21 листопада
Завантажити ще

Шеф-кухарі – Миколі Тищенку: Мітбол? Логічніше тоді називати котлету по-київськи зразами

Шеф-кухарі – Миколі Тищенку: Мітбол? Логічніше тоді називати котлету по-київськи зразами
Фото: facebook.com/uarecipes

Відомий депутат, телеведучий, ресторатор та дотепник Микола Тищенко знову спантеличив громадськість. Розмірковуючи про тонкощі кулінарії, Микола зауважив: "Найсмачніша страва будь-якого столу – це мітболи по-київськи."

На його думку, замість звичного терміна "котлети" сучасному гастроному слід вживати сучасне слово "мітбол". «Ми – молодь, а молодь завжди на передовій, українська молодь – найщиріша, найміцніша. Вона завжди диктує нові тренди», – пояснив свою позицію 49-річний депутат.

«КП в Україні» дізналася у шеф-кухарів, у чому полягає різниця між котлетою по-київськи та мітболом і чи можливо зробити подібну «підміну»?

Мітбол – це м'ясні кульки

Алік Мктрчан. Фото: instagram.com/chef_alik_mkrtchyan/

Алік Мктрчан. Фото: instagram.com/chef_alik_mkrtchyan/

Фіналіст шоу «МастерШеф. Професіонали» та кулінарний експерт «Агрохолдингу МХП» «бог м'яса» Алік Мкртчян вважає, що називати котлету по-київськи мітболом абсолютно некоректно.

- Перед тим, як давати офіційні коментарі з цього приводу, я порадив би Миколі Тищенку більше розбиратися в рецептурі та історії питання.

Котлета по-київськи – наша національна спадщина! Як і торт по-київськи. Це запатентована страва. Вона має свою технологію приготування, якій вже багато років. Назва страви рівносильна «Майдану Незалежності» - вона не перекладається.

Мітбол – слово іноземне. Я був в Америці і точно можу вам сказати, що це м'ясні кульки, що містять яловичину та свинину. Мітболи мають свою рецептуру.

А київська котлета – це цілісний шматок м'яса, який беруть із кісточкою грудки, відбивають, закручують і потім обсмажують у паніровках. Це точно не про кульку і не про фарш.

Перед тим, як давати офіційні коментарі з цього приводу, я порадив би Миколі Тищенку більше розбиратися в рецептурі та історії питання

Ресторатори не підуть раді Миколи Тищенка і не підписуватимуть котлету «мітболом», можу вас запевнити. Справа в тому, що страва продається виключно за назвою. Наприклад, салат "Цезар" продає сам себе тільки тому, що називається "Цезар". Якщо я назву салат інакше - у мене впадуть продажі, хоча вміст страви залишиться той самий.

У мене є мережа зі 150 магазинів «Котлета по-київськи», ми є найбільшими виробниками котлет по-київськи та курки гриль, продаємось у 85 країнах світу. Хоч би який вигадали закон, цю страву я як кухар маю право називати так, як вважаю за потрібне.

Візитна картка України

Сергій Денисов. Фото: instagram.com/sergo_batumskij/

Сергій Денисов. Фото: instagram.com/sergo_batumskij/

Подібним чином розмірковує переможець шоу «МастерШеф-9» та бренд-шеф мережі ресторанів «Ой, мамо, це було у Тбілісі» Сергій Денисов.

- Якщо я в ресторані вкажу в меню «мітбол», а подам котлету по-київськи, то гості, як мінімум, мене засміють і порадять більше дізнатися про методи та технології приготування цих страв. У кожного з них – своя назва.

Миколі Миколайовичу я можу смачно та наочно показати різницю між найвідомішою котлетою по-київськи та мітболом. Вже сама назва «Міт-Бол» має на увазі м'ясну кульку. Порівнювати його з класичною та всесвітньо визнаною котлетою по-київськи, яку всі  впізнають за еліпсоїдною формою, категорично не можна. Вже кілька десятків років котлета по-київськи є візитівкою України нарівні з борщем. Від лавандових полів Франції та до північних берегів Скандинавії знають смак та вид котлети по-київськи.

Мітбол готується просто – м'ясний фарш формують у кульки, запікають, а потім протоплюють у соусі. За смаком та зовнішнім виглядом нагадують наші тефтелі чи фрикадельки, схожі на кюфту чи польпетте.

Технологія приготування та склад котлети по-київськи абсолютно інші. Тут куряче філе вирізають і залишають кісточку. Всередину вбивають або загортають вершкове масло, яке надає філе ніжного смаку. Двічі панують у льєзоні і сухарях, обсмажують до рум'яної скоринки і подають з ароматним вершковим маслом і соковитим філе з хрусткою хлібною скоринкою.

Можна експериментувати з видом, технікою і технологією страв, але суть повинна залишатися: мітбол - щільна м'ясна кулька, а котлета по-київськи - з соковитим м'ясом, хрумкою скоринкою і ароматним маслом!

Логічніше порівнювати із зразами

Костянтин Лайпаков. Фото: instagram.com/konstantin.laipakov

Костянтин Лайпаков. Фото: instagram.com/konstantin.laipakov

Костянтин Лайпаков, шеф-м'ясник мережі київських ресторанів «Стейкхаус», теж категорично проти перейменування.

- По-перше, котлета по-київськи – кулінарна візитівка нашої столиці. Навіть незважаючи на те, що досі точаться суперечки з питання її походження, багато хто дізнається про нашу країну саме з цієї страви. Безглуздо знищувати розкручений бренд.

А по-друге, котлета по-київськи – різновид котлети у вигляді відбитого курячого філе з кісточкою або без, у яке загорнутий шматочок холодного вершкового масла. Готова котлета має еліпсоїдну форму, обов'язково в паніровці, обсмажується у фритюрі. А мітбол - це кулька з м'яса, більше схожа на фрикаделі або тефтелі. Логічніше вже тоді називати котлету по-київськи зразами.

З Миколою Тищенком готовий посперечатися і бренд-шеф ресторанів SiSi, Bene, Padre Віктор Майданов.

Віктор Майданів. Фото: instagram.com/viktormaydanov/

Віктор Майданів. Фото: instagram.com/viktormaydanov/

- Це в принципі дві різні страви. Перше – цільне куряче м'ясо, друге – фарш.

Котлета по-київськи - відбите куряче філе на частині кістки, яке береться з грудки з вершковим маслом,  панується в сухарях.

А мітбол - це фарш будь-якої частини будь-якої тварини, попередньо треба скачати в кульки. В основному при приготуванні мітболу використовується яловичина. Їх можна смажити на сковорідці, а можна у фритюрі.

Довідка Коротко про

Микола Тищенко – народний депутат України IX скликання, ресторатор та телеведучий, власник мережі ресторанів «Наша карта» («Велюр», «Рішельє», «Сейф», «ТургенеФ», «Вулик», суші-бар «Пухнастий», Olmeca Plage ,  «Три вилки»).

Нагадаємо, що політик не вперше дивує публіку чудними висловлюваннями. Раніше він заявляв, що купує на ринку яловичину за 50 гривень, а гречку – за 12. Його слова чимало здивували покупців та продавців, які давно не зустрічали таких кумедних цін.