Лате на кокосовому молоці – це вже вчорашній день. У Житомирі в тренді кава з мікродозою грибів. Оригінальним напоєм у власній кав’ярні «Мухомор» пригощає ветеран Валентин Кузьмінчук. Про новинку у кавовому меню Житомира, чи дійсно американо з екстрактом грибів пахне лісом та скільки цукерок з мухоморами можна з’їсти за один раз, дізнавалася (і дегустувала) журналістка Коротко про.
Здивувати пересічного українця оригінальним смаком кави ой як складно. Та ветерану війни Валентину Кузьмінчуку це вдалося. Чоловік відкрив у Житомирі кав’ярню «Мухомор», де пригощають кавовими напоями і десертами з мікродозами грибів їжовика та мухомора. Валентин стверджує, що така продукція допомагає долати стрес, заспокоює. Каже, перевірив на власному досвіді, адже після повернення з війни страждав на посттравматичний стресовий розлад.
- Перш ніж пропонувати людям, я сам продегустував і каву, і солодощі, - розповідає Коротко про ветеран та власник кав’ярні «Мухомор» Валентин Кузьмінчук. – Скажу так: кава з мікродозингом грибів і заспокоює, і бадьорить. Цукерки з мухоморами добряче «чистять» розум від поганих думок, теж мають заспокійливу дію. Усе це ми закуповуємо у перевірених продавців. Наші поставники мають ліцензію на такий товар, а ми лише продаємо. Все законно. Ось так гриби стали фішкою нашої кав’ярні – це цікаво, смачно та корисно.
Переглядаємо меню «Мухомора». Поруч із еспресо, капучино, флет-вайт є і кава «Енерджі» та «Релакс» з мікродозингом гриба їжовика.
- Все просто: якщо хочете збадьоритися, то замовте «Енерджі», - допомагає з вибором бариста Ілля. – А «Релакс» - для заспокоєння.
Обираємо перший варіант у вигляді американо. Бариста чаклує біля кавомашини. Каже, в основі такої кави – якісні кавові зерна з Бразилії, Колумбії, Гватемали… Готує звичайнісіньке американо без молока, в кінці додає ту саму мікродозу їжовика. В повітрі вже відчувається аромат кави та… осіннього лісу. Дивина, але напій навіть більше пахне грибами, аніж кавою. Та й у смаку є грибні нотки, що якимось чином органічно переплітаються з кавовим присмаком. Смачно! Хоча, зізнаюся, американо з їжовиком досить міцне. Бадьорить - наче холодний душ. Вартість «грибного» американо від 38 грн (залежно від порції).
У кав’ярні ще при вході відчувається грибна тематика, адже на вивісці красується червоний мухомор. Фото: zt-rada.gov.ua
Поки дегустуємо грибну каву, бариста коротко розповідає про позитивний вплив їжовика на людський організм. Каже, цілющі властивості цього гриба були відомі ще Гіппократу. Їжовик, або в народі «левова грива» (дійсно схожий на гриву лева-альбіноса), росте у лісах Європи, Південної Америки, Азії на стовбурах старих чи вже сухих дерев і складається з двох частин: плодового тіла і міцелію. Обидві ці частини містять сполуки, корисні для людського організму. Гриб позитивно впливає на наш імунітет, стимулює його, є потужним антиоксидантом, а ще відноситься до природних ноотропів - засобів, які покращують пам'ять, увагу.
Однієї філіжанки кави з їжовиком у день достатньо для того, аби через два-три тижні відчути певний оздоровлюючий ефект.
- Також раджу вживати не більше однієї цукерки з мухомором у день, - каже власник кав’ярні Валентин Кузьмінчук. – Того мухомора там усього 1 грам. Зате результат відчуєте вже через 5 днів. Стабілізується настрій, зникне тривога та стрес.
І підкреслює, що думка про наркотичні властивості мухомора є хибною. А курс такої цукеркотерапії – 2 тижні. Солодощі з мухомором на вигляд і на смак наче звичайні шоколадні цукерки. Тож любителям шоколаду буде важко втриматися від додаткової порції «мухоморного» солодкого.
Поки дегустували каву та солодощі, у «Мухомор» зазирали відвідувачі. Тут же кавували і чоловіки у військовому вбранні. Сам Валентин Кузьмінчук особливо тішиться таким гостям. З 2014 року чоловік боронив Україну в складі Сил спеціальних операцій (ССО) - 95-ї десантно-штурмової бригади. Отримав два поранення. Зараз він командир групи з гуманітарного розмінування. Пригадує, що, повернувшись з війни у цивільне життя, довго не міг пристосуватися до нових умов, не знав, чим зайнятися.
Ідея розпочати власну справу виникла випадково в розмові з друзями. Тоді Валентин і вирішив скористатись програмою від уряду «Власна справа». Заяву подавав через портал «Дія». Написав концепцію, захистив її і отримав грант - 250 тис грн. Їх ветеран використав на старт свого бізнесу: придбав обладнання, закупив сировину та матеріали, взяв у оренду приміщення на одній із найстаріших вулиць Житомира - Великій Бердичівській, набрав персонал. Багато робіт виконував власними силами. Наприклад, сам придумував усілякі цікавинки у дизайні кав’ярні, шукав певний колір фарби для стін, фарбував, клав плитку. До речі, в закладі ще при вході відчувається грибна тематика, адже і на вивісці красується червоний мухомор, і на стінах приміщення «ростуть» гриби.
- Спочатку працювали у тестовому режимі, побачили, що кава з грибами людям сподобалася, - усміхається Валентин. – Тому працюємо вже до 20.00-21.00 щодня. Зізнаюся, планів маю багато.
Чоловік хоче додати кілька цікавих елементів у дизайн кав’ярні, розширити приміщення. І вже замислюється над мережею кав’ярень «Мухомор».
- Хотілося б, перш за все, дізнатися, чи оці дози мухомора та їжовика проходили якісь клінічні випробування, - пояснює Коротко про сімейний лікар Валентина Рудницька. – Говорити про позитивний ефект від прийому таких біодобавок може кожен, але наукових доказів немає. Особисто я вважаю це плацебо. І з острахом ставлюсь до таких «топінгів» у їжу, тому що наслідки прийому будь-якої дози мухомора непередбачувані. Та й одна справа, коли цю каву чи цукерки п’ють і їдять дорослі люди. А дітям узагалі варто заборонити вживати такі напої та десерти.