З давніх давен кизил, або, як кажуть наші люди, дерен, зростав всюди по Україні. Але з часом деревця чомусь почали вирубувати, а про смакові та лікувальні властивості цієї ягоди почали забувати. І лише не так давно на кизил знову звернули увагу. Більш того, з кожним роком ягода завойовує все більше прихильників. Кизилові варення, соуси і пастила, ягоди, мариновані і фаршировані анчоусами та горіхами, припали до смаку українцям. Чому кизил стає все більш популярним та чим корисна ця ягода, дізнавалася KP.UA.
Кизил вирощують у багатьох країнах, подекуди, як у Болгарії, його спеціально культивують у садах а от у Грузії, Вірменії та Азербайджані, де ці ягоди також полюбляють, кущі можуть рости усюди. Але мабуть найбільший у світі сад органічного кизилу знаходиться саме в Україні, в Запорізькій області, належить він ТМ «Фамбері». У 2021 році його внесли до Національного реєстру рекордів, як найбільший в Україні. Тоді керівниця реєстру Лана Вєтрова навіть збиралась подати цей рекорд і для міжнародної Книги рекордів, адже, за її словами, запорізький сад – найбільший з органічно вирощених і в Європі, і в світі. На 14 гектарах кількість висаджених дерев перевищує 12 тисяч. До речі, якраз зараз збирають кизиловий врожай. Темно-червоні ягоди акуратно зривають у кошики, після чого миють, перебирають. А далі – перетворюють на соуси, варення, цукерки…
Найбільший у світі сад органічного кизилу знаходиться в Україні, неподалік Запоріжжя. Фото: facebook.com/FamberryOfficial
- І з кожним роком кизил стає все більш популярним серед українців, - розповіла KP.UA комерційний директор ТМ «Фамбері» Єлизавета Ольшанська. – Наш сад ми заклали в 2013 році, до окупації Криму. Саме з півострова привезли саджанці кизилу. Зараз сад розрісся. Деревця кизилу не примхливі, але, звісно, як і все живе, хворіють, потребують певного догляду.
Кизил добре росте на будь-яких ґрунтах, та все ж любить помірну вологу і незначну тінь. Шкідників ця ягода майже не приваблює, тому деревця не обробляють хімікатами. Садівники кажуть, що з одного куща можна зібрати до 25 кілограмів ягід. Також українці звикли, що кизил – це невелика ягода темно-червоного кольору. Але є багато різновидів з іншим забарвленням, наприклад, чорний, жовтий, білий кизил. І достигають вони в різний період.
Кажуть, де росте кизил, там лікар не потрібен. Ця маленька ягода багата вітамінами і мінералами, а саме:
Кизил краще за будь-які БАДи захищає організм від застуди, адже містить велику кількість вітаміну С. А ще, якщо вірити давній китайській медицині, він:
А ще кизил гарно тонізує та зміцнює захисні сили організму. Ось чому замість ранкової чашки кави краще випити склянку кизилового соку. Такого заряду бадьорості вистачить на весь день.
Має кизил і протипоказання. Свіжі та перероблені ягоди варто вживати з обережністю тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, особливо при виразках шлунку, гастритах і т. д.
Темно-червоні ягоди акуратно зривають у кошики, після чого миють, перебирають. Фото: facebook.com/FamberryOfficial
На Сході кажуть, що з кизилу можна приготувати усе – від вина до десертів. Справді, різноманіття страв з цієї ягоди вражає. Та українці більш консервативні і найчастіше готують з кизилу соуси та варення.
- Пам’ятаю, як продавала нашу першу продукцію на ринку, люди підходили, дивувалися, що з того кизилу, крім компоту, можна приготувати, - згадує Єлизавета Ольшанська. - І я розповідала, що можна і те, і інше приготувати. Кизил смачний! Соуси, варення, цукерки, пастилу – це все ми виготовляємо. А ще тестуємо нові смаки, наприклад, фарширований кизил. Щоб ви собі уявляли, кизил по консистенції трохи схожий на оливку. Але смак зовсім інакший і багато в чому залежить від розсолу, в якому вимочувалася ягода.
Достиглі ягоди кизилу солодкуваті, але з кислинкою. Тому вдало доповнюють м’ясні страви. Для кизилових десертів варто додати більше цукру, звісно, якщо любите солодке. А ще перетертий з цукром кизил добре зберігається у холодильнику. Також кизил сушать та в’ялять.
Садівники кажуть, що з одного куща можна зібрати до 25 кілограмів ягід. Фото: facebook.com/FamberryOfficial
Пів кілограма стиглого кизилу залити водою, довести до кипіння і проварити 10-15 хв. Охолодити, очистити ягоди від кісточок, збити блендером разом з зеленню (на ваш смак, добре буде петрушка, кінза), 5 зубчиками часника, столовою ложкою соняшникової олії, сіллю та перцем за смаком. Додати 1 чайну ложку хмелі-сунелі і гарно перемішати масу. Густину соусу можна самостійно регулювати, додавши води. Після цього масу прогрівають, розливають у банки та закривають.
За стародавньою східною легендою, жадібний Шайтан випросив у Бога деревце кизилу, яке розцвітало раніше за інших. Злий дух думав, що матиме ранні плоди і продаватиме їх людям дуже дорого. Та не дочекався Шайтан ягід. Люди збирали врожай, а шайтанові ягоди були кислі та тверді. Тоді злий дух зі злості викинув деревце. А кизил незабаром достиг на радість людям.