21 листопада
Завантажити ще

Пасічник: У бджіл стрес із-за сирен, але мед є і буде

Пасічник: У бджіл стрес із-за сирен, але мед є і буде
Фото: vashapasika.com.ua

Війна завдала удару по всіх сферах нашого життя. Потерпають від бойових дій і бджоли. Так, ці комахи, як стверджують пасічники, відчувають найменші коливання в повітрі, а ще схильні по-своєму переживати стрес. Тому поки що на півдні та сході нашої країни не до меду. Та й пасік там практично не залишилося. А от в інших регіонах ситуація не така плачевна. Пасічники стверджують, що цього року українці матимуть вдосталь якісного меду. Як розвивається бджільництво в умовах війни, чим корисний мед та як відрізнити підробку, дізнавалася KP.UA.

Гинуть сім’ями

Пасічник зі Львівщини Владислав Нечипуренко завершує качати мед. Каже, що почав роботу після Медового Спасу (14 серпня). Адже існує повір’я, що до цього свята мед ще незрілий, тобто не повністю «запечатаний» воском в рамку і, відповідно, менш корисний, не такий насичений вітамінами та мінералами.

- В нашій справі взагалі поспішати не можна, бджоли все відчувають, - розповідає пасічник KP.UA Владислав Нечипуренко. – Я завжди кажу: це розумні комахи. Зараз вони в стресі, як і ми, люди. Непростий час для кожного, і для комах у тому числі. Мої вулики стоять на околиці села біля полів, сигналу тривоги там не чутно. Але я знаю, коли тривога, тому що бджоли різко починають кружляти в повітрі, не сідають на квітку, бачу, що поводять себе інакше, не так, як завжди. Знаю, що у моїх сусідів-пасічників під час тривоги кілька сімей вилетіло з вулика і не повернулися, швидше за все, загинули.

Дошкуляють пасічникам і недобросовісні фермери, які обробляють свої поля хімікатами. Комахи гинуть від «хімії» сім’ями, тому що одна заражена бджола повертається у вулик, і тоді хворіють й усі інші. А щоб виростити одну сильну бджолосім’ю, треба витратити кілька років.

Дешевого меду не існує

Попри військові дії та недобросовісних фермерів, цього року бджоли все ж активно збирали мед. І назбирали стільки, що пасічники стверджують: усім українцям вистачить!

Владислав Нечипуренко має в господарстві вісім бджолосімей. Одна сім’я – це від 20 до 80 тисяч комах, залежно від виду. Хвалиться, що з одного вулика зібрав приблизно 30 кілограмів меду.

- Я вважаю, що це хороший дохід, - каже Владислав. – Цьогорічна холодна весна трохи додала дьогтю нашому меду (сміється). Але тепле, навіть спекотне літо виправило ситуацію. Мед є і буде. Але не дешевий. Дешевого меду не існує!

В магазинах та на ринках за літр меду просять 200-500 грн залежно від сорту. Найдорожчим вважається акацієвий, тому що акацієвих парків в Україні мало. Цей вид меду часто підробляють. В інтернеті є багато способів, за якими можна обрати якісний мед, відрізнити підробку. Але у пасічників своя думка.

- Знайдіть «свого» пасічника і будете мати якісний мед, - стверджує Владислав Нечипуренко. - Але якщо вже купуєте мед з рук, то беріть густий мед, навіть кристалізований. Якщо є незначна біла плівка на поверхні – це тільки краще, тому що це одна з ознак справжнього меду. І уникайте тих продавців, які продають продукти бджільництва на сонці, тому що так вони швидко псуються.

Лікарі радять здоровій дорослій людині з’їдати щодня не більше двох столових ложок меду.  Фото: vashapasika.com.ua

Лікарі радять здоровій дорослій людині з’їдати щодня не більше двох столових ложок меду. Фото: vashapasika.com.ua

Природні ліки проти багатьох захворювань

Про користь меду знають усі. Та все ж нагадаємо, що основна його складова – це швидкі вуглеводи.  На це варто зважати, тому що продукт висококалорійний. Але, крім калорій, мед містить велику кількість корисних вітамінів та мінералів:

  • провітамін вітаміну А,
  • вітаміни С, РР, Е та К,
  • фолієву кислоту,
  • біотин,
  • ферменти, які прискорюють реакції обміну речовин,
  • кальцій,
  • калій,
  • залізо,
  • мідь,
  • цинк,
  • органічні та неорганічні кислоти,
  • амінокислоти.

І лікарі, і народні цілителі одностайні у своїх висновках щодо меду: цей продукт з унікальним набором вітамінів, ферментів, мінеральних речовин вважається природними ліками для людини.

Ложка меду щодня допоможе:

  • 🍯покращити загальне самопочуття,
  • 🍯нормалізувати обмін речовин,
  • 🍯при лікуванні застуди,
  • 🍯знизити тривожність та нормалізувати сон.

Лікарі радять здоровій дорослій людині з’їдати щодня не більше двох столових ложок меду.  Але є і протипоказання. Варто обмежити споживання меду людям, які хворіють на гастрит, панкреатит, діабет, а також алергікам та астматикам.

Перга і прополіс для імунітету

Говорячи про продукти бджільництва, одразу спадає на думку мед. Але бджоли виробляють ще маточне молочко, пилок, пергу, прополіс і, звісно, віск. Про них варто згадати окремо.

Маточним молочком годують маленьких бджіл. Унікальний склад цього продукту оцінили в дерматології, у лікуванні важких ран. Маточне молочко значно підвищує імунітет, вміст гемоглобіну, допомагає у лікуванні серцево-судинних захворювань, знижує артеріальний тиск.

Бджолиний пилок – це дрібні кульки, солодкуваті на смак, які містять білки, каротин, вітамін С, ферменти. Пилок покращує обмін речовин, зміцнює імунітет. Перга – це звичайний квітковий пилок, який бджоли зібрали та законсервували як припаси на зиму. Продукт багатий на амінокислоти, вітаміни, мінерали. Перга нормалізує гормональний фон, гальмує розвиток запальних процесів.

Прополіс використовують як протимікробний для лікування ран, захворювань горла, ротової порожнини, отиту. А знаменитий бджолиний віск допомагає при лікуванні гаймориту, алергій, астми. Також віск використовують у косметології та для виготовлення свічок.

До речі

Як зберігати мед

Найкраще - у глиняному, скляному, керамічному або дерев'яному посуді:

  • при температурі від -6 до +20 градусів,
  • у місцях без різких запахів (риби, спецій тощо),
  • у темному місці, подалі від прямих сонячних променів,
  • при дотриманні умов 2-3 роки.