Оксана Черемісін із Луцька вирощує мікрозелень та реалізує її у торгових мережах та ресторанах. Бізнес Оксани розпочався з бажання забезпечити себе корисними речовинами під час схуднення – перші рослини вона вирощувала для себе.
Сьогодні в Оксани вже ціла ферма Vitamins Greens, де вона вирощує 13 видів мікрозелені та готує "вітамінну бомбу" - сік із пророщеної пшениці. Про те, як розвивався бізнес, з якими труднощами стикалася, як шукала виходи з них і, звісно, про користь мікрозелені Оксана розповіла KP.UA.
- Оксано, як ваше захоплення мікрогріном привело до бізнесу? З чого все почалося і що ви вирощуєте?
Вирощувати мікрогрін Оксана почала, щоб отримати вітаміни під час схуднення. Результат очевидний. Фото: ФБ Мікро зелень Vitamins Greens
- У мене була зайва вага. Якось я побачила своє фото зі своєю маленькою дитиною і зрозуміла: треба щось міняти. Тоді я важила 94 кілограми. Нині – 65.
У Луцьку у нас є програма “Змінити вагу за 8 тижнів”, до якої входила фізична підготовка та правильне харчування. Я стала учасницею цього проєкту – почала працювати у спортзалі, перейшла на правильне харчування. Крім того, важливо було вживати багато вітамінів - шукала інформацію, чим можна забезпечити організм, і натрапила на мікрозелень.
Почала шукати мікрогрін - виявилося, знайти його не так-то просто. Одна дівчина вирощувала рослини для себе – я стала її покупцем. Потім чоловік сказав: давай вже самі сіятимемо, скільки ти купуватимеш, треба спробувати… Так ми почали вирощувати мікрозелень вдома.
На проєкті я розповідала іншим дівчаткам, що вживаю в їжу, – вони стали просити, щоб я приносила їм мікрогрін. Потім підключилися інші знайомі – так ми зрозуміли, що треба розширюватись.
Вирішили вийти на торговельні мережі. Це було нам складно: потрібна купа документів, сертифікатів - тоді нічого цього ми не мали. Ми порадились із чоловіком і вирішили: хто не ризикує, той не п'є шампанське.
Пішли робити сертифікати, подавати документи, щоби нас офіційно зареєстрували.
У Луцьку не дуже розуміли, що з нами робити. Навіть санепідемстанція думала, як нам дати сертифікати. Ми довго чекали на результати, але все ж таки отримали всі необхідні документи.
- А які сертифікати вам були потрібні для виходу на ринок?
- Сертифікати якості насамперед. Ми несемо свої рослини на аналізи – їх перевіряють на наявність негативних хімічних показників. Це потрібно, в першу чергу, для магазинів, та й дівчаткам показувала.
Взагалі мікрогрін росте без хімії, йому нічого не потрібно: це дуже сильна рослина. Чому в ньому так багато користі? Тому що рослина на старті. Коли рослина дуже молода, вона має свою силу.
– Ви десь навчалися, як вирощувати ці рослини? Чи самі опвновували за роликами у ютубі, наприклад? І стартовий капітал потрібен...
- Звичайно! Стартовий капітал потрібний. В Одесі є людина, яка займається мікрозеленню. Ми у неї купували та проходили курси з вирощування мікрозелені. Це навчання вимагало фінансових вливань. Далі ми вкладалися в обладнання та ін.
- А повномасштабне вторгнення не завадило вашим бізнес-планам? Держава зараз пропонує гранти для допомоги малому бізнесу.
- Так. Ми подали документи на грант та отримали його. Але тут важлива передісторія.
Ми не були готові до війни. Перед початком повномасштабного вторгнення лише почали працювати із мережами магазинів. У нас були великі масштаби посіяного, і нам довелося всього позбутися. 2 тижні з чоловіком ми все просто викидали: мікрогрін росте до чотирьох днів, більшим уже не може бути.
Чесно кажучи, після початку війни я думала, що не повернуся до рослин: вважала, що це нікому не потрібно. Завжди будуть потрібні хліб та крупи – не могла подумати, що комусь буде потрібна мікрозелень.
Проте магазини самі почали мене дзвонити із запитом: дайте зелень. Я відмовлялася тижнів зо три, казала: ні-ні-ні, війна, яка зелень? Але вони мене дотиснули, і я відновила всю роботу.
У той час було дуже складно: половина країни, де ми брали насіння, екстракт для насіння, лоточки і все-все-все - стала гарячими точками. Почали шукати необхідне для роботи всюди – зрозуміли, що самі не витягнемо.
Почули про програму стартового капіталу для бізнесу. Тоді не розуміли, чи вона поширюється на мікрозелень, але подали документи, зареєструвалися - і нам дали грант, який ми використали у своїй діяльності.
- І як зараз просуваються ваші справи? Чи багато замовлень?
– Вийшли на торговельні мережі. Також ми працюємо із ресторанами. Почали возити свою продукцію до Львова, є постійні клієнти. А так мікрогрін їде у різні міста – Рівне, Львів, Червоноград, Луцьк. Ми працюємо з усіма – і з торговельними мережами, і з окремими людьми. Доставка містом безкоштовна – ми завжди раді новим клієнтам.
- Солідно. Виходить, і обсяги мікрозелені вже у вас великі?
– У нас мікрогрін добре йде до травня. Потім зростає попит на огірочки, помідори, зелень, а попит на мікрогрін улітку зменшується приблизно на 80%. Тому літо у нас відбувається у форматі лайт. Залишаються доставки до ресторанів та постійних клієнтів, які добре обізнані про користь мікрозелені і ніколи від неї не відмовляються.
– А де ви вирощуєте рослини? Навряд чи вдома вистачило б на це місця.
- Ми починали вирощувати мікрогрін у підвальному приміщенні. Зараз, звісно, місця не вистачає. Підшукали нове приміщення, орендуватимемо, бо просто не вміщуємося.
- Ви повністю перейшли на мікрогрін у плані заробітку чи поєднуєте вирощування рослин з іншою діяльністю?
– Чоловік у мене займається своєю роботою. Я раніше поєднувала, була керівником магазину, але зараз займаюся лише зеленню: не встигала і там і тут, дуже великі доставки. Товар я розвожу сама.
Так, можна заробляти. Але треба і працювати, і відкладати чимало. Ми у цій сфері вже 2 роки. Сказати, що ми добре заробили, не можу. Якщо заробляємо – одразу вкладаємо гроші у розвиток.
Є й втрати, без них ніяк: це все-таки насіння. То купили погане насіння, і воно не зійшло, то субстрат поганий – і знову насіння не зійшло. У будь-якій справі потрібно бути готовим, що не буде легко і просто.
– А що б ви порадили тим, хто хоче заробляти на мікрозелені?
- Потрібно терпіння, важливо у всьому розібратися, бо є багато нюансів. Ми не все знали, коли розпочинали, навчалися на своїх помилках.
Найголовніше – не здаватися: пробувати і пробувати. Має бути мета, і до неї треба йти.
- Розкажіть трохи про користь мікрозелені. Чим вона відрізняється від звичних нам кропу та петрушки?
- Багато людей думають, що мікрозелень – це просто трава, яка модна сьогодні. Однак, щоб отримати користь, як від 50 грамів мікрогріна, потрібно з'їсти 5 кілограмів капусти.
- Ого…
- Мікрозелень містить комплекс вітамінів, зокрема, С, К, Е, має протипухлинні властивості, позитивно впливає на ШКТ.
Люцерна, зокрема, містить багато заліза. У мене була проблема з гемоглобіном, проте після вживання люцерни мій гемоглобін прийшов у норму. Це показали аналізи, які я зробила через 2 місяці після вживання люцерни.
Брокколі – головний жіночий продукт. Вона покращує стан шкіри, волосся, благотворно позначається на всіх жіночих питаннях. Брокколі взагалі дуже корисна для жінок. А її мікрозелень містить у 5-6 разів більше вітамінів, ніж “доросла” броколі.
Мікрозелень можна всім і завжди. Єдине, що горох може викликати здуття живота - і все.
- І скільки потрібно вживати мікрогріна за день, щоб і користь була, і не переїсти вітамінів?
– 50 грамів. Ми вирощуємо мікрозелень у лоточках із кокосовим субстратом. Там її від 50-60 до 100 грамів, залежно від лотка. Не обов'язково з'їдати все одразу. Трохи зрізали – і поїли.
Мікрозелень поєднується з будь-якою стравою – хоч із рибою, хоч із м'ясом. По-перше, вона дуже корисна, по-друге, гарно виглядає на тарілочці.
- Звичайно. Якщо не забувати її вживати так само регулярно, як ми приймаємо вітаміни. І мікрозелень покриє потреби організму.
- Я так розумію, вся ваша сім'я вживає мікрозелень.
- Так, у мене дитині 7 років, і наші рослини вона їсть завжди. Щоб вона не їла, я завжди кладу на тарілочку мікрозелень.
До речі, ми також робимо сік із пророщеної пшениці. Його називають вітамінною бомбою. Пшениця росте до 10-15 см, після чого ми її зрізаємо, віджимаємо сік спеціальним апаратом, бо звичайний соковитискач не впорається, - і відразу його заморожуємо. На замовлення привозимо сік замороженим. Там є цілий комплекс вітамінів. Вживати рекомендується вранці натще. Додаємо лід у кухоль - і випиваємо.
Корисною зелень робить молодість. На старті зростання у рослинах сконцентровано максимальну кількість корисних речовин. Також молоденькі рослини не встигають увібрати в себе шкідливі речовини.
Крім вищезгаданої користі, мікрозелень також вважається потужним антиоксидантом. У ній містяться поліфеноли, які знижують ризики захворювань серцево-судинної системи. Вони також знижують ризики виникнення хвороби Альцгеймера та раку. Мікрогрін допомагає боротися і з цукровим діабетом.
У середньому концентрація корисних речовин у мікрозелені у 40 разів вища, ніж у дорослих рослинах.
Щоденна доза корисної зелені – 30-50 грамів.
Молода зелень гарна і для серцево-судинної, і для ендокринної систем, і для мозку. Фото: ФБ Мікро зелень Vitamins Greens