Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік одиниць нематеріальної культурної спадщини України на один новий елемент - «Традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня святого Георгія села Криничне», повідомляє пресслужба Мінкульту. Відповідний наказ підписано 17 лютого.
Йдеться про те, що традиція випікання пʼяти обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День святого Георгія практикується болгарською етнічною меншиною майже 200 років.
Виготовленням хліба займається старша з жінок в родині. У маленькій кімнаті з піччю, яка за необхідності з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури, вона замішує тісто y прикрашеному квітами деревʼяному кориті з додаванням солі та води. З тіста господиня виготовляє пʼять хлібів: Боговіца (на честь Бога і св. Богородиці), Рангель (на честь св. архангела Михаїла), Коровай (на честь св. Георгія) і дві Ушчарки (символ свята).
О пʼятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з курбаном, зелену цибулю, часник (який до цього часу не використовується в їжу) і вино. Їжу розкладають на столах, розташованих вздовж вулиці, за якими збираються всі мешканці.