Після початку повномасштабного вторгнення Юлія Кривенко з Полтави разом із сім'єю перебралася до Англії, а вже у червні 2023 року відкрила ресторан-бістро української кухні Ukrainian Sunflower під Бірмінгемом. Юлія каже, щоб скуштувати популярні українські страви, сюди приїжджають мешканці сусідніх міст.
Про те, які страви користуються найбільшою популярністю серед британців, з якими складнощами довелося зіткнутися у бізнесі та як ресторан допомагає українцям, Юлія розповіла KP.UA.
На переїзд Юлія наважилася на початку Великої війни. Маму маленького сина лякали тривоги та військові дії неподалік, які будь-якої миті могли перекинутися на рідне місто.
– У Полтаві було неспокійно. Ми постійно бігали в підвал, щоб сховати себе і дитину… Не розуміли, як правильно поводитися, не уявляли, що може статися в ту чи іншу секунду.
У нас, на щастя, не було вибухів, але сама ситуація, події під Харковом та Сумами, військові дії за 5-10 кілометрів від нас пригнічували. Морально було складно, тому вирішили виїжджати.
Спершу приїхали до Німеччини, оселилися у знайомого. В Англію потрапили після того, як відкрили візи за спонсорською програмою. Оскільки я знала англійську, вирішила, що в цій країні нам буде простіше: вивчити німецьку мову все ж таки складніше.
За проведений в Англії час дитина Юлії встигла адаптуватися і навіть вивчила мову.
- Коли ми приїхали, синові було лише 3 роки. Він пішов у дитячий садок, познайомився з мовою. Сьогодні він уже у школі, і англійська для нього вже не проблема. Дітям простіше, та й цілий день він чув англійську мову.
Паралельно сім'я вирішувала питання із відкриттям ресторану.
– Ми вибрали українську кухню зі зрозумілих причин. Україна – наша рідна країна. Крім того, українська кухня сильно відрізняється від англійської, а отже, ми виділятимемося на загальному тлі. Та й хотілося в Англії створити якийсь острівець рідного дому, якщо ми вже від нього далеко.
До відкриття ресторану полтавська родина йшла методом спроб та помилок. Ніхто з родини не мав бізнес-досвіду в ресторанному бізнесі, проте Юля встигла попрацювати в ресторанах як співробітник - і в Україні, і за кордоном.
Щоб йти шляхом найменшого опору, Ukrainian Sunflower відкрили в Уенсбері, у тому місті, в якому жили. Довелося зіткнутися з низкою бюрократичних складнощів, якісь питання з документами вирішуються досі. Тим не менш, Юлія та її сім'я справляються самотужки.
- Як і скрізь, все має бути задокументовано, до того ж правильно. Це не дуже просто, коли не знаєш місцевих законів і не розумієш, до яких структур потрібно звертатися. Питання з документами для нас залишається відкритим – одні документи готові, треба робити нові. Але загалом ми впоралися. Ніхто нам не допомагав, усе робили самі. Ми не особливо розраховували на чиюсь допомогу. Розуміли: у кожного свої проблеми та життєві труднощі.
Їжа в Ukrainian Sunflower проста, але ситна та нагадує про Україну. Фото: Фото: instagram.com/ukrainiansunflower23
Сьогодні Юлія – власник та господиня Ukrainian Sunflower, у її закладі готують українські страви. Особливою популярністю користується борщ.
– Борщ дуже популярний серед наших відвідувачів. У тому числі в іноземців та англійців. Ця страва завжди на першому місці.
Окрім борщу, відвідувачі часто замовляють вареники та пельмені. З напоїв сім'я готує узвар і компот.
- Також у нас є солянка, бограч, вареники з різними начинками – їх ми ліпимо самі. Готуємо і пельмені. Хейтери кажуть, що це не зовсім українська страва, але вона настільки вкоренилася в нашій культурі, що вже важко сказати, чия вона.
Крім того, готуємо чебуреки, голубці, картопляне пюре, котлети, відбивні, стейки, деруни та млинці з різною начинкою – і солоні, і солодкі. Спочатку думали обмежитися млинцями, але потім вирішили розширити кухню. У певні дні готуємо шашлик на мангалі.
Окрім звичайної версії страв, у ресторані пропонують і веганські: від борщу до чебуреків із сиром.
Знайти продукти в Англії, які необхідні для приготування українських страв, за словами Юлії, не так і складно.
– У місцевих супермаркетах досить великий вибір, там можна знайти майже все. А те, чого не знайти, купуємо у місцевій польській крамниці з українським ухилом.
У ресторані Юлії працює лише український персонал, на кухні працюють дві особи.
– Одна з них моя мама, друга – жінка, з якою познайомилися мої батьки на курсах англійської мови, вона теж приїхала до Англії після війни. Я англійську вже знала, тому особливо ніде і ні з ким не спілкувалася. Батьки ходили на курси, там познайомилися з нашою співвітчизницею із сусіднього міста – вона почала працювати з нами з першого дня.
За словами Юлії, найчастіше до ресторану навідуються іноземці, не лише місцеві англійці.
– Часто до нас приходять поляки. Їм подобається наша кухня, бо українські страви нагадують їм польські. Чимало людей із Молдови, Латвії та Литви. Латвійці нещодавно влаштовували у нас вечірку – відзначали день народження.
А одного разу у ресторані приймали високого гостя – прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака.
– Але він, щоправда, нічого не їв, – уточнює Юлія. – Він був із візитом у нашому місті, і місцевий член парламенту запросив його до нас подивитися. А ще місцева газета брала у прем'єра інтерв'ю також у нашому закладі.
Відвідувачі не могли відмовити собі у задоволенні сфотографуватися із прем'єром.
– Ріші Сунак сказав, що вони підтримують Україну. А ми подякували і за підтримку України, і українців у Великій Британії.
Українські біженці також бувають у ресторані Юлії, але нечасто.
- У Бірмінгемі багато наших людей, які приїхали після війни. Але оскільки Бірмінгем є досить велике місто, де є все, звідти до нас приїжджають рідко. Найчастіше бувають люди з інших міст. У нашому місті, в Уенсбері, майже немає українців. А ось англійці з українським корінням наші часті гості.
Прем'єр Британії Ріші Сунак сфотографувався із відвідувачами українського ресторану. Фото: instagram.com/ukrainiansunflower23
Загалом відвідувачі всім задоволені, люди залишають позитивні відгуки. Звісно, трапляються й зауваження. Одні критики кажуть, що порції надто маленькі, інші - що, навпаки, надто великі, у кожного свої очікування. Тим не менш, ми намагаємося завжди прислухатися до думки людей, вдосконалюємо нашу кухню та сервіс. Хочемо, щоб у нас було цікаво та смачно.
Крім популяризації української кухні в Англії, Юлія з сім'єю намагаються допомагати співвітчизникам різними способами.
- У нас є скринька для донатів. Поки скарбничка недостатньо повна, щоб її відкривати. Плануємо передати кошти нашим знайомим військовим – там потрібні чималі суми.
Із цього місяця ми вирішили влаштовувати ланч-тайм для українців. Вони зможуть приходити до нас та спілкуватися з носієм мови. Коли вивчаєш англійську на курсах – це одне, коли спілкуєшся з носієм англійської – це зовсім інше. Плануємо такі зустрічі, на яких українці зможуть почерпнути щось нове.
Плюс влаштовуємо майстер-класи з ліплення вареників та пельменів для дітей. Завдяки таким зустрічам хочемо, щоб діти цікаво проводили час та спілкувалися між собою: знайти друзів у чужій країні не завжди просто, з англійцями у нас досить різні менталітети. У нас уже пройшло два майстер-класи – восени та взимку. Проводимо їх на канікулах, коли діти відпочивають від школи.
Для дітей проводять майстер-класи. Навчають, наприклад, готувати вареники. Фото: instagram.com/ukrainiansunflower23
Ну а щодо планів на майбутнє, Юля з сім'єю не поспішають їх будувати.
- Дуже важко щось планувати, особливо після того, що переживає сьогодні наша країна. Коли ми жили в Україні, багато що планували, а потім усі плани розсипалися через війну. Поки що живемо так. Що буде далі – тільки Богові відомо.