6 листопада
Завантажити ще

Вітчизняний суперфуд: обліпиха знижує тиск та рятує від зморшок

Вітчизняний суперфуд: обліпиха знижує тиск та рятує від зморшок
Фото: agrarii-razom.com.ua

Садоводи стверджують, що ця ягода – нішева. Дійсно, обліпиха не може похвалитися такою популярністю, як лохина чи малина. Щоправда, з кожним роком все більше українців цікавляться цією ягодою. Сьогодні обліпиху можна купити і в супермаркеті, і у бабусь на ринку, хоча великих обліпихових плантацій в Україні немає. Чому наші фермери не поспішають вирощувати обліпиху, а також про користь цієї ягоди і її вплив на організм, дізнавалася KP.UA.

Дешева «золота» ягода

Осінь – обліпиховий сезон, якраз достигають її жовтогарячі грона.  Обліпиха, яку ще називають «золотою» ягодою, справедливо вважається одним з найкорисніших плодів. Але чомусь не популярна серед українців. Найчастіше деревця обліпихи лише прикрашають сади, тому що цінуються за незвичну крону та сріблястий колір листків. Українські фермери не поспішають засаджувати свої землі цією культурою. Наприклад, до війни було лише кілька господарств в центральній частині України, які активно вирощували обліпиху у промислових масштабах.

- Конкурентів у цій сфері немає, але є проблеми з попитом, - розказав KP.UA власник фермерського господарства «ЮАбері» Сергій Овчар. – До війни весь врожай закуповував Китай. Хоча в них там обліпиху вирощують на тисячах гектарів, і цю справу активно підтримує уряд. В нас же все інакше... Тепер купляють лише українські торгові мережі. Знаю, що Європа теж цікавиться ягодою, є попит на неї у фармацевтиці, косметології.

Фермер жаліється на низькі заробітки на обліписі, хоча цифри воліє не називати.

- Невибагливе деревце, - каже Овчар. – Так, треба слідкувати, вчасно підживлювати, підливати, проводити щорічну обрізку. Дерево починає плодоносити на 3-4-й рік. З одного дорослого дерева можна зібрати від 15 до 25 кг.

Ягоди кисло-солодкі на смак, з приємним ароматом.  В інтернеті за кілограм свіжої обліпихи пропонують вроздріб від 50 грн. В нас ягоди збирають вручну, відриваючи пальцями кожну ягідку. А за кордоном - механізований спосіб збирання: зрізаються плодоносні частини гілки, на яких висять грона обліпихи. Все це заморожують або висушують. А пізніше на вібромашинах відділяють плоди.

Масштабних обліпихових плантацій в Україні немає, фермери не поспішають засаджувати свої землі цією культурою. Фото:  diapason.com.ua

Масштабних обліпихових плантацій в Україні немає, фермери не поспішають засаджувати свої землі цією культурою. Фото: diapason.com.ua

Обліпиховий тренд в косметології та кулінарії

Обліпиха надзвичайно корисна для нашого організму. Факт: в одній маленькій ягідці вітаміну С у 200 разів більше, аніж в яблуках! А ще містить амінокислоти та мінерали. Лікарі стверджують, що обліпиха – вітчизняний суперфуд і більш корисна, аніж розпіарені ягоди годжі. Отож, в обліписі є:

  • вітаміни А, Е, К,
  • вітамін С,
  • вітаміни групи В,
  • фолієва кислота,
  • фосфор,
  • залізо,
  • марганець,
  • кальцій,
  • кремній.

У складі такого вітамінного «коктейлю» є і селен, про який згадаємо окремо. Це компонент, відомий своїми антиоксидантними властивостями. І як результат, обліпиха підвищує стійкість організму до інфекційних хвороб, покращує імунітет, запобігає передчасному старінню. До речі, у Франції надзвичайно популярна косметика саме з обліпиховою олією. А в іншому куточку світу, в Сингапурі, Японії, Південній Кореї, де населення швидко старіє, обліпиху використовують не лише у вигляді кремів та сироваток, але й як частину щоденного меню. Обліпихові чай, пиріжки, чизкейки, муси є в меню кожного тамтешнього кафе. А олія з цих ягід – на кухні вправних східних господинь.

Олія - найцінніший компонент ягід. Фото:  revivalabs.com

Олія - найцінніший компонент ягід. Фото: revivalabs.com

А ще обліпиха:

  • сприяє здоров’ю серця,
  • допомагає знизити артеріальний тиск,
  • підтримує здоров’я кишківника,
  • захищає травну систему,
  • знімає нервову напругу,
  • незамінна у боротьбі з безсонням.
  •  
  •  Олія «повертає» молодість та здоров’я

До речі, про олію обліпихи. Це найцінніший компонент ягоди. Містить таку величезну кількість всіляких корисних кислот та знаменитої омеги-3 і 6, що вважається ефективним протизапальним, антибактеріальним засобом. Обліпихову олію використовують при всіляких ураженнях шкіри, навіть при псоріазі, лікують розлади шлунково-кишкового тракту.

Так як олія містить антиоксиданти, то особливо її полюбляють використовувати в косметології. Працівники сфери краси стверджують, що обліпихова олія повертає молодість. А скептики відповідають: юність навряд чи повернеться після використання кремів з таким особливим складом, але шкіра стане більш зволоженою та доглянутою.

Але, як і кожен суперфуд, обліпиха має протипоказання. З обережністю треба її вживати тим людям, які мають захворювання крові, бо ягоди розріджують кров та підвищують ризик кровотеч. Також варто відмовитися від обліпихи хворим на панкреатит, холецистит, гепатит і сечокам'яну хворобу.

Європа, Канада і Китай цікавляться ягодою, є попит на неї у фармацевтиці та косметології. Фото: orchardpeople.com

Європа, Канада і Китай цікавляться ягодою, є попит на неї у фармацевтиці та косметології. Фото: orchardpeople.com

ДО РЕЧІ

Як вживати обліпиху

  • Найкраще – у свіжому вигляді. Кілька ягідок розімніть виделкою, залийте холодною або теплою водою - і корисний напій готовий!
  • Обліпиху можна зберігати у холодильнику до 2 тижнів. А щоб продовжити термін придатності обліпихи, слід заморозити ягоди, краще цілими.
Новини по темі: вітамінізація вітаміни