21 листопада
Завантажити ще

Екзотичний сад біля Дніпра: запоріжанка першою в країні виростила манго та шоколадний апельсин

Екзотичний сад біля Дніпра: запоріжанка першою в країні виростила манго та шоколадний апельсин
Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Тетяна Кузьмук із Запоріжжя ніколи не замислювалася про те, щоб вирощувати якусь екзотику. Вела звичайні будні звичайної жінки. Як усі, пестила й плекала кімнатні квіти на підвіконні, сіяла петрушку та кріп, салати на невеликому городику... Поки одного разу не задивилася на мінімандаринки, що повисли на невеликому деревці у квітковому магазині.

«Доню, мама – блогер! Спочатку фото, потім – їсти!»

– Вирішила, що це декоративні, але продавчиня переконала, що вони їстівні, – розповідає Коротко про Тетяна Кузьмук. - Купила, в інтернеті зайшла на форум, щоб дізнатися, як доглядати деревце. Виявилося, що люди вирощують вдома і лимони, і апельсини... І я вирішила також спробувати.

Спочатку лимони та апельсини зайняли всі підвіконня, потім – стільці під ними та стіни вздовж, і невдовзі вже почали погрожувати відібрати у господарів всю територію. Тоді Тетяна вмовила чоловіка збудувати їй «зимовий сад» - теплицю.

З того часу минуло понад 15 років. Сьогодні на майже сотні квадратних метрів зимового саду цвітуть ананаси, манго, папайя, кумкват, грейпфрути, банани – є навіть рожеві їстівні, але з великою кількістю насіння, бергамот, який, на подив Тетяни, також виявився цитрусом, мандарини. Лимони та апельсини нікуди не поділися – їх уже більше трьох десятків сортів. Є сицилійський апельсин і навіть шоколадний, є з м'якоттю-«ікринками».

– Мій улюблений сорт лимона – мейра, це гібрид із апельсином, з помаранчевою м'якоттю, дуже ароматний, – зазначає наша співрозмовниця. - Вся родина його любить, молодший зять обожнює. Запитує доньку: «А що, мама лимонів не передала?». Кажу: «Доню, лимони є, але мама – блогер! Спочатку фото, тож зачекайте!»

У зимовому саду Тетяни росте більше 30 сортів апельсинів та лимонів. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

У зимовому саду Тетяни росте більше 30 сортів апельсинів та лимонів. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Домашні апельсини їдять зі шкіркою

Росте тут і лавровий лист, чай, кава – чого тільки немає! Ви в магазинах стільки екзотичних фруктів не знайдете, як у відносно невеликому зимовому саду Тетяни Кузьмук.

– Ананаси в самому піку цвітіння, вже до кінця осені дозріють плоди, – Тетяна якраз із любов'ю поливає свій зимовий сад. – Лимони та апельсини дозрівають дев'ять місяців – цвітуть до кінця квітня, а на стіл потраплять у грудні-січні. Грейпфрут може й десять-одинадцять місяців дозрівати. Цілий рік свіжих екзотичних фруктів у мене немає – лише в сезон. Як було за радянських часів і як було б і зараз, якби їх не навчилися зберігати після обробки.

Фрукти, які виставляють на прилавки в магазинах, як розповідає Тетяна, зривають ще зеленими. Потім обробляють газом етилен, після чого вони дозрівають наполовину, і покривають воском, щоб не втрачали пружність. Це дозволяє їм зберігатися місяцями. Домашні цитруси досить швидко втрачають тургор. Зате їх можна із задоволенням їсти зі шкіркою, що і робить вся родина Тетяни.

– Оскільки магазинні зривають в технічній стиглості, шкірка не встигає «дійти», тому вона гірчить, – пояснює Тетяна Кузьмук. - У моїх же фруктів вона м'яка та солодка.

Жоден магазинний фрукт не зрівняється з домашнім. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Жоден магазинний фрукт не зрівняється з домашнім. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Примарний апельсин

Гордість саду – манго. Тетяна Кузьмук стала першою в Україні, кому вдалося отримати домашній плід цього фрукту. У перший рік вродився лише один – зате який! Магазинний і поряд не стояв. За рік господиня зрізала вже шість плодів, а зараз майже все дерево обвішане зав'яззю.

Помело

Помело "Валентин" має мармеладний смак. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

– Ще є «шоколадний» апельсин – шкірка коричнева, а всередині він жовтий, – усміхається Тетяна. – З ним взагалі цікава історія… Фото такого апельсина подрузі надіслала донька, яка працює кондитером у Франції. Ми кинулися шукати його – ніде немає! Апельсин-примара – ніхто про нього і не чув… Якось на відео французьких цитрусоводів він таки майнув… А коли подруга поїхала до доньки, то зробила мені сюрприз – таки дістала і привезла з Марселя саджанець того самого апельсина!

Останнє, що встигла посадити Тетяна перед карантином, це новий сорт мандаринів і помело «Валентин» із мармеладним смаком – обидва приїхали зі США. Зазначає: будь-який домашній фрукт у сто разів смачніший за магазинний.

- Вдома можна спокійно і каву виростити - в мене зараз дозріває арабіка та Yellow bourbon - з жовтими ягідками, - продовжує наша співрозмовниця. - Ще одну червону арабіку віддала – дерево було вже надто великим. Великих врожаїв кави поки що немає, щоб розповісти, який напій з домашніх зерен на смак. Намагалася якось обсмажити, але у мене не вийшло... Але навіть подивитися, як росте, цвіте і дозріває кава, дуже цікаво. Не кожен може поїхати на плантації. Шкірка на зернах на смак як болгарський перець, всередині – два білі кавові зернятка.

Тетяна говорить, що краще продасть ці зернятка, щоб люди змогли теж виростити кавове дерево, ніж смажитиме і варитиме з них каву. "Треба купувати найсвіжіші, інакше не зійдуть, а вони швидко втрачають цю здатність, - підкреслює господиня екзотичного саду. - Плодоносити починає на третій рік, а виростити дійсно легко, на відміну від тих же цитрусів.

Екзотичний сад вчителька із Запоріжжя почала розвивати більше 15 років тому. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Екзотичний сад вчителька із Запоріжжя почала розвивати більше 15 років тому. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Ананаси та банани дають врожай раз у житті

Тетяна Кузьмук дає пораду: якщо у вас виріс лимон чи апельсин із кісточки, не варто чекати, що він почне плодоносити. «Дітки» магазинних фруктів можуть дати плоди хіба що десь у південних країнах, наприклад Абхазії. Щоб щось вродило, потрібно зробити щеплення з гілкою або черешком з дерева, що вже плодоносить. Інакше - ніяк. А ось ананас, який дасть плоди, можна успішно виростити з його магазинної корони, головне, щоб вона була не гнила.

Тетяна Кузьмук з Запоріжжя стала першою, хто виростив манго вдома в Україні. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Тетяна Кузьмук з Запоріжжя стала першою, хто виростив манго вдома в Україні. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

– Викрутіть акуратно, зачистіть, підсушіть, потім – у склянку з водою, і вона пустить коріння, – ділиться секретами Тетяна. – На третій рік кущ, який треба посадити у п'ятилітровий горщик, уже почне цвісти. Кущ ананаса дуже схожий на алое. І ананаси та банани дають врожай один раз у житті. Банан - це трава, до речі, а не пальма чи дерево, як багато хто думає. Після цього від них треба відсаджувати "діток" – і вже чекати на врожай від них.

Садівниця-аматорка, садочок якої затьмарює запорізький ботанічний, незважаючи на досить скромні розміри, наголошує: цитрусові – дуже вимогливі, тому тим, хто наважився ростити цитрусовий сад, доведеться попрацювати.

– Можна купити рослину вже з плодами, а якщо вкорінюєте черешок 15 см, квіти будуть вже на другий рік, – ділиться Тетяна. - Далі залежить від догляду. Головне, не заливати рослину – тоді починає гнити коренева система, і відновити її буде складно. Краще вже недолити. Якщо засушили - тут простіше, але все одно краще тримати баланс.

Оскільки рослини «живуть» в горщиках, регулярно потрібно міняти землю та давати добрива. «Отруйними» від них плоди не стають – цитрусами із зимового саду Тетяни навіть її дворічний онук ласує без жодних обмежень.

Оскільки по Запоріжжю майже постійно б'є російська артилерія, дісталося і зимовому саду.

– Є пошкодження від вібрацій, – зітхає Тетяна. - На сусідній вулиці був приліт "Іскандера", в мене пошкодило стелю саду, пішли тріщини по його фундаменту. Доведеться чекати на перемогу, щоб полагодити.

Садити нові дерева Тетяна Кузьмук поки не планує – хоче зайнятися розмноженням сортів. А ще – розширити територію зимового саду, щоб і люди мали можливість помилуватися його красою під час екскурсій. Поки що тут усе місце посідають екзотичні улюбленці Тетяни.

Манго Тетяна обгортає сіткою, щоб важкий фрукт не впав та не розбився. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук

Манго Тетяна обгортає сіткою, щоб важкий фрукт не впав та не розбився. Фото: ФБ Татьяна Кузьмук