І замість аптечних вітамінів, і для смачних пирогів, і навіть піци. Це про грушу. Універсальний фрукт! А якщо згадати ще й низьку ціну цього плоду, а на прилавках вона зараз за цим показником може конкурувати хіба що зі сливою (наприклад, солодку і соковиту «Парижанку» можна знайти всього від 20 грн за кілограм), то розуміємо, чому українці обожнюють груші. Чим корисні ці фрукти, як краще їх вживати та що можна приготувати, дізнавалася KP.UA.
Грушеві дерева зростають майже в кожному українському саду. Пам’ятаєте, через яке дерево сварились знамениті Кайдаші? Але груші відомі ще з часів Стародавньої Греції. Грекам ці солодкі й соковиті фрукти так подобалися, що називали їх дарами богів. З часом груші почали вирощувати майже у всіх країнах світу. Кажуть, у Стародавньому Китаї плід узагалі вважали символом довговічності. Це тому, що грушеві дерева живучі. Дійсно, якщо створити сприятливі умови, то вони ростимуть та тішитимуть врожаєм до 100 років.
Та все ж груша – досить примхливе дерево. Саджанці усіх сортів, яких у світі налічується близько тисячі, радять висаджувати лише в хороший ґрунт, тому що на піщаній, бідній, глинистій землі дерево пропаде. Ділянка має бути добре освітлена, а ще дерево потребує достатньо вологи.
- Садівники кажуть, що для груші треба мінімум 110 сонячних і теплих днів, тоді і буде врожай, - розповів KP.UA фермер Володимир Гарій. - Доросле дерево прекрасно почуває себе навіть в прохолодному кліматі. А от молоді саджанці більш вразливі. Потребують і сонця-тепла, і достатньо води. Ще груші страждають від шкідників, яких в природі є багато. Треба слідкувати за кольором листя, гілок, щоб не пропустити початку хвороби.
В Україні найбільш поширений та улюблений сорт груш «Дюшес». Ці дерева стійко переносять наші морози. А плоди великі, соковиті, їхня шкірка жовтого кольору, с червонуватими боками. «Дюшес» на смак ніжний, солодкий, з ледь відчутною кислинкою.
Популярний «Вільямс» має світло-зелене забарвлення, кремово-білу м’якоть з винно-солодким смаком. А сорт «Улюблениця Клаппа» експерти радять сушити та в’ялити – потім на узвар, смакота! Це невелика груша жовтого кольору з характерними цятками. Соковитий, ароматний, солодкий фрукт.
Садівники кажуть, що для груші треба мінімум 110 сонячних і теплих днів, тоді і буде врожай. Фото: techhorticulture.com
З дитинства всім відомо, що фрукти надзвичайно корисні для людського організму. У фруктовому списку за вмістом вітамінів та мінералів груша займає одне з лідерських місць. Лікарі узагалі радять здоровим людям віком 40+ влаштовувати собі час від часу грушеві дні. На відміну від тих же яблук, груші містять більше фруктози, аніж глюкози. Це значить, що їх можуть споживати діабетики. А ще груші мають у своєму складі:
Ці фрукти низькокалорійні, всього 40-50 калорій в 100 грамах (калорійність залежить від сорту). А ще груші:
Та все ж є і протипоказання. Так, не налягайте на груші в сирому вигляді при виразці шлунку.
- Є і правила вживання цих фруктів, - розказала дієтолог Олега Гулима. – Раджу не їсти груші натщесерце, не запивати водою, оскільки це викликає ефект бродіння в шлунку. Узагалі краще ласувати ними не раніше ніж через півгодини після м’ясного обіду. З м’ясом груші взагалі не дружать. Одна чи дві груші на день для дорослої здорової людини цілком достатньо.
В холодильнику або в іншому прохолодному, сухому та темному місці. Але недовго, до 7 днів. Зате груші прекрасно можна сушити та в’ялити. А ось для заморожування ці плоди непридатні.
Інгредієнти:
Грушу почистити та нарізати кубиками або слайсами. Викласти на тарілку зелень, зверху розкласти грушу, сир, горіхи. Додати сіль і перець, скропити олією та бальзамічним оцтом.
Інгредієнти:
Спочатку вмикаємо духовку, розігріваємо до 200°. Груші миємо, очищаємо, нарізаємо поздовжніми скибочками.
Міксером збиваємо яйця кімнатної температури та цукор до пишної піни. Додаємо кефір, акуратно перемішуємо лопаткою. Змішуємо всі сухі інгредієнти, додаємо до суміші, вимішуємо. Далі додаємо олію і знову перемішуємо.
Форму для випічки змащуємо маслом, виливаємо тісто, зверху викладаємо скибочки груші. Випікаємо 30–35 хвилин, готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою. Пиріг охолоджуємо і лише тоді дістаємо з форми.
Перш за все треба помити та простерилізувати банки, краще брати дво- або трилітрові. Груші помити, видалити хвостики, щільно заповнити банки. Воду закип’ятити і залити груші в банках, прикрити кришками і залишити на 10-15 хв. Після цього воду злити знову у каструлю, довести до кипіння, всипати цукор, прокип’ятити 5 хвилин. Цукор має повністю розчинитися у воді. Додати лимонну кислоту і залити цим сиропом груші. Все, груші в сиропі готові, можна закручувати кришками. Така консервація прекрасно зберігається усю зиму.