Рибні страви потребують особливого підходу до вина. Для того щоб вибрати напій з відповідним смаком та ароматом, потрібно враховувати як вид риби, так і спосіб її приготування. Значення має все: запах, густина, особливості термічної обробки продукту, його жирність, гарнір, соус.
Про правило, що червоне вино подається до м'яса, а біле до риби, можна забути. З рибними стравами однаково добре можуть гармоніювати будь-які напої. Головне, щоб смаки вдало поєднувалися та доповнювали один одного.
Пісна риба відрізняється м'яким смаком та ароматом. Її філе, як правило, біле та дуже ніжне. Готовий продукт немає специфічного запаху.
Нежирний продукт добре поєднується із освіжаючими білими напоями, що мають ароматний букет. Хороший дует з нею складають кофе, креман та класичне шампанське.
Якщо ви вирішите поекспериментувати з легким червоним напоєм, обсмажте рибу і приготуйте винний, соєвий або пікантний томатний соус. У цьому випадку підійде і сухий алкоголь із хорошою кислотністю у прованському стилі.
Продукт середньої жирності має щільнішу структуру. Його м'ясо буває світлим чи темним. Таку рибу запікають, коптять, смажать. У процесі приготування її приправляють прянощами, спеціями для надання готовій страві більш інтенсивного смаку.
Рибу середньої жирності з невеликою кількістю прянощів може доповнити біле вино з вираженим ароматом (шардоне, рислінг). До обсмаженої до хрусткої скоринки, добре приправленої спеціями підходять витримані в дубових бочках витонченіші білі вина (шаблі, совиньйон блан).
Чи плануєте подавати копчену рибу? До такої закуски краще купити вино білого кольору з легким букетом фруктів (рислінг, соаві). Хорошим вибором стануть і рожеві фруктові напої. А якщо ви віддаєте перевагу червоним сортам, то до копчених закусок підійдуть кариньяно, піно нуар. Із ігристих можна зупинитися на будь-якому сорті білого вина, приготованого з червоних сортів винограду або blanc de noir.
Текстура жирної риби щільна, а смак максимально насичений. Її можна варити, тушкувати, запікати, смажити, коптити. Таку рибу часто подають із різними гарнірами.
Ідеальною парою до жирних сортів є червоне вино. Божоле, піно нуар та інші види легкого алкоголю можна замовити на сайті МАУДАУ до запеченої страви. До продукту, підсмаженого на грилі з використанням яскравих спецій, підходять темпранільо, фрапатто. Риб'ячий жир знижує вираженість танінів, що дозволяє відчути всі грані напою. Висока кислотність вина, своєю чергою, розкриває смак страви.
На думку гурманів, купувати треба рибу до вина, а чи не навпаки. Головним фактором вибору також мають бути індивідуальні смакові уподобання. Не обов'язково дотримуватися загальноприйнятих стандартів. Експерименти також дозволяють знайти ідеальні поєднання.