Відтепер в Україні цвітна капуста – справді цвітна: яскраво-зелена, ультрафіолетова (колір 2018 року на хвилиночку) та кислотно-оранжева. При варінні та жарінні не линяє і забарвлення не втрачає.
Звідки взявся такий сорт і чи не шкідливий для здоров'я, "КП в Україні" дізналася у голови фермерського господарства "Зоря Каховщини" Леоніда Кириченка.
Насправді, така "райдужна" капуста вийшла в результаті селекції. Вчені вивели новий тип насіння: внесли корективи в його генетику.
- Різнобарвну капусту привезли з Голландії, щоб перевірити, чи приживеться овоч у наших краях. Ми перевірили та переконалися – вона росте так само, як уже звична нам біла цвітна капуста, – пояснює Кириченко.
За словами Леоніда Петровича, рік, що минає, був не найвдалішим для овочів: фермери зібрали на 30% менше врожаю, ніж планували.
- У всьому винні погодні умови: до серпня йшли дощі, а потім, до холодів, їх не було. Через надлишок вологи пропадала розсада, змивало молоді рослини. Цей рік узагалі видався феноменальним за овочами. На півдні постійно дощило – і капуста росла повільно. Зрештою, до свого кінцевого результату вона вийшла набагато пізніше. Це вплинуло на обсяг урожаю, – розповідає Леонід Петрович. - Але, незважаючи на несприятливі погодні умови, заморська капуста почувається в наших краях цілком непогано: вона витримала випробування непогодою, то перспектива у цих сортів є.
Те, що яскравий овоч прижився на українській землі – добре, але замало. Незрозуміло, чи український споживач оцінить незвичайну капусту.
- Поки що супермаркети не надто зацікавилися голландською новинкою: потрібен час, щоб люди до неї звикли. Оскільки вирощування яскравої цвітної капусти – експеримент, ми відвели під голландський овоч всього пів гектара землі, – зазначив Леонід Петрович.
Наразі херсонські фермери розіслали новинку по магазинах, щоб до січня-лютого визначитись, в якому обсязі її вирощувати наступного року. Якщо капуста користуватиметься попитом, можна буде замовляти насіння, займатися розсадою, щоб вирощувати цвітну капусту фіолетового, помаранчевого та зеленого кольорів вже не в експериментальних цілях, а для заробітку.
За словами фермера, за смаковими якостями яскраві овочі майже не відрізняються від звичайної білої цвітної капусти. А ось на дотик новинка здається м'якшою.
– Якщо ви звикли додавати капусту в суп, краще використовувати білі суцвіття: за рахунок м'якості різнокольорова капуста швидше розвариться, – пояснює наш співрозмовник. - Фіолетова, жовта та зелена капусти хороші для салатів. Завдяки гарному вигляду ці овочі підійдуть для святкових столів.
Фахівці запевняють - яскрава цвітна капуста куди корисніша за білу. У помаранчевих сортах міститься багато "молодильного" бета-каротину, фіолетовий овоч отримав свій колір за рахунок великої кількості антиоксидантів, що борються зі старінням організму, а зелений овоч - це гібрид білої цвітної капусти з броколі, відомою своїми антираковими властивостями.
А що з ціною? Вона буде вище за традиційну на цвітну капусту орієнтовно відсотків на 20.