У ніч на середу, 29 січня, настає Новий рік за китайським календарем – він же рік Зеленої Дерев'яної Змії. Китайський Новий рік - стародавнє свято, якому вже понад чотири тисячі років. І відзначають його два тижні, точніше, 15 днів за канонами тисячолітньої давності лише з невеликими вкрапленнями реалій сьогоднішнього дня. Коротко про розпитала жителя Китаю, як вони зазвичай зустрічають це свято, - можливо, хтось і в Україні захоче красиво та символічно відзначити настання року Змії.
Наші довгі новорічні вихідні порівняно з китайськими – дитячий лепет. За традицією Китай гуляє Новий рік понад два тижні. Цього року відзначати почнуть із вечора 28 січня та аж до 12 лютого, до Свята ліхтарів. Офіційні вихідні тривають тиждень – з 29 січня до 4 лютого.
А розпочинається підготовка до свята тижні за два. Китайці з усього світу прагнуть потрапити додому до 30 січня, адже Новий рік прийнято зустрічати із сім'єю.
- Ви не уявляєте, що коїться у містах: на вулицях повно народу, транспорт забитий ущерть, у торгових центрах та супермаркетах – тисняви й черги. - розповів студент із Китаю Хун Лін. – Китайці до блиску «генералять» свої домівки, викидають непотрібні речі, закуповуються на кілька днів, бо у новорічні свята практично все закрито, працюють лише поодинокі магазини. Також Новий рік у Китаї називають Святом весни (Чуньцзе).
Після такої «підготовки до підготовки» святкування китайці починають прикрашати свій будинок та вулицю. Головний колір свята – червоний, тому червоних китайських ліхтарів на будинках не порахувати.
- Ще біля входу праворуч та ліворуч від дверей ми вішаємо написи на червоному папері, це побажання щастя та процвітання. Так роблять не лише жителі у своїх будинках та квартирах, але й в організаціях, установах. Наприклад, так завжди оздоблюються банки, магазини. Червоний колір у нас вважається щасливим і таким, що відганяє злих духів. Цього року ще буде багато зображень та фігурок Змії, бо рік саме її, – розповідає мешканець Пекіна.
Напередодні Нового року магазини та всі заклади закриються всередині дня – співробітники поспішають додому на святкову вечерю. Як уже йшлося, новорічна святкова вечеря – це для китайців святе. За столом збираються всі покоління сім'ї, вважається, що й предки заглядають у ці передноворічні години на вогник. Втім, святкові столи накриватимуться щовечора до 12 лютого.
- Якщо ви не уявляєте свій стіл без салату «олів'є» або «оселедця під шубою», то традиційні страви китайського столу на Новий рік – це страва з риби та пельмені (цзяоцзи). Причому пельмені має ліпити вся сім'я за добу до Нового року і з'їсти їх потім треба якнайбільше – тоді в новому році ти заробиш більше грошей. А риба – тому що у китайській мові слова «риба» і «достаток» звучать однаково і всі вірять, що вживання риби принесе в новому році достаток всього доброго, - каже наш китайський співрозмовник.
Рибу готують на пару, і в основному це короп, сом чи карась. Рибне блюдо їдять наприкінці святкової вечері, причому ставлять на стіл не абияк, а головою до найшанованіших гостей. Вони і починають їсти рибу першими. Ті, на кого дивляться голова та хвіст риби, мають разом випити на вдачу.
Також на столах китайців у Новий рік будуть традиційні рисові кульки, які жителі Піднебесної із задоволенням наминають кожного дня святкування, багато локшини, що символізує довголіття, та фрукти золотистого кольору – символ багатства (це можуть бути і звичні на нашому новорічному столі апельсини та мандарини).
Новорічні пельмені – головне блюдо на святковому столі. А традиційна приправа до них - це часник, замочений в оцті. Фото: facebook.com/namila0910
За кілька годин до новорічної півночі китайці дарують один одному подарунки. Найпопулярніший презент – червоний конверт із грошима, який називається хунбао. Його дарують і дітям, і батькам, і друзям, а керівництво компаній вітає своїх співробітників. При цьому найважливішим у подарунку хунбао вважається саме конверт, а не вміст. Відкривати його при дарувальнику вважається неввічливим. Скільки покласти грошей – кожен вирішує сам. Зазвичай дорослим дарують юані в еквіваленті 100-300 доларів, дітям – від 5 до 20 доларів.
- Після вручення подарунків та всіх церемоній усі сідають дивитися святковий гала-концерт по телебаченню, це теж така традиція. Спати ніхто не лягає, інакше у новому році не буде вдачі. А опівночі починають запускати феєрверки і петарди, і це схоже на безперервні вибухи. Запускають феєрверки майже цілий день до пізнього вечора, – розповідає Хун Лін. – Якщо дозволяє погода, сім'ї виходять погуляти на свіжому повітрі, але загалом перший день Нового року – це продовження застілля, феєрверки та ТБ. У містах проходять масові гуляння, проводяться паради, відкриті ярмарки і храми, куди китайці поспішають вклонитися предкам і помолитися за щастя в році, що настав.
У наступні два дні китайці їздять до своїх родичів, відпочивають та гуляють. У країні закриті практично всі установи, хіба що пара незламних супермаркетів продовжують робити виторг. Ще день-другий, щоб прийти до тями, і на шостий день нового року багато жителів Китаю виходять на роботу. Але свякування продовжується ще більше тижня, протягом всього Свята весни.
- Головне – це настрій на новий рік, на нове найкраще життя. Ми обмінюємося різними побажаннями та зберігаємо наші традиції. Ви бачите, яке значення мають наші традиції, наші символи, і ми все робимо, щоб рік був сприятливим, – резюмує мешканець Піднебесної імперії Хун Лін.