Для приготування цієї страви має бути певна нагода. Авдіївську кашу на свята чи поминки варять ще з козацьких часів, і лише у однойменному місті. Про історію страви, секрети приготування, а також про те, як жителі окупованої Авдіївки (Донецька обл.) стараються зберегти традицію приготування каші - читайте у матеріалі Коротко про.
Солодка, густа, ароматна. За смаком Авдіївська каша нагадує вишуканий десерт, а не буденну страву. Хоча й готують її не щодня, а за певної нагоди.
- У святкові чи сумні дні на столі мала бути така каша, - розповідає Коротко про завідувачка «Народного музею історії міста Авдіївки» та амбасадорка культурної спадщини міста Тетяна Переверзєва. – Це особлива страва. Наприклад, на поминальний обід колись подавали борщ, кутю, компот і цю кашу, як на завершення трапези. А взагалі цю страву в Авдіївці готували з давніх-давен. І що цікаво: варили її переважно у Східному, найстарішому, мікрорайоні Авдіївки.
У 2019 році Авдіївську кашу включили до обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, у 2022 році – до Національного. Цього року каша вже потрапила у перелік елементів, які потребують особливої та термінової охорони. Причина – окупація Авдіївки та евакуація її населення. З 2014-го місто потерпало від обстрілів. З початком повномасштабного вторгнення російські окупанти захопили Авдіївку. Зараз місто мертве: замість будинків руїни, а понад 30 тисяч жителів роз’їхалися по усьому світу.
- Щоб зберегти традицію приготування Авдіївської каші, ми, команда громадської організації міста Авдіївки «Сила ідей», за підтримки відділу культури Авдіївської міської військової адміністрації, їздимо з відповідними майстер-класами у громади, де зараз мешкають жителі Авдіївки, - каже Тетяна Переверзєва. – Ось такий у нас мандрівний нетворкінг з назвою «Каша, що мандрує Україною». Побували у Києві, Броварах, Олександрії (Кіровоградщина), Павлограді, Умані, в деяких громадах Івано-Франківської області. Наша каша нагадує про рідний дім і об’єднує людей. На таких зустрічах переселенці з Авдіївки знайомляться, спілкуються, згадують минуле життя у ще мирному рідному місті. Маю надію, що рецепт приготування цієї каші й надалі будемо передавати молодим поколінням.
Тетяна Переверзєва разом з командою громадської організації міста Авдіївки «Сила ідей» організували мандрівний нетворкінг «Каша, що мандрує Україною». Фото: freeradio.com.ua
Приготування Авдіївської каші не таке легке, як на перший погляд. Хоча ця страва – не борщ, інгредієнти постійні, та в кожної господині є свої секрети.
- Коли ми шукали рецепт Авдіївської каші, традиції її приготування, звернулися до людей за допомогою, - пригадує Тетяна. - І найстаріші жительки Авдіївки, п’ятеро бабусь, принесли свої каструльки з власноруч приготовленою кашею. Ось ці старенькі бабусі, які є носительками елементу нематеріальної культурної спадщини, ще пригадали, звідки дізналися рецепт, як колись готували страву та багато іншого, цікавого, з історії нашої Авдіївки. Це і для мене було відкриттям, адже до того часу я цю кашу хоч і куштувала, але не готувала.
Ще у мирній Авдіївці на одному з фестивалів приготували аж 50 літрів такої каші. З’їли всю!
Авдіївську кашу готують з рису, яєць, молока, масла, цукру. Важливо, щоб продукти були хорошої якості, свіжі і, по можливості, ті ж яйця та молоко з маслом – домашні. Рис для каші має бути тільки круглим. Його треба добряче промити, трішки проварити (до кипіння), злити воду. Опісля крупу розкласти на виключно білий рушник, щоб повністю висохла.
- Так вивітрюється специфічний запах рису, - пояснює Тетяна Переверзєва.
Щодо яєць, то їх треба багато (на літр молока 10 штук). А так як ціни на курячі яйця лише ростуть, то й очевидно, чому Авдіївська каша – урочиста страва. Яйця або лише жовтки треба збити з цукром до нестійкої піни. Завдяки цьому інгредієнту каша буде насиченого жовтого кольору.
А ще Авдіївську кашу варять лише кілька хвилин. Зате більше двох годин вона має настоятися: каструлю з кашею замотують у ковдри, наче дитину. Отож, мороки зі стравою вистачає. Та результат вартий усіх зусиль. Авдіївська каша - наче ніжне суфле з повітряної крупи, аж тане у роті. З’їв ложку – хочеш ще.
- До речі, комусь нагадує морозиво з дитинства – у всіх різні асоціації, - посміхається Тетяна Переверзєва.
- А ви особисто часто готуєте таку кашу? – запитуємо.
- Зізнаюся, дуже рідко, - каже жінка. – Хоч готувати люблю, та для Авдіївської каші має бути причина. Навіть її приготування для мене – це свого роду певне домашнє свято.
Інгредієнти:
Рис добре промити, залити водою, довести до кипіння. Воду злити, крупу викласти на білий рушник, обсушити.
Закип’ятити молоко, додати сіль, вершкове масло, рис. Довести до кипіння і проварити ще 5 хвилин.
У той час, поки суміш проварюється, треба збити яйця з цукром до однорідної маси. Тоненькою цівкою, постійно помішуючи, влити збиті яйця до каструлі з сумішшю. Довести до кипіння, зняти з вогню.
Швидко загорнути каструлю з кашею в ковдри, можна ще й накрити подушками. Залишити у спокої на 2 години. Опісля каша готова. Смакує і без додатків, та можна подавати з родзинками чи вишнями.