Цей екзотичний плід зображають на гербах (в Іспанії) та монетах (Вірменія), на честь його встановлюють пам’ятники (Азербайджан). Гранат відомий людству з давніх-давен і оповитий великою кількість міфів та забобонів. Наприклад, дотепер вважається, що гранатовий сік у раціоні підвищує рівень гемоглобіну.
Та чи дійсно цей напій такий корисний, а також про те, як успішно виростити гранат в українському саду і чи можна їсти гранатові зернятка з кісточками – дізнавалася KP.UA.
«Сімейний плід», або «яблуко спокуси», має неоднозначну репутацію у світі. Наприклад, у біблійних переказах існує твердження, що не яблуком, а саме гранатом змій спокусив Єву. Тому цей плід у священнослужителів не в пошані. А от мусульмани вважають гранат мало не священним, адже в Корані сказано, що гранатові дерева ростуть у едемському саду. А як щодо українського саду? Виявляється, і в нашому кліматі успішно можна виростити теплолюбний гранат та дочекатися врожаю. І мова не лише про Крим та південні області України.
- Мої гранатові дерева вже кілька років дають непоганий врожай, - хвалиться KP.UA хмельницький фермер Микола Тетер. – А почав вирощувати заради експерименту: хотів довести собі та сім’ї, що і в наших широтах можна виростити теплолюбного екзота. Сьогодні на моїй ділянці ростуть 15 гранатових дерев. Виростити їх можна в Україні всюди, крім північних областей. Треба лише правильно доглядати за деревом та захищати від холоду.
А саджанці краще купувати у перевірених продавців. Також треба одразу визначитися із сортом, тому що, залежно від нього, кісточки плода можуть бути твердими або м’якими, смак зернят солодкий, кислуватий або з терпкою ноткою. Існує більше 350 сортів граната, тому обирати є з чого.
Деревце краще посадити на південній стороні саду, без протягів. В сприятливих умовах може рости до 30 років. Гранат не такий примхливий, як, приміром, айва, але теж потребує уваги. Наприклад, землю довкола дерева рекомендовано час від часу розпушувати. Також рослину треба регулярно поливати, щоправда, без фанатизму, удобрювати, обрізати гілки. І обов’язково захищати від холоду: утепляти соломою чи мішковиною або прихилити до землі і засипати нею ж.
- Селекціонери кажуть, що гранат може витримати морози і до -20, але краще не перевіряти, - радить Микола Тетер. – Якщо мороз нашкодить дереву, воно не зацвіте і, відповідно, не буде плодоносити.
Дерево гарно і довго квітне, майже усе літо. А як рясно плодоносить! На одному дереві може рости до 200 плодів. До речі, один гранат може важити до пів кілограма. Знавці кажуть, що від зав’язі до дозрівання граната необхідно 160 сонячних днів. Врожай дозріває, як правило, у жовтні. Саме в цей час плоди солодкі, соковиті, містять максимум вітамінів та мікроелементів. Зі збором врожаю не треба затягувати, тому що перезрілий гранат починає тріскатись.
Цілителі східних країн впевнені, що гранатові зернятка можуть вилікувати будь-яку хворобу, а також допомагають зцілитися душевно. Українські медики більш обережні у своїх висновках, але також підтверджують: гранат корисний для людського організму. Кожне маленьке зернятко містить:
Щоб отримати максимум користі, гранат краще їсти з кісточками. Плід «чистить» кровоносні судини, знижує рівень холестерину. А ще:
- Соки містять багато цукру, але менше вітамінів та мінералів, аніж самі плоди, - розказала KP.UA лікар-гастроентеролог Валентина Рубальська. – Інколи можна й склянку соку випити, але раджу не зловживати. Підвищувати гемоглобін треба іншими методами. Вчені прорахували, що для підчищення рівня заліза в крові треба випивати щодня біля 2 літрів соку. Така велика кількість напою призведе до того, що й цукор в крові буде зашкалювати. Тому давайте без фанатизму. Я можу порадити додати до щоденного раціону склянку соку людям після певної жорсткої дієти. І ще важливий момент. Ні в якому разі не можна пити цей сік натщесерце, краще розбавляти водою: висока кислотність і підвищений вміст дубильних речовин можуть спровокувати проблеми зі шлунком.
Також лікар уточняє: оминайте пакетований гранатовий сік, в якому багато цукру та «хімії». Можна вичавити гранат самостійно або ж купити склянку напою у продавців, які продають такий продукт на ринках чи у магазинах. Тільки треба слідкувати, щоб це був дійсно свіжевичавлений гранатовий сік. А також придивитись, в наскільки гігієнічних умовах готують цей фреш.
А от людям, які страждають на гастрит, виразку шлунку та панкреатит, а також алергікам узагалі не можна пити гранатовий сік чи їсти гранат.
Знавці кажуть, що від зав’язі до дозрівання гранату необхідно 160 сонячних днів. Фото: odesa.consumer.gov.ua
У кожного продавця на ринку, за їхніми словами, найкращі плоди. Але треба й самому вміти обирати гранат, щоб не купити з недозрілими білими чи гнилими чорними зернятами. Перш за все уважно оглядаємо шкірку плоду: вона має бути цілою, сухою і тонкою. Якщо є тріщини, плями, м’якість – не купуємо. Можна навіть легенько постукати пальцями по плоду: стиглий гранат видаватиме дзвінкий звук.
А ще стиглий гранат майже не пахне. Сильний аромат вказує на те, що плід недозрілий. І обов’язково дивимося на зав’язь – це своєрідна корона на вершечку плоду. Вона має бути сухою, без будь-якої зелені.
Хочете соку? Краще вичавити його самому або ж купити склянку свіжого фрешу на ринку чи в магазині. Фото: odesa.consumer.gov.ua
Найкраще обрати сухе, добре провітрюване приміщення, з температурою повітря не вище +2 градусів. В таких умовах гранат можна зберігати 3-4 місяці, а то й довше. Якщо буде холодніше або ж надто волого – плоди швидко зіпсуються.
А таку кількість плодів граната можна побачити на будь-якому східному базарі. На фото – ринок в Афганістані. Фото: static01.nyt.com
Звісно, тут має бути рецепт найбільш популярного та улюбленого багатьма українцями салату. «Гранатовий браслет» уже багато років прикрашає святкове застілля. Існує кілька варіантів приготування такого салату. Пропонуємо один з них.
Відварюємо картоплю, моркву та яйця і натираємо на великій тертці. Варене філе нарізаємо маленькими кубиками. Гранат розбираємо на зерна. Коли всі інгредієнти готові, можна приступати до збору салату. Беремо велику тацю, ставимо у центр склянку. Навколо викладаємо шар картоплі, курки, далі - моркви, солодкої кукурудзи, яєць. Кожен шар щедро змащуємо майонезом або йогуртом. На завершення акуратно виймаємо склянку і прикрашаємо «браслет» зернами граната.