що у 2025 році вона підбереться до 100 гривень. Про те, чому банани дорожчають, який найбільш популярний сорт продається в українських магазинах та чи дійсно в одному фрукті стільки ж цукру, як у плитці шоколаду, - у матеріалі Коротко про.
Жовту в’язанку цих плодів зараз можна купити в будь-якому продуктовому магазині і на ринку. Для сучасного покоління українців банан - такий же звичний фрукт, як і вітчизняне яблуко. А ще 30-40 років тому ці плоди були закордонною екзотикою, хоча час від часу і з’являлися в продажу. Щоправда, ціна за кілограм була така, як за крило від «Боїнга». Ще й треба було вистояти не одну годину в черзі.
І це при тому, що деякі історики вважають банани узагалі першими фруктами на нашій планеті. Нібито з’явилися вони в Південно-Східній Азії, десь в джунглях Малайзії. А от назву «банан» придумали африканці, хоча слово нагадує «палець» арабською.
Вже з XIV століття банани почали продавати на міжнародному рівні. Уявіть: в Європі бушувала чума, на території сучасної України була своя «чорна хвороба» – ординське ярмо, у Південній Америці тільки-тільки зміцнювалася цивілізація ацтеків, а людство вже торгувало бананами.
Сьогодні банани вирощують у більш ніж 150 країнах світу. Завдяки стрімкому і масштабному технологічному розвитку ці фрукти стали найбільш популярним товаром на міжнародному продуктовому ринку. Але останнім часом ціни на банани невпинно ростуть. На жаль, це лише початок. Експерти кажуть, через деякий час банани стануть «золотими». До прикладу, на початку 2024 року за кілограм бананів в Україні треба було заплатити на 30-35% більше, аніж на початку 2023-го. І справа не у війні.
- Зміна клімату спричинила скорочення пропозиції, - пояснює Коротко про біолог Анатолій Штефаніцин. - Підвищення глобальної температури та екстремальні погодні умови становлять ризик для врожаю, а також створюють ідеальні умови для хвороб. Навесні цього року в Римі відбувся Всесвітній банановий форум. Так, є такий захід, що проходить за підтримки ООН. І на цьому форумі посадовці озвучили, що найбільшою загрозою є певна грибкова інфекція, яка перемістилася з Австралії та Азії в Африку і в Південну Америку. Цей грибок, як чума, швидко вражає всі рослини на банановій плантації.
І в зоні ризику усі сорти бананів (їх є більше сотні), в тому числі і найбільш популярний Кавендіш. Саме його продають на українських ринках.
Може бути, через десятиліття-друге українцям доведеться вирощувати банани самостійно. Поки що це можливо лише в теплицях, бо ж жовті екзоти полюбляють тепло та вологу. До речі, неподалік Львова вже багато років поспіль вирощує і збирає врожай бананів сім’я Трушів, а на Київщині є бананова ферма Анатолія Патія.
Вважаєте, що банани ростуть на пальмі? І помиляєтеся, тому що насправді бананові рослини – це трава. Проростають вони не з насіння, а з цибулини або кореневища. До збору врожаю проходить 9-12 місяців. Цим рослинам потрібні родючі ґрунти з хорошим дренажем.
Дорога, якою банани потрапляють на прилавки українських магазинів, - важка і терниста. Виростити банан важче, ніж яблуко.
Щоб засадити нову плантацію замість тої, яку вразив грибок, треба розчистити джунглі, висадити цибулини, забезпечити своєчасний полив рослин, подбати про опору, щоб стебла не ламалися під вагою плодів. А ще банани треба захищати від вітру, комах і птахів Для цього грона частково вкривають поліетиленовими пакетами. А у боротьбі з бур’яном щедро використовують пестициди.
Банани зривають ще зеленими. У пакувальному цеху їх перевіряють і сортують для експорту. Опісля фрукти транспортують до портів для упаковки в рефрижераторні судна. Залежно від місця відвантаження до Європи бананові судна дістаються за 6-20 днів.
Перевозять плоди при +14 градусів. Узагалі умови вологості, вентиляції та температури ретельно контролюють, адже від цього залежить товарний вигляд продукту. Коли банани прибувають у порт призначення, їх спочатку відправляють у приміщення для дозрівання, а вже потім, жовті та стиглі, у магазини.
Матінка-природа створила банан наче ідеальний перекус. Фрукт вміщається навіть в жіночу сумочку, має природну упаковку, легко чиститься. А також смачний і корисний. Фрукт багатий на:
Банани є потужним джерелом антиоксидантів. Відповідно, підтримують імунну систему і захищають клітини від вільних радикалів. Ще одна перевага бананів: плоди є легкозасвоюваною їжею. Лікар навіть може рекомендувати банани як складову м’якої дієти для тих, хто страждає на діарею, нудоту, блювоту.
Також банан - скарбниця електролітів, наприклад калію. А цей мікроелемент необхідний для нормальної роботи м'язів.
Також банани у щоденному меню:
Часто у погоні за схудненням від бананів відмовляються через високий рівень цукру (12 грамів у 100-грамовому плоді) та крохмалю в них. Але дієтологи заспокоюють: користі від банана все-таки більше. А для тих, хто турбується про рівень цукру в крові, одразу порада: поєднуйте банани з джерелом білка, наприклад кисломолочним сиром або йогуртом. Щодо крохмалю, то з дозріванням його кількість у плодах зменшується: у зелених плодах 80% крохмалю, а у стиглих всього 1-2%.
А ось діабетикам від бананів все ж таки слід відмовитися через ту значну кількість цукру. Також треба обережно вживати плоди алергікам і людям з синдромом подразненого кишечника.
Найсолодшими будуть ті, які мають маленькі коричневі плямки на шкірці. Але якщо плям забагато – то плід перестиглий.
Не купуйте банани з вм’ятинами, такі, що почорніли, зі шкіркою сіруватого відтінку. Ці плоди швидко зіпсуються.
Купуйте плоди ще трохи зеленими: довше зберігатимуться.
Також тримайте банани подалі від вази з фруктами Такі фрукти, як яблука, груші, авокадо та персики, під час дозрівання виділяють етилен, що прискорить дозрівання бананів.
Зберігайте банани в прохолодному та темному місці. Найкращою буде температура не вище чи нижче +12 градусів. Крім того, тримайте їх подалі від прямих сонячних променів.
В пакеті чи контейнері банани почорніють за лічені години. Тому зберігайте їх на свіжому повітрі.
І ще важливе правило: ніякого холодильника! Ці тропічні фрукти погано переносять холод. У холодильнику ще зеленуваті банани почорніють, а достиглі стануть кашоподібними.