Ціни на яйця в останні місяці зросли до максимального для України рівня. Найближчим часом можна очікувати стабілізації ситуації, але значного здешевлення продукту можна очікувати лише навесні, розказала РБК-Україна аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин.
- Поточну ціну можна вважати максимальною. Далі буде стабілізація та навіть можливе часткове зниження, - вважає Литвин.
Вона додала, що ціни на яйця більше не будуть зростати, тому що люди не зможуть купувати цей продукт, а будуть вимушені зменшувати його споживання. Крім того, найближчим часом буде відновлено технологічний ланцюг вирощування птиці. На початку війни деякі підприємства частково призупинили інкубаційні процеси для вирощування молодої птиці. Через це тимчасово скоротилося поголів'я курей-несучок і обсяги виробництва зменшилися.
- Таким чином, з одного боку буде зменшуватися попит, а з іншого - збільшуватися пропозиція. Це й призведе мінімум до стабілізації ціни, а також потенційного зниження поточних цін на яйця на 10%, - наголосила Литвин.
Вона додала, що значне здешевшання продукту очікується у період відновлення сезону несучості курей у домогосподарствах з приходом тепла навесні.
Наразі за десяток яєць просять 65-80 гривень. При цьому експерти прогнозують, що продукт подорожчає до 100 гривень до кінця року.